Ajutoare din natură pentru eliminarea toxinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiuri din păpădie, soc, anghinare susţin detoxifierea şi regenerarea ficatului   FOTO Arhivă
Ceaiuri din păpădie, soc, anghinare susţin detoxifierea şi regenerarea ficatului   FOTO Arhivă

E timpul să punem punct exceselor alimentare, sedentarismului şi nopţilor pierdute. Asta nu înseamnă să intrăm iarăşi în post sau să ţinem nişte cure drastice. Medicii spun că tot ce trebuie să facem este să revenim încet-încet la obiceiuri sănătoase: renunţarea la grăsimi, eliminarea toxinelor, o bună hidratare, mişcare zilnică, întărirea sistemului imun.

Gata! Asta pare să spună organismul nostru după potolul cu cârnaţi, tobă şi sarmale, care s-a ţinut lanţ de la Crăciun până la Bobotează. Gata cu grăsimile, spun şi medicii, care ne dau liber la legume, citrice, apă cu lămâie, ceaiuri pentru detoxifierea ficatului şi multă mişcare.  

După mesele copioase, care au pus la grea încercare stomacul şi mai ales ficatul, este momentul să trecem la o alimentaţie uşoară, dar echilibrată. Despre cum ne putem ajuta organismul prin mijloace naturale ne oferă informaţii dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competenţe în apifitoterapie. Din start, medicul ne atrage atenţia că, oricât de vinovaţi ne-am simţi după excesele făcute de sărbători sau pentru noii colăcei din jurul taliei, nu trebuie să ne înfometăm sau să apelăm la cure drastice de detoxifiere. De fapt, trebuie precizat că nu este indicată o anumită „cură”, ci o serie de atitudini privind stilul de viaţă sănătos, ceea ce în termeni practici se poate numi detoxifiere. Din experienţa sa, dr. Ruxandra Constantina ne spune că alternanţele de mâncare multă şi regimuri complet dezechilibrate sunt foarte dăunătoare organismului.

„Acele cure de detoxifiere drastice, chiar dacă ele sunt intens promovate, fie că este vorba despre aşa-numitele produse-minune, cum ar fi sarea amară, un purgativ puternic ce creează dezechilibre majore, fie că este vorba despre înfometare, reprezintă un stres nu numai pentru ficat sau tubul digestiv, ci pentru întreg organismul”, precizează dr. Ruxandra Constantina. 

Verde la legume, peşte, ierburi aromatice

Foarte potrivit ar fi ca în această perioadă să renunţăm la mezeluri, fast-food, produse de patiserie şi alte preparate cu grăsimi şi conservanţi. În schimb, din meniul zilnic să nu lipseasă salatele de legume, de crudităţi, morcovi, ţelină, ridiche neagră, dar nu drese cu sos de maioneză, ci eventual cu iaurt, muştar, suc de lămâie, ulei de măsline, de cânepă sau din sâmburi de struguri. Putem adăuga la salate câteva seminţe de dovleac sau câţiva miezi de nucă, pentru că au în compoziţie uleiuri sănătoase. Dr. Ruxandra Constantina ne sugerează să mâncăm cât de des posibil legume din familia cruciferelor: varză, brocoli, conopidă, gulii, preparate puţin la abur. Apoi ne reaminteşte că legumele congelate îşi păstrează proprietăţile nutritive la fel ca legumele crude. Ca legume conservate, iarna avem şi murăturile, care sunt foarte bune, însă cu condiţia de a fi pe bază de saramură, nu în oţet industrial şi conservanţi.

„Murăturile reglează digestia, contribuie la echilibrul florei intestinale, sunt o sursă de vitamina C”, susţine dr. Ruxandra Constantina. Ea însă ţine să precizeze că persoanele cu afecţiuni cardiace, edeme, suferinţe renale trebuie să limiteze totuşi consumul de murături din cauza aportului crescut de sare.

Acum, în sezonul rece, sunt foarte hrănitoare şi benefice pentru organism supele şi ciorbele de legume acrite cu borş sau cu zeamă de varză murată. Ca surse de carbohidraţi avem la dispoziţie orezul integral sau pastele integrale, însă în cantităţi rezonabile.

În această perioadă putem face o pauză de carne măcar două zile pe săptămână. Pentru un aport de proteine şi grăsimi de calitate vom include în alimentaţie peştele. Şi fiindcă vorbim despre o alimentaţie echilibrată, dr. Ruxandra Constantina spune că este permisă, o dată sau de două ori pe săpătămână, şi carnea slabă de porc. „Trebuie să ştim că dacă am consumat carne de porc crescut la ţară aceasta este de o mie de ori mai sănătoasă decât puiul din comerţ. Aşa că dacă mai avem din această carne putem continua să mâncăm, bineînţeles, nu în fiecare zi”, recomandă medicul.

Specialistul ne îndeamnă să nu uităm de condimente aromatice, fie că sunt cele obişnuite: cimbru, cimbrişor, mentă, chimen, fenicul, anason, rozmarin, fie cele asiatice: şofranul indian, unul dintre cele mai scumpe şi mai sănătoase condimente pentru că are o putere antioxidantă deosebită. Ghimbirul este foarte bun pentru că reglează digestia, iar în această perioadă a anotimpului rece ne mai este de mare ajutor pentru că încălzeşte organismul. Rădăcina rasă de ghimbir poate fi adăugată în salate sau ne putem prepara câte un ceai de ghimbir.

Medicul mai recomandă sucurile de legume, pe care le putem prepara acasă. Sucul din frunze de pătrunjel, din sfeclă roşie, morcovi, ţelină, combinate sau separat, se consumă dimineaţa sau înaintea mesei de prânz, câte 100-150 de mililitri.

Lactatele acide, sana, kefirul sunt extraordinar de bune în această perioadă, pentru că ele conţin culturi de bacterii bune care ajută la refacerea florei intestinale şi la creşterea imunităţii generale a organismului. Un pahar de sana în care adăugăm o jumătate de linguriţă de scorţişoară pudră ajută la reglarea valorilor colesterolului şi glicemiei.

Ceaiuri bune pentru digestie şi ficat

Avem nenumărate ajutoare din natură pentru îmbunătăţirea digestiei şi regenerarea ficatului. Pentru a ajuta organismul să se detoxifice, dr. Ruxandra Constantina recomandă o întreagă gamă de plante pe care le putem folosi sub formă de ceaiuri, pulberi sau extracte gemoterapice. În cazul ficatului sunt mai puţin indicate tincturile pentru că au concentraţie alcoolică. Cele mai eficiente sunt plantele tonic-amare, care stimulează secreţia şi excreţia de bilă, regenerează celula hepatică, iar în acelaşi timp detoxifică şi sângele. Dr. Ruxandra Constantina se referă la ceaiuri de anghinare, cicoare, păpădie, care se beau înainte de masă. La acestea trebuie asociat armurariul, mai exact extractul din seminţele acestei plante, numit silimarină, care este un bun detoxifiant al celulei hepatice, dar şi un regenerator. Extractul de armurariu poate fi administrat fie sub formă de ulei, una-două linguriţe, fie sub formă de infuzie combinată cu macerat, fie sub formă de pulbere. Această cură poate dura cam 15-30 de zile, timp în care celula hepatică se regenerează.

La toate aceste plante este bine să adăugăm produsele apicole: polen sau păstură, ne asigură dr. Ruxandra Constantina. Păstura, care este foarte bine tolerată, se administrează 10-20 de grame pe zi, în cure de 15-20 de zile, potrivit medicului.

Să nu uităm de gemoterapie, acele extracte din părţile tinere ale plantei, care acţionează la nivel celular, detoxifică şi regenerează. Specialistul recomandă extractele din mlădiţe de rozmarin şi muguri de arţar, foarte bune pentru vezica biliară şi ficat, mlădiţele de merişor, foarte bune pentru sistemul digestiv şi sistemul renal, mugurii de coacăz negru, care sunt un tonic excelent, mugurii de frasin, care ajută la reglarea nivelului de colesterol. Preparatele gemoterapice se pot asocia, iar schema de tratament trebuie prescrisă de un medic cu competenţă în apifitoterapie.

De altfel, dr. Ruxandra Constantina atrage atenţia că înainte de a urma orice tratament, fie el şi naturist, soluţia cea mai bună este să mergeţi la un medic, pentru că pot fi necesare anumite analize medicale, mai ales dacă aveţi probleme asociate de sănătate. Spre exemplu, persoanele cu steatoză hepatică sau ficat gras, în funcţie de rezultatele transaminazelor şi ale altor parametri, primesc un tratament mai puternic sau mai blând, pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă. De asemenea, medicul ne aminteşte că şi plantele, administrate incorect şi mai ales pe termen lung, pot să creeze efecte nedorite.

Specialistul ne sfătuieşte să acordăm mai multă atenţie semnalelor transmise de organismul nostru. „Din păcate, prea puţini oameni mai au timp să perceapă ceea ce transmite organismul. Digestia dificilă, senzaţia permanentă de oboseală, durerile de cap, pielea cu aspect tern, unele erupţii cutanate sunt strigăte de ajutor ale corpului. Neglijând aceste semnale de alarmă, mulţi dintre noi ajung la medic cu suferinţe deja instalate, când tratamentele devin cronice, uneori radicale, de genul intervenţiilor chirurgicale. Şi din nefericire tot mai mulţi tineri se află în aceste situaţii. În plus, aşa se explică numărul în creştere al persoanelor cu alergii, intoleranţe alimentare, probleme de imunitate sau chiar cancere”.

Apă plată cu lămâie, dimineaţa şi seara

Hidratarea este o componentă importantă a procesului de detoxifiere. Dr. Ruxandra Constantina recomandă pentru fiecare dimineaţă consumul unui ceai sau unui pahar de apă călduţă în care stoarcem sucul de la o jumătate de lămâie. După ce bem acest amestec de apă cu lămâie, este bine ca 30 de minute să nu bem şi să nu mâncăm nimic. Acelaşi remediu îl administrăm şi seara. Iată o soluţie excelentă de detoxifiere, subliniază medicul.

Ceaiurile asiatice ne hidratează şi ne detoxifică în egală măsură, sunt o sursă valoroasă de antioxidanţi, metabolizează grăsimile, ne ajută la lupta cu kilogramele suplimentare, reduc din nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Dr. Ruxandra Constantina se referă la ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong. Atenţie! Nu trebuie să le bem pe toate odată, facem o cură de 30 de zile cu un ceai, după două săptămâni de pauză revenim la o cură cu alt ceai. Medicul adaugă însă că şi ceaiurile autohtone sunt foarte bune. De exemplu, ceaiul de soc sau ceaiul de urzică ajută la eliminarea apei în exces. Alteori putem bea ceai de muşeţel, lavandă ori sunătoare, câte două căni pe zi, după cum ne sfătuieşte medicul.

Mişcarea te ajută să începi anul cu dreptul

Dacă nu eşti superstiţios, poţi începe şi cu stângul. Important este să faci mişcare pentru a-ţi regăsi cât mai repede starea de bine după perioada de supraîncărcare a sărbătorilor. Ai nevoie de puţină motivaţie, un minimum de organizare şi de sfaturile unui specialist în terapie prin mişcare. Cu acesta din urmă te ajutăm şi noi.

Iată ce ne-a declarat fizioterapeutul Bogdan Goga, de la centrul Terapie pentru Mişcare din Bucureşti: „Deşi majoritatea dintre noi avem parte de sărbători de o masă bogată şi cadouri, ceea ce ne lipseşte cu desăvârşire este mişcarea. Stăm la masă în familie, mergem în vizită la prieteni şi asociem această perioadă cu una de odihnă, la finalul unui an plin şi greu. Însă mişcarea înseamnă viaţă! Aşa că este lesne de înţeles de ce, după o perioadă în care am fost sedentari, este esenţial să reluăm activitatea fizică. Trebuie să amintim că mişcarea este aliatul cel mai puternic pentru detoxifierea organismului. Mişcarea armonioasă reglează tensiunea arterială, face ca depunerile de grăsime stocate în timpul sărbătorilor să fie utilizate pentru a crea energia necesară mişcării”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne recomandă să practicăm „cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână”. Fie că preferi simplele plimbări în parc, fie antrenamentele la sală, fie sporturile de iarnă, este bine să aloci pentru sport 20-30 de minute pe zi, în mod constant.

Indiferent de vârstă, dacă până acum ai fost sedentar, nu îţi propune să faci mult efort deodată. Mai ales că, adaugă Bogdan Goga, „este normal ca, după perioada sărbătorilor, să apară decondiţionarea fizică şi atunci readaptarea la eforturile cotidiene trebuie să fie făcută treptat. Nu trebuie să începi dintr-o dată cu nişte antrenamente extrem de puternice. Trebuie să fie o readaptare, o recâştigare a condiţiei fizice, făcută graduat. În acest sens, cea mai sigură şi eficientă metodă de revenire în formă este aceea alături de un specialist”.

Mersul pe jos se află în topul listei de activităţi fizice aflate la îndemâna oricui. Acesta este, de altfel, cel mai practic sfat oferit de fizioterapeutul Bogdan Goga celor care vor să se mişte mai mult. Fie că se desfăşoară în ritm potrivit pe teren plat, fie în ritm mai alert, fie prin urcarea şi coborârea scărilor, mersul se adaptează capacităţii de efort a fiecăruia. Pentru ca să fie şi eficient, tot secretul constă în perseverenţă. Adică nu trebuie să laşi nicio zi fără să parcurgi un traseu de cel puţin câţiva kilometri de mers pe jos. Un mic truc pentru începători: în prima săptămână fă-ţi programul de mers pe jos două zile din cinci, apoi trei zile în săptămâna următoare şi tot aşa până te vei obişnui cu acest ritm, iar mişcarea va face parte din modul tău de viaţă.

Dacă organismul tău rezistă la frig şi te bucuri de o bună stare de sănătate, poţi ieşi să alergi. Îmbracă-te în straturi, pune-ţi încălţăminte de alergare impermeabilă dacă este zăpadă şi bucură-te de peisajul de iarnă.

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, temperaturile scăzute care au făcut posibilă deschiderea patinoarelor şi zăpada aşternută pe pârtii sunt cele mai bune motive pentru a face mişcare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite