Minciuni pe care ni le spunem în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile înfrumuseţează, de regulă, adevărul în legătură cu performanţele iubitului în pat FOTO Shutterstock
Femeile înfrumuseţează, de regulă, adevărul în legătură cu performanţele iubitului în pat FOTO Shutterstock

Femeile sunt din fire mai suspicioase, dar au şi de ce. Peste 75% din bărbaţi recunosc că-şi mint partenerele. Pe de altă parte, nici femeile nu sunt tocmai sincere cu partenerii.

Ai spune că, odată ce ai ajuns să te căsătoreşti cu cineva, ai depăşit suspiciunile de început, neîncrederea firească până la un punct şi eşti tot mai sincer sau mai sinceră cu partenerul. Asta, în teorie, deoarece practica demonstrează că acest lucru este departe de adevăr. Cel mai mare studiu despre relaţiile de cuplu realizat până acum, intitulat „The Normal Bar“ (n.r. – Barometrul Normalităţii) şi care a inclus 100.000 de bărbaţi şi femei din întreaga lume, arată că neîncrederea persistă chiar şi în cuplurile stabile. Astfel, doar 39% din femei şi 53% din bărbaţi au afirmat că au încredere oarbă în partenerii lor, potrivit cercetării publicate de site-ul The Huffington Post.

De unde diferenţa şi lipsa de încredere? „Am fost cu un bărbat un an, ne iubeam şi eram sigură că ne vom căsători, relaţia noastră fiind foarte pasională. Într-o zi, când l-am sunat să-l întreb când ajunge acasă de la serviciu, a răspuns o femeie, care a zis că este... soţia lui! Era căsătorit de cinci ani, dar, în tot timpul cât am fost împreună, nimic nu mi-a dat de bănuit că ar avea o altă relaţie, darămite o nevastă! Ne-am despărţit, acum sunt şi eu căsătorită, dar sunt mereu cu ochii pe soţul meu“, spune Maria Pop (31 de ani), din Bucureşti. 

Există minciuni nevinovate?

Faptul că sexul extraconjugal este mai tentant pentru bărbaţi, pe considerentul lipsei de implicare emoţională, ar putea fi o explicaţie pentru diferenţa de procente de încredere manifestată de femei comparativ cu bărbaţii, susţin specialiştii în relaţii. Totuşi, şi jumătate dintre bărbaţi consideră că este cazul să „sape“ după niscaiva secrete ale partenerelor lor. De altfel, suspiciunea manifestată de ambele sexe pare a fi întemeiată, având în vedere că, în acelaşi sondaj, 75% din bărbaţi şi 71% din femei au recunoscut că-şi mint, într-o măsură sau alta, partenerii. Doar 27% din cei intervievaţi au susţinut că nu au minţit niciodată în cuplu.

Se pare însă că minciuna nu are legătură directă cu fericirea cuplului. 69% din respondenţii care au minţit la un moment dat au declarat că sunt fericiţi alături de parteneri. De ce a apărut minciuna dacă liniştea cuplului era asigurată? Cei mai mulţi au declarat că neadevărurile au fost necesare pentru a păstra tocmai această linişte, să protejeze sentimentele partenerului sau să păstreze un anumit sentiment de siguranţă în cuplu.

cuplu mic dejun

„Îmi iubesc soţia, avem un copil minunat împreună, dar am rămas în relaţii foarte bune cu o fostă iubită. Ne mai întâlnim să povestim, să ne cerem sfatul, suntem prieteni foarte buni. Dacă i-aş spune de fiecare dată Anei, cu siguranţă ar fi suspicioasă. Ştie că am ţinut foarte mult la fosta, deşi acum nu mai simt nimic în acel sens. Aşa că îi spun că mă întâlnesc cu câte un prieten sau că mai rămân la serviciu. Nu-mi place că o mint, mai ales că nu am nimic de ascuns, dar cred că este mai bine pentru liniştea noastră“, spune Victor Cosmescu (32 de ani), din Bucureşti.

Experţii în relaţii sunt de părere că acea treime care susţine că nu a minţit niciodată poate manifesta o sinceritate crudă în cuplu. Femeile şi bărbaţii care „cosmetizează“ adevărul sunt de multe ori mai iubitori şi mai protectori. „Totuşi, chiar şi minciunile bine intenţionate pot face rău unei relaţii dacă ele ascund ceva ce partenerul are dreptul să ştie. Nu este uşor să stabileşti limita dintre o minciună care face bine şi una care face rău, de aceea este bine ca partenerii să se gândească de două ori înainte de a spune un neadevăr. Efectele unei minciuni care unuia dintre parteneri i se pare nevinovată pot fi devastatoare asupra celuilalt, iar încrederea odată pierdută se recâştigă destul de greu“, avertizează Nicoleta Amarandei, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

Sentimentele, ţinute în secret

Studiul „The Normal Bar“ mai arată că 59% din bărbaţi şi aproape tot atâtea femei mint în privinţa sentimentelor lor. Jumătate dintre cei aflaţi într-o relaţie nu doar că-şi ascund emoţiile, dar şi oferă un feedback înşelător asupra sentimentelor pe care le au. Cine minte mai mult? 72% din cei care se află într-o relaţie mai puţin fericită aleg să nu fie sinceri în privinţa sentimentelor lor. Acest lucru, spun experţii, îngreunează şi mai mult orice încercare de a repara o relaţie. 

Unde eşti?

Jumătate dintre bărbaţi şi mai bine de o treime dintre femei recunosc că mint în privinţa locului unde se află sau în legătură cu ce fac. De multe ori, motivul este nevinovat. De pildă, multe femei mint când întârzie prin magazine, când se văd cu prietenele la cafea, iar bărbaţii mint că sunt la serviciu când, de fapt, se duc la o bere cu băieţii. Ambele sexe recunosc însă că mint dacă se întâlnesc cu vreun fost partener pentru a proteja sentimentele actualului.

Invadarea intimităţii, tot mai tentantă

Odată cu evoluţia tehnologiei, modalităţile de comunicare s-au înmulţit şi, odată cu ele, felurile în care se poate ascunde un adevăr. Aproximativ jumătate dintre femei şi cu doar 5% mai puţini bărbaţi citesc e-mailurile partenerilor de cuplu. Acest lucru nu este legat de gradul de fericire din relaţie, ci, pur şi simplu, de tentaţia de a şti totul despre cel iubit. Experţii în relaţii avertizează că, deşi mulţi îşi ţin deschisă poşta electronică sau îşi lasă la îndemână telefoanele, acest lucru nu reprezintă o invitaţie deschisă la invadarea intimităţii.

„Nu aveam niciun secret, dar m-a deranjat teribil când soţia mea s-a uitat în telefon. Probabil era geloasă pentru că ajungeam tot mai târziu acasă, dar adevăratul motiv era că fusesem promovat şi-mi prindeam urechile în noile sarcini. Ne-am certat teribil şi nu am vorbit câteva săptămâni. Mi-am parolat telefonul şi am schimbat parola de e-mail ca să o pedepsesc, dar mi-a trecut până la urmă“, spune Radu Suciu (35 de ani), din Bucureşti.

Era căsătorit de cinci ani, dar, în tot timpul cât am fost împreună, nimic nu mi-a dat de bănuit că ar avea o altă relaţie, darămite o nevastă! Maria Pop 31 de ani, Bucureşti

Femeile „înfloresc“ adevărul în pat

Multe persoane mint chiar şi atunci când se află într-o relaţie extrem de fericită. Potrivit studiului „The Normal Bar“, 48% din persoanele mulţumite de relaţia pe care o au spun neadevăruri în cuplu. Bărbaţii mint mai ales atunci când nevestele sau iubitele îi întreabă ceva legat de aspectul lor fizic, în timp ce femeile tind să-şi mintă partenerii în privinţa performanţelor sexuale ale acestora.

Ramona (28 de ani) şi Andrei Muscalu (32 de ani) din Bucureşti s-au căsătorit în urmă cu un an şi susţin că sunt foarte fericiţi. Ei recunosc însă că, din când în când, se mint unul pe altul, pentru a proteja sentimentele celuilalt. „Când Ramona mă întreabă dacă o rochie de 400 de lei îi stă bine şi ştiu că avem de plătit întreţinerea, îi zic «nu» cu seninătate, deşi îi stă foarte bine. Şi când m-a întrebat dacă s-a îngrăşat,
i-am zis tot «nu» ca să nu o supăr, pentru că o iubesc indiferent câte kilograme are. Totuşi, când s-a vopsit blondă, i-am spus sincer că îi stă oribil, deşi n-a vorbit cu mine o zi după aceea“, povesteşte Andrei.

Pe de altă parte, Ramona a mărturisit că înfrumuseţează puţin adevărul în pat. „Dacă sunt obosită şi nu am chef, îi spun că am avut orgasm, chiar dacă nu s-a întâmplat acest lucru. Sau uneori este el prea excitat şi are orgasm prea repede şi nu vreau să-l dezamăgesc spunându-i adevărul. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă prea des“, spune Ramona.

Ele sunt mai protectoare

În situaţia tinerei s-ar afla 43% din femei, în comparaţie cu doar 28% din bărbaţi care mint în privinţa performanţelor sexuale ale partenerei. Acest lucru nu înseamnă însă că femeile sunt amante perfecte, ci, mai degrabă, că acestea simt o nevoie mai mare de a proteja sentimentele partenerului.

„Când un bărbat se simte nesigur, el ar putea să întâmpine dificultăţi în a avea o erecţie, aşa că interesul amândurora este ca el să aibă o stimă de sine ridicată, mai ales din punct de vedere sexual. Totuşi, să nu ne bazăm doar pe acest lucru. În cuplu, comunicarea este extrem de importantă, iar evitarea unei situaţii care tinde să devină o problemă poate duce la o criză în relaţie. Nicio problemă nu poate trece de la sine“, explică Nicoleta Amarandei.

Pe de altă parte, studiul a mai arătat că mincinoşii cei mai mari sunt femeile şi bărbaţii care nu sunt satisfăcuţi din punct de vedere sexual (50%), faţă de cei satisfăcuţi în intimitate (27%). Comunicarea este singura cale de a afla ce nu merge în pat. Chiar dacă o minciună ar putea însemna mai puţine certuri, adevărul ar putea aduce mai multe orgasme şi, în consecinţă, linişte permanentă.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite