Un psiholog român va alearga 100 de kilometri pentru un proiect destinat copiilor cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul pentru ca va alerga psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagră”, este inspirat din mediul înconjurător şi realizat din materiale pe care le furnizează natura. Românul va participa sâmbătă, 24 septembrie la ultramaratonul „100 km de Millau” din Franţa. FOTO
Proiectul pentru ca va alerga psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagră”, este inspirat din mediul înconjurător şi realizat din materiale pe care le furnizează natura. Românul va participa sâmbătă, 24 septembrie la ultramaratonul „100 km de Millau” din Franţa. FOTO

Psihologul Adrian Gemănaru va alerga, în data de 24 septembrie, 100 km la unul dintre cele mai cunoscute ultramaratoane din Europa, la Millau, în Franţa, în dorinţa de a aduna fondurile necesare implementării unui proiect unic în România, “Spaţiul Senzorial”. Fiecare sponsor va dona zece euro pentru fiecare kilometru alergat, iar fondurile strânse vor fi folosite pentru a pune în practică noua metodă terapeutică.

Proiectul pentru ca va alerga psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagră”, este inspirat din mediul înconjurător şi realizat din materiale pe care natura le furnizează (nisip, piatră, lemnul, apă şi flori) şi îmbină mai multe terapii recunoscute la nivel internaţional în recuperarea copiilor cu nevoi speciale (Autism, ADHD, sindrom Down, retard etc.). 

Avantajul principal al acestui tip de terapie este dat de faptul că natura interacţiunii este indirectă, iar copilul nu o percepe ca pe o comandă sau ca pe o sarcină de executat, întreaga activitate desfăşurându-se în mod firesc.

“Am participat la multe conferinţe internaţionale, discut zilnic cu psihologi din multe ţări şi încerc mereu să aduc în România metode care şi-au dovedit eficienţa şi care vor ajuta la sprijinirea copiilor cu nevoie speciale. Printre acestea amintesc: delfinoterapia, covorul şi camera senzorială, terapia canină, pictura cu degetele picioarelor sau participarea pentru prima dată a unui grup de copii speciali la un maraton internaţional. Spaţiul senzorial este, fără doar şi poate, una dintre cele mai noi metode terapeutice practicate în România, iar anul acesta am primit un real ajutor din partea mai multor companii care înţeleg conceptul de responsabilitate social”, a explicat psihoterapeutul. 

Printre tipurile de terapie înglobate de Spaţiul Senzorial se numără şi terapia în nisip, metodă care foloseşte cutia de nisip pe post de scenă, iar păpuşile reprezintă personaje de basm. Pentru că la fiecare şedinţă de terapie, realizatorii proiectului au observat că cei mici doresc să împingă limitele şi să devină participanţi direcţi la poveşti, să intre pe scenă şi să interpreteze diferite roluri, aceştia s-au gândit că ar fi interesant să schimbe lada de nisip cu un spaţiu mult mai mare, care să-i cuprindă pe toţi copiii.

adrian gemanaru psiholog

Aleea Senzorială. FOTO 

Aşa s-a născut Aleea senzorială, care cuprinde mai multe secţiuni, printre care: piatră de râu, bambus, lână, marmură, iută, gazon, trunchiuri de copac, pe care copiii, însoţiţi de terapeuţi, trebuie sa meargă desculţi.

Urmează Fântâna Senzorială, la realizarea căreia s-au folosit doar materiale inspirate din natură, ca piatră, bambus, iar anul viitor va exista şi un iaz populat de crapi japonezi.

Nu în ultimul rând, Grădina senzorială, construită pe verticală, îşi propune să dea un aer proaspăt şi verde întregului concept. Peisajul este decorat cu felinare din fasole, boabe de porumb, ardei iute, bostani în miniatură şi nuci, alături de căsuţe de păsări şi lampioane.   

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite