Grija pentru tine, un act de egoism?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele renunţă adesea la timpul lor liber pentru a face temele cu cei mici. FOTO Shutterstock
Mamele renunţă adesea la timpul lor liber pentru a face temele cu cei mici. FOTO Shutterstock

Femeile care au copii tind să acorde o atenţie sporită celui mic în detrimentul propriei imagini, este de părere Christine Koh, fondatoarea organizaţiei pentru părinţi Boston Mamas. Totuşi, de ce unele persoane confundă acest schimb de priorităţi cu un dezinteres total faţă de propria persoană?

Christine Koh, autoare cărţii „Minimalist Parenting“ (Cum să fii un părinte minimalist - n.r), a încercat să convingă cititorii publicaţiei „The Huffington Post“ că meseria de părinte nu implică sarcinile unui martir. „Lucrarea mea propune o incursiune în lumea părinţilor şi vine cu o serie de sfaturi utile pe care adulţii le pot pune în practică atunci când au în grjă un copil“, a explicat Koh.

Specialista oferă câteva soluţii practice la problemele cu care mamele se confruntă.

„Nu am timp“.

Timpul este o problemă pentru toată lumea, având în vedere ritmul de viaţă al societăţii. „Cu toţii trebuie să acordăm minimum 10-20 de minute pe zi îngrijirii propriei persoane. Spre exemplu, atunci când mergi cu cea mică în parc, tu poţi să faci exerciţii, în timp ce ea se joacă“, îşi sfătuieşte Koh cititoarele.

„Nu am bani“.

Îngrijirea propriei persoane nu trebuie să însemne tratamente scumpe la un salon, spune Koh. Autoarea cărţii îşi sfătuieşte cititoarele să se delecteze cu o carte, să scrie un jurnal sau să iasa la o ceaşcă de ceai cu prietenele. Un alt aspect crucial de care mamele trebuie să ţină cont este sănătatea lor, susţine Koh.

„Copiii mei sunt o prioritate“. 

Este foarte important să acorzi o atenţie deosebită copiilor tăi, dar nu trebuie să te neglijezi pe tine, crede specialista. Koh îşi încurajează auditoriul să nu uite de propria persoană şi să înţeleagă că, de fapt, cei mici imită atitutidinile şi comportamentele pe care le văd în familie. „Dacă tu, ca mamă, nu vei putea să ai grijă de tine şi de fiul tău în acelaşi timp, ce exemplu va prelua el?“, întreabă Koh.

„Mi se pare egoist să am timp pentru mine“. 

Aşa gândesc unele mame atunci când vine vorba să-şi acorde câteva momente de relaxare. Koh avertizează că autoîngrijirea nu este un act de egoism, ci un mod prin care mamele se pot detensiona. O stare de spirit bună influenţează modul în care tu relaţionezi cu ceilalţi şi îţi creşte eficienţa, punctează specialista.

„De ce să mă deranjez? Oricum, soţul meu nu va observa“

Koh este de părere că această concepţie este greşită, pentru că modul în care tu îţi tratezi partenerul influenţează relaţiile dintre voi doi. „Atunci când îmbrăţişările vor lua locul certurilor, cu siguranţă,  partenerul tău va observa“, susţine Koh.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite