Orgasmul muzical, fenomenul pe care unii oameni îl resimt ca plăcere sexuală: ce melodii provoacă asemenea senzaţii intense
0
Anumite persoane resimt extrem de puternic senzaţiile plăcute care ne inundă atunci când ascultăm un anumit tip de muzică. De fapt, unii oameni compară intensitatea acestor senzaţii cu un soi de orgasm muzical, care porneşte de la nivelul pielii. Studii derulate în acest sens au confirmat faptul că muzica poate fi asemănată din anumite puncte de vedere cu sexul, ocazie cu care s-au identificat şi melodii cu un astfel de efect.
Muzica preferată ne face adesea să ne înfiorăm, dar pentru unele persoane aceste senzaţii de plăcere devin atât de intense încât le percep ca pe un orgasm muzical, notează BBC. Oamenii de ştiinţă au încercat să afle motivul pentru care muzica are asupra noastră astfel de efecte puternice, iar artiştii (cântăreţi, instrumentişti, compozitori) se numără printre aceia care resimt intens aceste senzaţii, dincolo de simpli ascultători.
Încă de acum 20 de ani, psihologul britanic John Sloboda a desfăşurat un experiment în cadrul căruia i-a rugat pe subiecţii selectaţi să identifice pasajele melodice, dintr-un număr de piese muzicale, care le provoacă reacţii fizice plăcute sau emoţii intense (cum ar fi pielea de găină sau care îi fac să plângă). Participanţii au identificat 20 de astfel de pasaje, iar psihologul şi echipa lui au observat că 18 dintre acestea conţineau un tip de ornament melodic numit appoggiatura" (apogiatură), care constă într-unul sau mai multe sunete secundare care precedă sunetul principal, aflat la altă înălţime.
"Acest tip de ornament melodic generează o tensiune emoţională ascultătorului. Când notele revin la ceea ce ascultătorul anticipează, tesiunea se descarcă, ceea ce explică senzaţiile resimţite", explica în urmă cu câţiva ani psihologul Martin Guhn, de la Universitatea British Columbia, care a cercetat la rândul său fenomenul.
Însă aceste senzaţii se intensfică atunci când mai multe astfel de ornamente muzicale se succedă rapid într-o melodie, generând un ciclu format din momente tensionate urmate de un soi de descărcare. Atunci este cel mai probabil să apară acele senzaţii puternice, care pot fi asemănate cu plăcerea sexuală.
Prin urmare, oamenii reacţionează puternic atunci când o linie melodică le depăşeşte sau surprinde aşteptările, într-un mod plăcut. Aceste momente determină creierul să producă mai multă dopamină, un neurotransmiţător asociat cu plăcerea. Această senzaţie devine mai pronunţată în cazul acelor melodii pe care le cunoaştem bine şi ne-am programat, în timp, să răspundem într-un anumit mod la ele. Omul de ştiinţă Steven Pinker consideră că acest tip de orgasm muzical poate fi asemănat cu plăcerea obţinută prin masturbare sau în urma consumului de cocaină, ceea ce denotă un răspuns al creierului la nevoi de bază ale omului.
În timpul experimentelor, psihologul Martin Guhn a identificat câteva melodii construite astfel încât pot provoca astfel de reacţii intense.
Una dintre ele este populara melodie "Someone Like You," interpretată de cântăreaţa Adele, în care apar apogiaturile menţionate. Acelaşi lucru a fost observat şi în cazul Concertului nr. 2 pentru orchestră şi pian de Rahmaninov sau oratoriului "Messiah" compus de Georg Friedrich Händel.