7 metode demente de slăbit. Nu încercaţi asta acasă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastilele pentru slăbit pot da dependenţă şi ne pot ameninţa chiar şi viaţa FOTO Shutterstock
Pastilele pentru slăbit pot da dependenţă şi ne pot ameninţa chiar şi viaţa FOTO Shutterstock

De-a lungul anilor, s-au inventat diverse metode de slăbit, care mai de care mai ciudate: acadele în loc de cină, furculiţe care vibrează atunci când mănânci prea mult, chiar şi ochelari de soare care schimbă culoarea mâncării în ceva complet scârbos pentru a te face să n-o mănânci. Există însă şi metode atât de drastice şi de nebuneşti, încât ţi se face pielea de găină.

1. Limba cusută

O invenţie nebună, care încă îşi aşteaptă aprobarea în SUA, este peticul de plastic pentru limbă, inventat de un chirurg plastician din Beverly Hills. Dispozitivul, care se ataşează de limbă cu şase fire de sutură (şi care costă aproximativ 1.500 de euro) dă dureri îngrozitoare atunci când încerci să mănânci mâncare solidă, încât te face să te hrăneşti doar cu lichide, notează „Health“.

2. Hrana prin tub

Pentru a pierde din greutate rapid, femeile (în special viitoarele mirese) aleg să li se insereze un tub în nări care trece prin esofag şi ajunge în stomac. Timp de 10 zile, nu au voie să mănânce, fiind hrănite prin tub cu un amestec de proteine ce numără doar 800 de calorii. Procedeul medical (care costă aproape 1.200 de euro) este folosit, în special, pe oamenii care nu se pot hrăni singuri din cauza unor accidente sau boli.

3. „Alcoolexia“

Alcoolexia este un termen nou (derivat din cuvintele „anorexie” – tulburare alimentară, şi „alcool”). Cei care suferă de alcoolexie îşi limitează caloric alimentaţia, „păstrându-se” astfel pentru alcool. Practic, beau excesiv de mult alcool până când varsă totul (proces de purificare, susţin ei). Totodată, suferinzii de alcoolexie fac exerciţii fizice intense, în mod exagerat, înainte de a bea sau în ziua următoarea unei nopţi de beţie şi se înfometează ziua pentru a bea noaptea. Efectele secundare ale unui astfel de comportament pot fi foarte grave, inclusiv probleme de concentrare, dificultatea de a lua decizii, un sistem imunitar slăbit, risc crescut pentru accidente sau otrăvire cu alcool. 

Această tendinţă este populară printre studenţi, dar şi printre femeile de 20, 30 sau 40 de ani.

4. Viermi intestinali

Sunt mulţi oameni care contractează intenţionat viermi pentru a slăbi. Cel mai popular vierme în curele de slăbire este tenia. Însă viermii dăunează foarte mult, cauzând blocaje intestinale, întreruperea funcţionării unor organe, daune la creier sau la sistemul nervos şi chiar moarte.

5. Înfometarea

Corpul este ca un motor care funcţionează încontinuu şi care are nevoie de combustibil, de calorii. Mai mult, structura lui este într-o continuă stare de reparaţie, vindecare şi regenerare, deci celulele au nevoie de „material“, adică de proteine şi de grăsimi sănătoase, pentru a putea menţine structura ţesuturilor. Atunci când e nevoie de „combustibil“ şi organismul nu-l găseşte se declanşează o cascadă de efecte secundare.

Chiar şi semi-înfometarea (adică mai puţin de 1.000-1.200 de calorii pe zi) poate conduce la oboseală, depresie, cedarea muşchilor, a organelor şi a oaselor. Mai mult, sistemul imunitar slăbeşte, începe să cadă părul, apar tulburări de somn şi creşte riscul de accidente.

6. Fumatul

Există oameni care se apucă de fumat pentru a-şi tăia pofta de mâncare, în speranţa că vor scăpa de kilogramele în plus. Pe de altă parte, cei care sunt deja fumăroti nu renunţă la viciu de teama că s-ar putea îngrăşa. Este adevărat că fumatul amorţeşte papilele gustative, taie pofta de mâncare şi creşte, uşor, metabolismul. Însă, principalele riscuri pentru sănătate ale fumatului sunt atât de mari încât experţii susţin că egalează câştigarea în greutate a 45 de kilograme (fără a mai menţiona îmbătrânirea tenului).

7. Stimulentele

Mulţi cădem în patima folosirii pastilelor pentru slăbit, care creează adesea dependenţă. Chiar dacă nu devenim dependenţi, riscurile folosirii stimulentelor pentru slăbit sunt uriaşe, cu efecte adverse ca impulsivitatea, schimbări drastice de dispoziţie şi chiar lipsa de judecată. Acestor consecinţe negative li se adaugă tensiunea arterială mare şi riscul producerii atacurilor cerebrale.

Este uşor de căzut în capcana slăbirii rapide, dar nu trebuie să ne riscăm sănătatea. Singura cale sănătoasă de a da jos kilogramele în plus şi a ajunge la o greutate normală constă într-un regim de slăbit echilibrat, divers, pe care îl putem transforma, cu puţine modificări cantitative, într-un regim alimentar de întreţinere - toate acestea susţinute, bineînţeles, prin mişcare.


Citeşte mai multe despre slăbitul sănătos:

Cum se face cura cu seminţe de in, superalimentele care te menţin sănătos şi suplu

Dacă le mănânci întregi, nu beneficiezi de toate proprietăţile terapeutice ale seminţelor de in. Or, nu degeaba aceste seminţe sunt catalogate drept superalimente, confirmă specialiştii.

Combină alimentele isteţ şi vei slăbi

O dietă care să te ajute să slăbeşti fără a reduce porţiile de mâncare? Un doctor american, William Howard Hay, deschidea calea către un astfel de regim la începutul secolului trecut. În timp, dieta lui a dobândit din ce în ce mai mulţi adepţi.

Regimul de slăbit ar trebui să cuprindă şi un program de dormit. Somnul insuficient îngraşă necontrolat

Un om sănătos, cu o dietă sănătoasă şi săracă în grăsimi şi în zahăr se poate îngrăşa aparent inexplicabil dacă nu doarme suficient, atrag atenţia specialiştii.

Trucuri să slăbeşti fără restricţii alimentare şi fără frustrări. Ce trebuie să conţină fiecare masă a zilei

Nutriţionistul comportamental Anamaria Iulian ne învaţă cum să mâncăm sănătos şi să slăbim fără să ne simţim limitaţi, ba chiar să ne placă.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite