Televiziunea CNN a descifrat limbajul secret folosit de adolescenţi pe internet ca să nu fie înţeleşi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acronime care ascund mesaje ce ar înspăimânta orice părinte sunt folosite de adolescenţi într-un soi de limbaj secret, menit să-i ferească de privirile iscoditoare ale adulţilor atunci când vorbesc despre sex, droguri sau despre problemele pe care le au cu părinţii.

Televiziunea americană CNN a publicat un raport în care sunt explicate acronimele folosite de copii şi adolescenţi în discuţiile pe care le au pe reţelele sociale, prin intermediul Yahoo Messenger sau altor aplicaţii, iar înţelesul acestora redă viaţa secretă pe care puştanii din ziua de azi o duc departe de ochii părinţilor.

Lista acronimelor a fost realizată de expertul în siguranţa online Katie Greer, aceasta conţinând şi termeni de argou ca „420“ pentru „marijuana“ sau acronime de genul „POS - părinţii se uită peste umărul meu“. De asemenea, părinţii ar trebui să fie foarte atenţi şi când văd „(L)MIRL“, echivalentul pentru „hai să ne întâlnim faţă în faţă“, pentru că poate fi vorba despre un pedofil care încearcă să ademenească tânărul pentru a-l abuza sexual.

Adolescenţii cred în mare măsură că părinţii controlează ceea ce discută pe internet şi tocmai de aceea au inventat acest limbaj codificat, a declarat psihologul specializat în parenting Noël Janis-Norton. „Adolescenţii vor fi mereu cu un pas înaintea părinţilor în ceea ce priveşte modalităţile de a se sustrage supravegherii. Adesea, adolescenţii au o pagină de Facebook de care ştiu părinţii şi o alta pe care o folsesc ca să comunice nestigheriţi cu amicii lor sau cu necunoscuţi. Aşa că cel mai important este ca părinţii să comunice cât mai mult cu copiii lor în aşa fel încât aceştia să absoarbă cât mai multe valori pentru a realiza şi singuri care sunt alegerile corecte“, a precizat Janis-Norton.

Lista acronimelor folosite de adolescenţi pe internet

1. IWSN – Vreau să facem sex acum (I want sex now)
2. GNOC – Dezbracă-te în faţa camerei (Get naked on camera)
3. NIFOC – Sunt goală/gol în faţa computerului (Naked in front of computer)
4. PIR - Părinţii se află în cameră (Parent in room)
5 CU46 – Ne vedem ca să facem sex (See you for sex)
6. 53X - Sex
7. 9 – Părinţii sunt cu ochii pe mine (Parent watching)
8. 99 – Parinţii au plecat (Parent gone)
9. 1174 – Locul unde se va organzia petrecerea (Party meeting place)
10. THOT – Am făcut sex pe la spate cu o tipă (That hoe over there)
11. CID - Acid (drog - acidul lisergic dietilamid-25 este un drog psihedelic semisintetic, ce aparţine familiei de triptamine)
12. Broken – Rupt din cauza mahmurelii
13. 420 - Marijuana
14. POS - Părinţii se uită peste umărul meu (Parent over shoulder)
15. SUGARPIC – Vreau/trimit fotografii erotice sau cu conotaţii sexuale
16. KOTL – Te sărut (Kiss on the lips)
17. (L)MIRL - Hai să ne întâlnim faţă în faţă (Let's meet in real life)
18. PRON – Pornografie
19. TDTM – Vorbeşte-mi porcos (Talk dirty to me)
20. 8 – Sex oral
21. CD9 – Cod 9, părinţii sunt lângă mine (Parents around/Code 9)
22. IPN – Postez poze cu mine goală/gol (I'm posting naked)
23. LH6 – Hai să facem sex (Let's have sex)
24. WTTP – Vrei să facem schimb de poze? (Want to trade pictures?)
25. DOC – Droguri la alegere (Drug of choice)
26. TWD – Scriu mesaje în timp de conduc (Texting while driving)
27. GYPO - Dă-ţi pantalonii jos (Get your pants off)
28. KPC- Încerc să-i fac pe ai mei (părinţii) să nu se prindă  (Keeping parents clueless)

„Pedofilii sunt interesaţi să întâlnească adolescenţi sau copii şi să abuzeze de ei, aşa că încearcă să-i racoleze online. Alţii încearcă să-I facă pe puştani să facă acţiuni sexuale în faţa camerei, dar asta nu înseamnă nu este mai puţin grav pentru adolescentul abuzat în acest fel. Părinţii trebuie să fie atenţi şi sensibili la sentimentele adolescenţilor, astfel încât copiii să aibă curaj să le împărtăşească problemele grave cu care se pot confrunta. Predicile, ameninţările şi cicăleala nu sunt eficiente atunci când vrem să ne facem înţeleşi de copii. Părintele trebuie să aibă foarte mult tact şi răbdare, iar iniţiativa discuţiei trebuie să vină din partea părintelui, chiar dacă adolescentul respinge astfel de încercări“, a declarat Janis-Norton pentru CNN.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite