Să învăţăm de la cuplurile fericite. Obiceiuri pe care ar fi bine să le adopaţi pentru a le păşi pe urme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca o relaţie să meargă este necesară multă muncă, toată lumea ştie acest lucru. Dar ştiinţa dragostei arată că gesturile şi comportamentele discrete sunt cele care îmbunătăţesc relaţionarea şi transformă relaţiile în legături indestructibile.

Iată care sunt obiceiurile cuplurilor care se declar foarte satisfăcute:

1. Dorm la mai puţin de 2 cm distanţă

Este şi demonstrat ştiinţific că dormitul îmbrăţişaţi are beneficii multiple. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Hertfordshire, 94% din cuplurile care s-au atins sau care aproape că se atingeau în timpul somnului s-au declarat fericite în relaţiile pe care le au.  

2. Se focusează pe punctele forte ale relaţiei

„Multe cupluri vorbesc doar despre ceea ce nu merge în relaţiile lor, dar cercetările arată că perechile care se concentrează pe lucrurile care merg bine sunt mult mai fericite de-a lungul timpului decât cele care doar încearcă să rezolve problemele”, spune Terri Orbuch, expertă în relaţii de cuplu şi autoarea cărţii „5 paşi simpli de a-ţi duce relaţia de la bine la extraordinar”.

3. Sunt drăguţi unul faţă de celălalt

Bijuterii scumpe, vacanţe exotice, petreceri-supriză elaborate - toate acestea sunt foarte interesante şi impresionante. Dar gesturile romantice de anvergură nu sunt atât de valoroase precum micile dovezi de iubire, cum ar fi să priveşti emisiunea preferată a prietenului tău sau să-i duci cafeaua la pat, atunci când vine vorba despre hrănirea unei relaţii.

image

4. Fac sex cel puţin o dată pe săptămână

Acest lucru v-ar putea fie stresa, fie conduce spre un dans fericit: un studiu publicat de „Jurnalul Ştiinţei Psihologiei sociale şi a Personalităţii” arată că frecvenţa sexului de cel puţin o dată pe săptămână duce la o relaţie foarte împlinită şi fericită, fericire comparabilă cu cea trăită la anunţul unei măriri de salariu de 50,000 de dolari.

5. Se surprind în permanenţă

Duş, serviciu, efort fizic, somn, şi de la capăt. Rutina este grozavă pentru a ne scoate pe uşă dimineaţa, dar nu este prea sexy atunci când vorbim despre o relaţie. „Trebuie să vă ieşiţi din ritm pentru a menţine pasiunea şi entuziasmul în relaţie, iar cercetările arată că cel mai bun mod de a face acest lucru este prin mici schimbări care ar elimina rutina”, spune Orbuch. Recomandările sunt seri cu întâlniri neobişnuite, cursuri, sesiuni de gimnastică împreună - noi astfel de experienţe care să ajute la creşterea nivelului de oxitocină din creier.  

6. Nu au dubii în legătură cu partenerul

Pentru a rămâne în relaţie, trebuie să aveţi încredere că intenţiile partenerului sunt bune. Dacă porniţi de la această premisă, totul va fi mult mai simplu şi mai civilizat - chiar şi certurile.

7. Fac duş împreună

Un sondaj publicat de „Jurnalul de Cercetare a Sexului” arată că femeile şi bărbaţii satisfăcuţi din punct de vedere sexual fac duş împreună. 

8. Îşi stabilesc aşteptări realiste

Să ridici ştacheta este întotdeauna bine. Dar să ai pretenţii peste posibilităţi, cum ar fi să te aştepţi ca el să ştie tot timpul cum te simţi tu în interior, este posibil să afecteze relaţia, arată un studiu publicat de „Buletinul Personalităţii şi Psihologiei Sociale”. Cu alte cuvinte, este bine să rezolvaţi problemele maritale existente şi să renunţaţi la aşteptările imposibile.

9. Renunţă la ecrane

Un studiu apărut în publicaţia „Psihologia în mediul virtual, comportamentul şi reţelele de socializare” arată că utilizatorii avizi de Facebook au de obicei relaţii nesatisfăcătoare. Totodată, un alt studiu realizat de site-ul de dating OkCupid.com relevă că cei care folosesc Twitter în mod frecvent au relaţii scurte. Nimic rău în faptul că sunteţi activi pe reţelele sociale, dar nu uitaţi să mai şi vorbiţi cu partenerul de cuplu.

10. Se complimentează

„Ce fotografie frumoasă!”, „Ţi-au ieşit foarte bine pastele”, „Faci o treabă excelentă” – sunt doar câteva exemple de complimente pe care ar trebui să vi le adresaţi cât de des posibil pentru armonia relaţiei voastre.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite