După cât timp de abstinenţă sexuală încep să apară problemele într-un cuplu?
0Frecvenţa contactelor sexuale se schimbă o dată cu înaintarea în vârstă şi după ce relaţia ajunge să fie una de durată. Acest lucru este cât se poate de normal, spune medicul Bat Sheva Marcus, specialist în disfuncţii sexuale la Centrul Medical pentru Sexualitatea Feminină din New York. Ea precizează şi situaţiile în care partenerii ar trebui să-şi facă cu adevărat griji pentru relaţia lor.
Pentru unele cupluri este perfect formal să facă sex foarte rar, în timp ce altele simt nevoia să facă asta mereu, chiar şi de mai multe ori pe zi. Ambele situaţii sunt fireşti, pentru că important este că ambii parteneri să se simtă bine şi să fie mulţumiţi de relaţia lor, deci nu există o frecvenţă recomandată pentru raporturile sexuale, spune Marcus, citată de Business Insider.
Totuşi, sexologii au observat o medie, întâlnită la cele mai multe cupluri satisfăcute de viaţa lor sexuală: fac sex de două ori pe săptămână. Desigur, frecvenţa partidelor este influenţată de mulţi factori: vârsta celor doi parteneri, prezenţa copiilor în casă, stresul şi oboseala, programul prelungit de muncă. Dar, de obicei, dacă trec două săptămâni fără un contact sexual, cele mai multe persoane devin frustrate şi pot să apară probleme, avertizează Bat Sheva Marcus. Unul din parteneri nu va accepta această situaţie şi atunci începe să dispară sentimentul de intimitate între cei doi.
Sexul se schimbă mereu, pentru că obiceiurile nu rămân la fel toată viaţa. La începutul unei relaţii este normal ca sexul să fie mai des şi mai pasional, iar pe măsură ce relaţia progresează lucrurile se mai schimbă: partenerii fac sex mai mult în concediu decât acasă.
„Trebuie să fim conştienţi că stilul de viaţă se schimbă, la fel şi corpul nostru, deci şi sexul, de aceea trebuie să ne adaptăm la fiecare schimbare şi să acceptăm asta”, concluzionează Marcus.