De ce trebuie să ţină cont femeile însărcinate când pleacă în vacanţă cu maşina sau cu avionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călătoriile în timpul sarcinii sunt recomandat în trimestrul al doilea FOTO 123RF
Călătoriile în timpul sarcinii sunt recomandat în trimestrul al doilea FOTO 123RF

Este sezonul vacanţelor, iar printre turişti se află inclusiv gravide care aleg să călătorească peste hotare cu maşina. În funcţie de numărul lunilor de sarcină şi de indicaţiile medicului, este bine ca acestea să ţină cont de anumiţi factori care le pot transforma călătoria într-o experienţă plăcută.

Prezentatoarea TV Ela Crăciun, însărcinată pentru a treia oară, a întrebat specialiştii şi oferă pe blogul ei soluţii practice pentru femeile însărcinate care şi-au planificat deja deplasarea. 

Călătoriile sunt recomandate în timpul sarcinii în trimestrul al doilea, pentru că abia atunci viitoarele mămici se simt puţin mai bine, scapă de greţurile de dimineaţă şi nici nu au emoţiile şi disconfortul trimestrului trei. Totuşi, înainte de a vă planifica o vacanţă pe perioada sarcinii, cel mai bine ar fi să vă sfătuiţi cu medicul şi să-i faceţi o vizită chiar înainte de a pleca, sfătuieşte Ela. 

ela craciun gravida si cei doi copii foto yolo media

Ela Crăciun, alături de cei doi copii ai săi care în curând vor avea un frăţior FOTO Yolo Media

Câteva lucruri pe care trebuie să le ştie viitoarele mame când călătoresc cu maşina:

1. Trebuie să purtaţi întotdeauna centura de siguranţă

Centura de siguranţă ar trebui purtată întotdeauna, indiferent dacă sunteţi sau nu însărcinate. Deşi există mituri conform cărora centura ar putea dăuna fătului, acestea sunt departe de adevăr. Tot ce trebuie să faceţi este să vă asiguraţi că centura nu este foarte strânsă pe burtică şi că vă simţiţi confortabil.

2. Va fi nevoie să faceţi pauze des pentru mers la toaletă

Nu e un secret că femeile însărcinate petrec jumătate din zi la baie. Corpul tău nu va face excepţie în timpul călătoriei, aşa că asigură-te că te opreşti periodic pentru a merge la toaletă.

3. Trebuie să staţi cât mai comod

În timpul călătoriei trebuie să te simţi cât mai bine şi să nu ai niciun disconfort. Poţi chiar să iei o pernă pe care să ţii picioarele  sau să o pui la spate pentru a te asigura că stai bine. Purtaţi pantofi şi haine comode care să nu vă deranjeze.

4. Asigură-te că ai la îndemână gustări sănătoase şi multă apă

Foarte multe femei se confruntă cu stări de disconfort create de foame, aşa că e important să ai la îndemână câteva fructe sau biscuiţi. La fel de important este şi să te hidratezi bine, deci asigură-te că ai multă apă cu tine înainte să porniţi la drum.

5. Faceţi pauze pentru a vă întinde

Dacă staţi prea mult timp aşezate într-o anumită poziţie, picioarele şi gleznele se vor umfla şi vă vor crea disconfort. Asiguraţi-vă că faceţi pauze la câteva ore pentru a vă întinde puţin şi a vă relaxa corpul. Totodată, în acest mod puteţi evita complicaţiile precum tromboza venoasă profundă, la care femeile însărcinate sunt destul de expuse.

În cazul în care călătoriţi cu avionul, trebuie să fiţi chiar şi mai atente. Deşi puteţi călători în siguranţă până spre sfârşitul sarcinii, e bine să fiţi precaute. Când călătoriţi cu avionul ar fi bine să purtaţi îmbrăcăminte stratificată şi cât mai comodă. E nevoie să consumaţi lichide suplimentare, pentru că zborurile cu avionul pot fi destul de deshidratante. Totodată, gustările mici şi frecvente pot preveni hipoglicemia şi greaţa, aşa că ar fi bine să nu săriţi peste ele. Ca şi în cazul maşinii, picioarele trebuie să stea cât mai comod, puteţi avea o pernă la spate şi se recomandă să faceţi câteva întinderi din când în când pentru a scădea riscul formării cheagurilor de sânge în picioare, a scris vedeta pe blogul ei, elacraciun.ro.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite