Viaţa pe tocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai întâi au fost rujurile, apoi lungimea fustei, pentru ca, în ultimii ani, înălţimea tocurilor să devină semnul unei crize financiare.De mai bine de 100 de ani, moda este un indicator economic de încredere.

 „De obicei, pe timp de recesiune economică, tocurile devin tot mai înalte deoarece consumatorii se întorc către modă ca mijloc de a scăpa de griji, de a găsi o consolare", a declarat Trevor Davis, analist la IBM Global Business Services.

În plus, unele studii au arătat că o femeie care poartă tocuri are mai multe şanse de reuşită la locul de muncă decât una care adoptă un stil mai sport sau, în orice caz, fără „înălţime". „Pantofii sunt ca o carte de vizită pentru o femeie. Alături de poşetă, aceştia spun totul despre ea: cât este de atentă cu aspectul fizic, ce statut social are, ce atitudine are şi cât preţ pune pe imaginea sa", susţine Alina Gavrilă, consultant de stil.

Totuşi, stilul Carrie Bradshaw din „Totul despre sex" nu este nici ieftin, nici uşor de adoptat o zi întreagă. „La birou port mereu tocuri pentru că ţinuta este una office şi cred că vin mai bine o pereche de stiletto faţă de nişte pantofi plictisitori cu toc de cinci centimetri. Se vede asta în atitudinea celor din jur, care te privesc admirativ. Este, într-adevăr, foarte obositor, însă am mereu o pereche de balerini de schimb, astfel că drumul spre casă este lejer", spune Minodora Ionescu (32 de ani), care lucrează la o firmă de consultanţă din Capitală. De altfel, susţin specialiştii, nici nu este recomandat să porţi o pereche de pantofi prea scumpi sau prea pretenţioşi la un loc de muncă unde este nevoie să te deplasezi mult.

În plus, chinul este zadarnic dacă reprezentantele sexului frumosc consideră că astfel îşi vor cuceri potenţialii parteneri. Astfel, un studiu al cercetătorilor de Universitatea Northumbria arată că bărbaţii nu fac diferenţa între mersul unei femei pe tocuri şi cel al alteia care poartă încălţăminte plată. „Rolul mişcării trupului şi semnalele transmise sunt fundamentale în alegerea unui partener, însă, ştiinţific, nu am putut afla foarte multe lucruri vizavi de acest aspect", a explicat Nick Neave, psiholog şi conducător al studiului.

Riscuri mari pentru sănătate

În plus, chinul zilnic al femeilor care se luptă să rămână la înălţime la propriu nu este fără sacrificii în ceea ce priveşte sănătatea. Chiar dacă la sfârşitul zilei unele spune că îşi odihnesc picioarele într-o pereche de balerini, suprasolicitarea muşchilor spatelui şi ai picioarelor duce în timp la probleme de sănătate mult mai mari.

„Poziţia piciorului atunci când purtăm tocuri este una nenaturală, iar acest lucru poate duce la întinderi musculare. Când ne punem nişte pantofi, degetele nu au unde se duce, aşa că sunt forţate să sprijine întreg piciorul. Iar simpla schimbare a încălţămintei, cu adidaşi sau balerini, nu ameliorează starea de încordare, ci doar forţează piciorul să se adapteze la o nouă poziţie", a explicat pentru publicaţia „The New York Times" Neil Cronin, autorul unui studiu efectuat în Australia. Nu există o limită de vârstă pentru eventualele afecţiuni pe care le poate cauza purtarea tocurilor înalte, efectele fiind vizibile chiar şi la tinere de 25 de ani, mai avertizează specialiştii.

64% din femeile care reclamă dureri la gleznă sau călcâi au purtat tocuri înalte.

Sfaturi pentru picioare sănătoase 

Specialiştii au şi câteva sfaturi uşor de urmat pentru ca tocurile să nu ne afecteze sănătatea:

Poartă înălţimi diferite în fiecare zi. Dacă tendonul nu este obligat să se adapteze unei singure înălţimi a tocului, zi de zi, atunci acesta nu se va scurta în funcţie de aceasta. Ortopezii recomandă o înălţime maximă de 8 centimetri. Fă câteva fandări. În fiecare zi în care ai decis să-ţi completezi ţinuta cu o pereche de pantofi cu toc, fă câteva exerciţii de întindere pentru ca muşchii să se poată relaxa.

Foloseşte încălţăminte de schimb. Păstrează la birou o pereche de pantofi cu toc şi foloseşte în rest ceva comod, care să nu te suprasolicite pe căldură, când stai zeci de minute în picioare în mijloacelede transport în comun sau când ai de aşteptat la coadă la bancă. Alege platformele. Tocurile pot fi înlocuite ca aspect estetic şi mult mai sănătos cu o pereche de platforme care nu solicită la fel de mult muşchii şi tendoanele.

Click pe poză pentru a mări.

Info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite