6 beneficii pentru sănătate ale chefirului, potrivit experților în nutriție

0
Publicat:

Chefirul poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv stimularea sănătății microbiene intestinale, ajutând la gestionarea zahărului din sânge și reducând inflamația, notează Forbes.

Chefirul oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Chefirul oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Chefirul este o băutură fermentată, preparată în mod tradițional cu lapte sau apă și „boabe” de chefir. Boabele de chefir sunt mici amestecuri gelatinoase de culoare albă spre galben deschis de microorganisme probiotice, inclusiv bacterii lactice, drojdii și bacterii acetice. Compoziția bacteriană a boabelor de chefir, care sunt predominant bacterii Lactobacillus, depinde de condițiile climatice în care se dezvoltă boabele de chefir.

„Chefirul este o băutură cu o densitate nutritivă care oferă proteine de înaltă calitate, calciu și vitaminele A, D și B12”, spune Megan Maisano, dietetician din Ohio și director de nutriție și afaceri de reglementare la Consiliul Național al Lactatelor al Statelor Unite.  De asemenea, conține acizi lactici, acetici și glicolici, o cantitate mică de alcool etilic, dioxid de carbon și polizaharide.

Beneficiile chefirului

Sursă bună de probiotice

„Chefirul conține diverse tulpini de bacterii vii, ceea ce îl face o sursă bogată și diversă de probiotice”, spune Julie Balsamo, un dietetician specializat în sănătatea intestinelor.

Probioticele sunt microorganisme vii, inclusiv bacterii, care oferă beneficii pentru sănătate. Printre beneficiile potențiale ale probioticelor se numără capacitatea lor de a modifica compoziția bacteriilor din intestin, de a îmbunătăți funcția de barieră intestinală, de a susține o digestie sănătoasă și de a ajuta la producerea de acizi grași cu lanț scurt - compuși asociați cu sănătatea și cu un risc mai mic de boli cronice - și de anumite vitamine. De asemenea, acestea pot contribui la stimularea sistemului imunitar și la scăderea inflamației.

O analiză a 19 studii care au examinat efectul alimentelor fermentate, inclusiv al chefirului, asupra microbiotei intestinale a constatat că aceste alimente ajută la modificarea compoziției microbiene a intestinului și pot contribui la îmbunătățirea imunității și a factorilor metabolici.

Într-un mic studiu care a examinat efectul chefirului asupra bacteriilor intestinale în mod specific, persoanele cu sindrom metabolic care au consumat 180 de mililitri de chefir zilnic timp de 12 săptămâni au avut o creștere semnificativă a Actinobacteriilor din intestin, au îmbunătățit nivelul de insulină și au scăzut nivelul tensiunii arteriale.

Poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge

Consumul de chefir poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, în special la persoanele cu diabet de tip 2.

Într-un mic studiu din 2015, 60 de persoane cu diabet de tip 2 au consumat fie 600 de mililitri de chefir de două ori pe zi, fie un înlocuitor timp de opt săptămâni. Cei care au consumat chefir au avut o hemoglobină A1c (HgA1c), o măsură a glicemiei în timp, semnificativ mai mică decât cei care au consumat înlocuitor.

Un alt studiu de mici dimensiuni din 2019 arată că consumul unei cești de chefir pe zi a scăzut glicemia la post, nivelul HgA1c și rezistența la insulină la pacienții cu diabet de tip 2 recent diagnosticat, spune Caroline Margolis, dietetician din Michigan.

Ar putea reduce inflamația

Studiile sugerează că chefirul poate ajuta la reducerea inflamației prin inhibarea activității citokinelor proinflamatorii - proteine care joacă un rol în durere și inflamație - și creșterea concentrațiilor de citokine antiinflamatorii pentru a reduce riscul anumitor boli și complicații legate de boli, spune Margolis.

Într-un mic studiu care a examinat efectul chefirului asupra markerilor sindromului metabolic, 62 de persoane cu sindrom metabolic au consumat zilnic, timp de 12 săptămâni, fie 180 de mililitri de chefir, fie lapte nefermentat. Cei care au consumat chefir au avut o creștere semnificativă a apolipoproteinei A1, o componentă majoră a colesterolului „bun” HDL, și o scădere a citokinelor în comparație cu cei care au băut lapte nefermentat.

Poate îmbunătăți sănătatea creierului și starea de spirit

„În timp ce studiile indică faptul că chefirul, împreună cu o dietă bogată în fibre, poate echilibra microbiomul pentru a reduce riscul și simptomele tulburărilor psihologice, cum ar fi anxietatea și depresia, acesta poate avea, de asemenea, un efect asupra memoriei și cogniției, precum și un risc redus de boli neurologice, datorită capacității sale de a reduce inflamația”, spune Margolis.

Este important să includeți fibre atunci când consumați probiotice, deoarece fibrele reprezintă combustibilul folosit de organismele probiotice în timp ce se află în tractul gastrointestinal.

Ajută la construirea unor oase mai puternice

Deoarece chefirul este un produs lactat care conține calciu, vitamina D și fosfor, acesta poate ajuta la construirea și menținerea unor oase puternice, spune Margolis. O revizuire a studiilor care examinează nutrienții importanți pentru sănătatea oaselor a constatat că produsele lactate fermentate sunt asociate cu un risc redus de fractură de șold.

Ajută la protejarea împotriva virușilor

Proprietățile antivirale ale chefirului vă pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor virale, spune dieticianul Allyssa Pacheco. O trecere în revistă a studiilor care examinează efectele chefirului asupra sistemului imunitar a constatat că chefirul promovează producția de celule imunitare care pot suprima activitatea virală.

Riscurile Kefirului

„Cele mai multe cercetări arată că există un risc foarte mic sau deloc [la] consumul de chefir”, spune Margolis.

„Chefirul este, în general, sigur de consumat”, este de acord Balsamo. Cu toate acestea, unii oameni pot avea probleme digestive temporare, cum ar fi balonare, gaze sau diaree, atunci când introduc pentru prima dată bacterii vii în sistemul lor, adaugă ea.

„Vestea bună este că aceste simptome se calmează de obicei după câteva zile”, notează Balsamo, care recomandă introducerea lentă a alimentelor bogate în probiotice, cum ar fi chefirul, pentru a ajuta la negarea acestor efecte secundare.

„Chefirul tradițional este de obicei pe bază de lapte, așa că oricine are o alergie la lapte ar trebui să evite chefirul”, spune Pacheco. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot tolera chefirul de lapte, deoarece este, în general, cu conținut scăzut de lactoză sau fără lactoză, adaugă ea. Lactobacilul ajută la descompunerea lactozei, ceea ce ușurează procesul de digestie, în special pentru cei care pot avea intoleranță la lactoză.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite