Ştii ce faci pentru binele căsniciei tale?
0Autoarea de la „The New York Times”, Tara Parker-Pope, a adunat în cea mai recentă carte a sa, „For Better”, sfaturile nupţiale care şi-au demonstrat, ştiinţific, veridicitatea. Pope prezintă şapte sfaturi imbatabile pentru o căsnicie fericită.
Sărbătoreşte veştile bune
Se pare că divorţul nu se datorează creşterii lucrurilor negative, cât descreşterea lucrurilor pozitive. „Am descoperit că situaţiile, momentele şi stările pozitive sunt cele mai importante. Modul în care un cuplu se distrează şi puterea prieteniei lor prezic viitorul”, a spus Howard Markman, director la Centrul de Studiere a Familiei şi Căsătoriei din Denver.
Ce rămâne de făcut? Sărbătoreşte mai mult momentele bune. Studiile arată că cei care sărbătoresc mai des, din diverse motive, beneficiază de un nivel mai ridicat al intimităţii, încrederii, dedicării şi satisfacţiei relaţiei. Nu este de ajuns ca partenerul tău să ştie că te mândreşti cu el, trebuie să-i şi arăţi. Nu strică puţin tămbălău pe seama lucrurilor mici, dar îndeajuns de mari cât să ridice starea de spirit a căsniciei, în fiecare zi.
Cinci la unu
De câte momente bune ai nevoie ca să treci peste unul rău? Studiile arată că rata ar fi de cinci la unu. Asta nu înseamnă că trebuie să numeri fiecare aspect pozitiv sau negativ, dar cert este că dacă numărul lor este egal, probabilitatea divorţului creşte simţitor.
Cifra a reieşit în cercetările realizate Universitatea Washington. În căsniciile stabile, există, cel puţin, de cinci ori mai multe interacţiuni pozitive decât negative. Când rata scade, căsătoria se apropie cu paşi repezi de divorţ.
În viaţa de zi cu zi, nimeni nu poate ţine calculul astfel. Sunt sute care se întâmplă zilnic. Dar învăţătura pusă în practică ar însemna că un simplu „Îmi pare rău” după o scenă nu este de ajuns.
Păstrează standardele înalte
Tot mai mulţi oameni aud că aşteptările lor de la căsnicie sunt prea mari. Studiile spun, însă, contrariul: oamenii care se aşteaptă la mai mult, primesc mai mult. „Nu te mulţumi cu o căsnicie de mâna a doua”, spune autoarea.
Doctorul Baucom a descoperit că oamenii care aveau standarde idealiste, care voiau să fie trataţi frumos şi care voiau romantism şi pasiune în căsătoria lor, ajung să aibă ceea ce-şi doresc. Femeile şi bărbaţii cu standarde joase, care nu se aşteaptă să fie trataţi cum merită, care nu se gândesc la comunicare sau romantism, ajung în relaţii în care nu vor primi aceste lucruri.
Rămâi aproape de familie şi prieteni
„Căsniciile de astăzi au devenit un cocon pentru două persoane, de unde fiecare ar trebui să primească ajutorul şi intimitatea de care are nevoie. Nu este nici realist, nici sănătos”, spune Pope. Ţine familia şi prietenii aproape. Căsătoria ta ar trebui să fie principala ta relaţiei, dar nu singura.
Doctorul Coontz crede că toată această împreunare nu este neapărat bună pentru cupluri. Modul în care o căsnicie poate fi întărită presupune mai puţine cerinţe emoţionale adresate partenerului. Acest lucru nu presupune pierderea intimităţii emoţionale cu soţul sau soţia. Ci, pur şi simplu, cuplurile căsătorite care s-au înconjurat de prieteni şi familie au câştigat mult mai multe momente bune împreună.
Nu te aştepta ca partenerul să te facă fericit
Cercetările arată că fericirea majorităţii oamenilor se trade din felul lor de a fi, chiar şi după evenimente extrem de fericite precum nunta. Fericirea stă în fiecare dintre noi şi să-l însărcinezi pe cel de lângă tine să schimbe asta pentru totdeauna nu este realist şi nici corect.
Ce este surprinzător este că studiile arată cum fericirea rămâne relativ stabilă de-a lungul unei căsnicii. Un eveniment important, precum naşterea unui copil, poate creşte nivelul pentru o perioadă, dar studiile sugerează că oamenii se reîntorc la „punctul lor de fericire”. Dacă ţi-ar nota nivelul general de fericire 7,5, pe o scară de la 1 la 10, studiile arată că, în majoritatea timpului, evenimentele din viaţa ta nu vor schimba nivelul.
Mai mult sex
De-a lungul unei căsnicii, dorinţa poate să se mai stingă. În ciuda acestui fapt, sexul rămâne o activitate sănătoasă şi are diverse beneficii emoţionale şi biologice care nu ar trebui ignorate. În timp, sexul poate îmbunătăţi starea de spirit, creşte răbdarea, tempera furia şi, mai ales, poate duce la o relaţie mai bună şi mai mulţumitoare.
Agitaţie
Cuplurile nu au nevoie de mai multe „activităţi plăcute”, ci de mai multă agitaţie, de retrăirea sentimentului pe care l-au avut când s-au cunoscut şi s-au îndrăgostit.
Întâlnirile în doi, experienţele noi şi împărtăşirea exclusivă a unor momente doar cu alesul inimii sunt câteva dintre lucrurile necesare într-o căsnicie, indiferent de „vechimea” cuplului. O listă cu lucrurile preferate pe care fiecare să le facă împreună cu partenerul este un bun început. Evită obiceiurile vechi, încearcă mereu câte ceva nou.