INFOGRAFIE Războiul sexelor de Valentine’s Day. Ce vor femeile şi ce vor bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe cupluri îşi complică viaţa căutând cadouri scumpe cu ocazia acestei sărbători, pentru că atât bărbaţii, cât şi femeile îşi doresc lucruri simple FOTO Shutterstock
Multe cupluri îşi complică viaţa căutând cadouri scumpe cu ocazia acestei sărbători, pentru că atât bărbaţii, cât şi femeile îşi doresc lucruri simple FOTO Shutterstock

Cadourile pe care şi le doresc iubitele de Ziua Îndrăgostiţilor sunt mult mai ieftine decât sunt ei dispuşi să creadă: complimente şi îmbrăţişări. Cei mai mulţi dintre bărbaţi au şi ei dorinţe banale: un masaj sau doar să fie lăsaţi în pace în această zi.

Ce vor femeile? E o întrebare cu un răspuns aproape imposibil de găsit în orice moment al anului şi cu atât mai mult în luna februarie, când se serbează Ziua Îndrăgostiţilor. Bărbaţii ştiu acest lucru cel mai bine, mai ales că a se preface că această zi nu există nu mai e de mult o opţiune.

Încă de la mijlocul lunii ianuarie, toate magazinele sunt împânzite cu inimioare şi cadouri care anunţă vestita sărbătoare. În plus, potrivit unui sondaj citat de Shine Yahoo!, aproape 40% din bărbaţi consideră că partenera lor ar fi devastată dacă ei ar uita de Ziua Îndrăgostiţilor. 

Totuşi, în timp ce unii se gândesc la escapade romantice, cine scumpe şi bomboane fine de ciocolată, studiile arată că femeile sunt mult mai uşor de mulţumit decât şi-ar imagina ei. Astfel, potrivit unui sondaj citat de publicaţia britanică „The Daily Mail“, o baie cu spumă pregătită acasă este preferată unei zile de răsfăţ la spa, un buchet de flori este preferat unui cadou, iar o seară liniştită acasă când „el“ găteşte este mult mai plăcută pentru aproape 75% din femei decât o ieşire pretenţioasă în oraş. Şi asta nu este tot! Se spune că lucrurile cele mai bune în viaţă sunt gratis şi acest lucru este valabil şi în cazul femeilor. Aşa că dacă vreun bărbat se gândeşte că Ziua Îndrăgostiţilor îi va goli bugetul lunii februarie, se înşală amarnic.

Potrivit studiului citat, cel mai important lucru pe care şi-l doreşte ea este o îmbrăţisare, iar pe locul imediat următor se află complimentele. „În luna ianuarie, cu toţii simţim nevoia de o încurajare. Şi, cum o femeie spune că, în medie, se simte bine în hainele ei doar trei zile pe săptămână, nu este deloc surprinzător că mai multe complimente, alături de alte gesturi simple şi intime, vor înveseli zilele mohorâte de iarnă“, a declarat un purtător de cuvânt al lanţului de magazine Sainsbury, care a comandat sondajul.

Un gest cât o mie de cadouri

Experţii în relaţii şi în etichetă spun şi ei deopotrivă că „intenţia contează“, oricât de banal ar suna acest lucru. Totuşi, asta nu înseamnă să te opreşti în primul magazin de unde să iei prima inimioară ce-ţi pică în mână, ci să te gândeşti ce şi-ar dori cu adevărat partenerul. „Îţi vei face partenerul să se simtă special alegând cadouri care spun cât de bine îl cunoşti. De obicei, aceste lucruri sunt foarte ieftine. De altfel, darul depinde foarte mult şi de profunzimea relaţiei. Astfel, dacă abia aţi început să ieşiţi împreună, un cadou extravagant va sugera că sunteţi mai implicat decât în realitate. De asemenea, dacă partenerul nu va face acelaşi efort financiar, vă veţi simţi puşi într-o lumină proastă“, explică britanica Leah Ingham, expert în bune maniere şi etichetă.

Andreea şi Andrei, amândoi arhitecţi în Bucureşti, sunt împreună de zece ani şi căsătoriţi de doi. Deşi
n-au marcat întotdeauna Ziua Îndrăgostiţilor, de câţiva ani fac mereu ceva special pe 14 februarie. „Andrei se poartă ca la prima întâlnire, pe vremea când eram la liceu. Ieşim la o plimbare în parc, el îmi cumpără un trandafir... În fiecare an însă, adăugăm câte ceva: fie o dimineaţă prelungită în pat – când eu sun la birou şi anunţ că sunt la o întâlnire –, fie o seară liniştită la ceainăria noastră preferată, fie pur şi simplu stăm la poveşti făcând o baie împreună. Anul acesta nu ştiu exact ce vom face, dar sigur va include şampanie“, spune Andreea (27 de ani).

Surprize, surprize...

Specialiştii spun că nici în cazul relaţiilor de lungă durată Ziua Îndrăgostiţilor nu ar trebui să exercite o presiune deosebită asupra cuplului, ci dimpotrivă. Partenerii au ajuns să se cunoască suficient de bine încât el să ştie exact care sunt lucrurile care o fac pe ea să vibreze.

„Chiar dacă te afli într-o relaţie de lungă durată sau eşti căsătorit de ceva ani, nu înseamnă că valoarea cadoului trebuie să crească proporţional cu timpul investit în relaţie. Iubitele pot fi impresionate chiar şi după mulţi ani de un gest drăgăstos, de o floare, nu de o duzină de trandafiri, sau de câteva post-it-uri în formă de inimă cu mesaje calde pe care ea să le vadă în locuri-cheie în dimineaţa Zilei Îndrăgostiţilor. Mai mult decât să primească un cadou scump, femeile îşi doresc să vadă că persoana iubită chiar le apreciază. Prin a fi atent la lucrurile care contează pentru ea, o faci să se simtă adorată, ceea ce este nepreţuit“, sugerează  autoarea americană Robyn Spizman, în cartea sa, „The Giftionary“.

Alte sugestii ale scriitorului ar fi cina acasă, „pentru că nici femeilor nu le place să-şi petreacă seara de 14 februarie într-un restaurant supraaglomerat“, sau micul dejun în pat. Intenţia lui de a se trezi mai devreme contează mai mult decât eventualele ochiuri arse sau clătite prea tari. Intimitatea împărtăşită la o cafea contează mai mult decât un weekend la Paris mai ales în cazul acelor cupluri care sunt mereu în contratimp.  

Ce vor femeile

- O îmbrăţişare din partea partenerului.

- Lenjerie confortabilă.

- Complimente asupra siluetei.

- Să le facă daruri celor dragi.

- Să poarte lenjerie sexy.

- Să dea peste un chilipir.

- Să primească flori.

- Să primească un cadou.

- Să fie complimentate în privinţa vârstei.

- Complimente în privinţa stilului.

10 lucruri pe care le urâm de Ziua Îndrăgostiţilor

1. Celibatar sau nu, cine are de gând să iasă în oraş pe 14 februarie cu greu va găsi un restaurant care sa aibă mese libere. Poate la un fast-food...

2. Orele petrecute pentru a arăta perfect în această zi sunt pierdute pe vecie.

3. Preţul florilor creşte exponenţial de Valentine’s Day, astfel încât uneori trebuie să alegi între a cumpăra o duzină de trandafiri şi a plăti factura la cablu.

4. Maratonul de comedii romantice de la TV, care depăşeşte cu mult zilele în care sărbătorim dragostea.

5. Faptul că, deşi relaţia a început doar de vreo două luni, discuţia de Ziua Îndrăgostiţilor va atinge inevitabil punctul „şi unde duce povestea noastră?“.

6. Dacă eşti singură şi suficient de norocoasă să mai ai trei prietene celibatare, nu poţi ieşi în oraş pe 14 februarie fără să primeşti priviri dezaprobatoare.

7. Cadourile-clişeu, cum ar fi ursuleţii şi inimioarele de pluş sau bomboanele de ciocolată în formă de inimă.

8. Faptul că nu există felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor pentru „prietenii cu beneficii“, în care să-ţi exprimi pur şi simplu aprecierea pentru întâlnirile amoroase, fără implicaţii romantice.

9. Mesajele extrem de siropoase care apar pe felicitări, pe inimioare şi pe orice cadou creat special cu această ocazie.

10. Faptul că abia începuserăm să acoperim din datoriile făcute pentru cadourile din decembrie, că am şi reluat şirul cumpărăturilor.

Ce vor bărbaţii?

La prima vedere, tot ce-şi doresc bărbaţii pe 14 februarie este să se trezească pe 15 februarie, astfel încât să evite întreaga nebunie romantică, de multe ori forţată. Totuşi, studiile arată că ziua nu este total indiferentă sexului tare. Astfel, 16% din bărbaţi spun că sunt invidioşi atunci când observă gesturi romantice la alte cupluri, deşi 69% consideră că a face o propunere de căsătorie în această zi este un clişeu cu care nu vor să se asocieze. Pe de altă parte, potrivit site-ului de lifestyle yourtango.com, 32% din bărbaţi spun că Ziua Îndrăgostiţilor perfectă ar trebui petrecută cu femeia iubită, în pat. Totuşi, cei mai mulţi (70%) se mulţumesc şi cu o partidă de sex simplă, fără pretenţii asupra duratei.

„Sincer, de Ziua Îndrăgostiţilor nu-mi doresc decât să nu ajung acasă atât de obosit încât să nu mai pot face sex. Nu vreau niciun cadou, niciun premiu că am mai trecut împreună de o sărbătoare în care trebuie să arăt că sunt îndrăgostit – asta o fac indiferent de zi. Dar cred că măcar atâta lucru ar trebui să facem de 14 februarie, 24 februarie şi orice altă zi cu pretext de de iubire: sex“, spune Alin (28 de ani), din Bucureşti.

Să nu credeţi însă că toţi reprezentanţii sexului tare sunt atât „modeşti“ în dorinţe. Pentru 57%, un masaj ar fi perfect într-o astfel de zi, în timp ce pentru jumătate din bărbaţi, un weekend romantic ar satisface toate dorinţele. Pe de altă parte, 20% ar fi foarte fericiţi dacă persoana iubită le-ar face cadou bilete la meciurile echipei preferate. 

infografie sf valentin
Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite