Sex în aşteptarealui bebe? De ce nu?

0
0

Perioada sarcinii este o etapă plină de transformări care influenţează mai mult sau mai puţin viaţa sexuală. Înţelegerea dorinţelor celuilalt vă ajută să treceţi mai uşor peste cele nouă luni de aşteptare.

Vestea că veţi deveni părinţi produce, inevitabil, schimbări emoţionale în cadrul cuplului, ceea ce este posibil să vă afecteze şi intimitatea sexuală. De cele mai multe ori, viitoarea mămică se teme că nu mai este la fel de atrăgătoare pentru soţ şi, din această cauză, se poate întâmpla să nu mai fie la fel de receptivă pe plan sexual ca înainte. Şi el poate încerca acum sentimente contradictorii, lucru care îl poate face distant în privinţa manifestării intenţiilor erotice. Desigur, nu vreţi să se întâmple astfel şi în cadrul cuplului vostru, nu?

Cum vă adaptaţi situaţiei

Pe măsură ce burtica se măreşte, este nevoie de găsirea unor poziţii comode, care să nu o suprasolicite pe viitoarea mamă. Astfel, o poziţie confortabilă pentru parteneră este unul lângă celălalt sau femeia deasupra bărbatului. Evitaţi acele poziţii care presează abdomenul ei sau pe cele prea solicitante. Este posibil ca ea să evite acum unele gesturi care înainte îi făceau plăcere.

Astfel, din cauza creşterii sensibilităţii sfârcurilor, se poate ca ea să evite să-i fie atinşi sânii. Pentru ca el să nu perceapă acest gest ca pe o respingere, ea trebuie să îi explice motivele şi să îi arate partenerului alte gesturi care o excită. Tot din cauza schimbărilor hormonale, lubrifierea poate fi mai scăzută. Un preludiu ceva mai lung vă poate fi de ajutor în această situaţie.

Armonizaţi-vă dorinţele

Este foarte important ca amândoi să fiţi mai atenţi şi mai înţelegători în această perioadă, pentru ca niciunul dintre voi să nu se simtă neglijat sau să acumuleze frustrări. Astfel, bărbatul trebuie să ţină cont de transformările fizice şi emoţionale care îi pot scădea partenerei apetitul sexual.

Prin urmare, viitorul tătic trebuie să aibă mai multă răbdare, iar atunci când ea nu are dispoziţia necesară pentru a face dragoste, el trebuie să înţeleagă că motivele ei sunt cât se poate de justificate. În schimb, este o bună ocazie să redescoperiţi împreună mângâierile, sărutările, îmbrăţişările şi gesturile tandre care întăresc afecţiunea dintre voi.

Libidoul oscilează

Este bine să ştiţi că în timpul celor nouă luni de sarcină, libidoul femeii variază din cauze hormonale. Astfel, primul trimestru de sarcină este marcat mai ales de oboseală şi de greţuri matinale, iar sânii se măresc şi devin dureroşi la atingere, ceea ce poate explica de ce în această perioadă viitoarei mame nu prea îi stă gândul la sex.

În schimb, în trimestrul al doilea, la cele mai multe femei, dorinţa sexuală creşte. În plus, transformările specifice sarcinii, precum creşterea fluxului sanguin în zona pelviană, îi pot accentua femeii senzaţiile plăcute din timpul contactului sexual. Cu cât sarcina se apropie de termen, dorinţa sexuală poate scădea în cazul ambilor parteneri.

Beneficiu: Viaţa sexuală activă îi menţine femeii în formă muşchii pelvieni, de ajutor în travaliu şi în naştere.

Abstinenţă la indicaţia medicului

În unele situaţii, medicii recomandă femeii gravide abstinenţă, pentru excluderea unor eventuale riscuri. Astfel, în sarcină sunt contraindicate relaţiile sexuale atunci când există sângerări vaginale, risc de avort spontan sau de naştere prematură, complicaţii precum placenta praevia (inserarea joasă a placentei), sarcină multiplă (gemeni, tripleţi), rupere prematură de membrane, contracţii sau dilatarea colului uterin. De asemenea, se recomandă abstinenţă în cazul în care partenerul este purtător al unei boli transmisibile sexual.

Există riscuri pentru bebeluş?

Uneori, bărbaţii se tem ca nu cumva actul sexual să dăuneze fătului, lucru ce le inhibă dorinţa sexuală. O astfel de temere este nejustificată, spun medicii, deoarece copilul este protejat de sacul amniotic, de pereţii uterului şi de mucusul ce astupă colul uterin.

Un alt mit este că relaţiile sexuale ar grăbi travaliul. Nu există dovezi suficiente care să arate că actul sexual ar declanşa travaliul, cu toate că gesturi precum mângâierea sânilor pot favoriza eliberarea oxitocinei, hormon implicat în producerea contracţiilor uterine.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Viaţa sexuală în timpul sarcinii are acelaşi rol ca şi înainte. De obicei, femeile însărcinate percep diferit sexul în timpul sarcinii. Pentru unele devine mai plăcut, pentru altele devine inconfortabil. Unele au un libido crescut, altele nu mai găsesc nicio plăcere în asta.

E important ca partenerii să comunice şi să îşi acorde suport reciproc pe parcursul sarcinii şi al schimbărilor care apar. Anumite tensiuni pot apărea atunci când mama este doritoare, însă tatăl are anumite reţineri sau blocaje psihologice, care îl împiedică să vadă în soţia sa o mamă şi o parteneră sexuală în acelaşi timp.

Viață de cuplu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri