De ce bărbaţii uită de aniversări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că bărbaţii îşi amintesc cu mai multă uşurinţă că trebuie să schimbe uleiul de la maşină decât de aniversarea căsniciei, de ziua de naştere a soţiei sau de aniversarea primei întâlniri. Pentru femei este o dramă, pentru bărbaţi este un motiv în plus de reproşuri.

 „Cel mai grav a fost când am uitat de aniversarea de 10 ani a căsniciei noastre. Pur şi simplu am uitat. Nu ştiu de ce, probabil din acelaşi motiv din care am uitat şi de celelalte nouă aniversări. Mi-am amintit seara, înainte să ajung acasă, când m-a sunat un prieten să mă felicite şi să mă avertizeze că nevastă-mea e supărată foc. Am mai apucat să iau un buchet de flori, dar ştia deja că uitasem cu desăvârşire şi era furioasă. M-am revanşat a doua zi cu o cină şi un inel, dar tot am primit tratamentul tăcerii vreo săptămână“, povesteşte Emil Radu (39 de ani), contabil din Bucureşti.

Oare câţi se regăsesc în această poveste, fie de o parte, fie de cealaltă a baricadei? Destul de mulţi, potrivit unui studiu al psihologilor americani de la Universitatea din Ohio care a descoperit că bărbaţii îşi amintesc mai degrabă să schimbe uleiul de la maşină decât de ziua de naştere a soţiei/iubitei sau de aniversarea căsătoriei/relaţiei.

Tinerii însurăţei, cei mai uituci

Un alt studiu, de data aceasta efectuat în Marea Britanie, arată că aproape jumătate din bărbaţi uită constant de aniversările atât de importante pentru femei.

Bărbaţii cu vârste mai mici de 25 de ani sunt ceimai uituci, 63% din cei intervievaţi mărturisind că nu-şi amintesc data primei întâlniri sau a căsătoriei.

Următorii în top sunt cei de peste 55 de ani, care, în proporţie de 30%, suferă de acelaşi tip de amnezie. Prin comparaţie, doar 3% din femei uită de aceste date importante. Prin urmare, o femeie din cinci ajunge să-şi cumpere singură flori în ziua aniversării. De asemenea, aproape un sfert dintre bărbaţi cumpără flori de la ultima florărie din drumul spre casă, deoarece au uitat să cumpere un cadou, mai arată sondajul citat de
publicaţia britanică „The Daily Mail“.

Totuşi, de ce uită bărbaţii nişte lucruri atât de simplu de amintit pentru femei?

„Eu cred că nu le pasă, pur şi simplu. Cât iubirea e la focuri maxime, când nu ştiu exact unde stau şi le este încă teamă că te pierd, îşi amintesc totul: de la cum erai îmbrăcată la prima întâlnire şi ce zi a săptămânii era până la cât porţi la pantofi şi care este melodia ta preferată din copilărie. Când devin siguri pe ei şi pe relaţia în care se află, lucrurile acestea nu mai prezintă la fel de multă importanţă, pentru că nu mai trebuie să te impresioneze“, spune Elena Mihăilescu (31 de ani), din Bucureşti, profesoară, căsătorită de trei ani.

„Nu li se pare important“

O altă soţie, dar cu mai multă experienţă, consideră că pur şi simplu partenerii nu găsesc importante aceste date.

„Cred că mai degrabă pentru noi, femeile, contează momentele acestea. Cum nunta este mai importantă pentru femei decât pentru bărbaţi, la fel şi amintirea acestui moment. Nu cred că uită neapărat din rea-voinţă, ci pur şi simplu văd mai important faptul că sunt zi de zi alături de tine decât să-şi amintească o zi anume“, spune Liana Oprea (52 de ani), copywriter din Bucureşti, căsătorită de 30 de ani.

Ea mai spune că acum copiii sunt cei care le amintesc de ziua căsătoriei şi care au grijă ca, de fiecare dată, aceasta să fie marcată corespunzător. „Fiica mea, care are 29 de ani, spune că vrea să sărbătorim fiecare an deoarece i se pare incredibil ca o căsnicie să reziste atâţia ani, în condiţiile în care are prietene deja divorţate sau cu părinţi divorţaţi de ani buni deja“, mai povesteşte Liana.

Amnezia aniversărilor, genetică?
Pe de altă parte, experţii în relaţii consideră că explicaţia pentru „amnezia“ bărbaţilor este scrisă în genele lor, ei fiind prin natura lor preocupaţi mai degrabă de lucrurile concrete, care ar putea ameninţa securitatea familiei, decât de cele abstracte, precum acest „mic detaliu“.

„Pe vremuri, asigurarea unei stări de siguranţă în familie presupunea mersul la vânătoare pentru asigurarea hranei sau protejarea de orice pericol exterior căminului. Astăzi, acest lucru se traduce prin multe ore peste program, astfel încât nimeni altcineva să nu fie promovat înaintea lui, având astfel oportunitatea unui trai mai bun decât ar putea asigura respectivul mascul familiei“, explică psihologul australian Herb Goldberg, autor al cărţii „Ce nu ştiu încă bărbaţii despre femei, relaţii şi dragoste“.

El mai asigură că un bărbat care uită de aniversarea căsniciei nu este crud şi nici nu-şi doreşte să-şi rănească intenţionat partenera de viaţă, ci este o persoană deconectată de la lucrurile care l-ar putea distrage de la drumul său care asigură liniştea familiei, inclusiv a sa.

„Bărbaţii pot deveni foarte absorbiţi de lucrurile de dinafara relaţiei: muncă, sport, alte hobby-uri şi interese, astfel încât ajung să fie orbi la orice altceva. Totuşi, pe termen lung, orbirea aceasta dăunează relaţiei într-un mod invizibil pentru masculi. Adesea, bărbaţii divorţaţi sunt pur şi simplu şocaţi de ceea ce li s-a întâmplat. Află stupefiaţi că un motiv de divorţ poate fi un amănunt atât de minor pentru ei şi mărturisesc că orbirea aceasta nu a fost intenţionată şi că ar face orice să poată schimba lucrurile“, mai precizează psihologul.

Uitarea repetată, motiv de divorţ

„Am uitat aproape în fiecare an de aniversarea căsniciei. Dar şi de ziua ei de naştere, a copiilor. Nu a contat că uitam pentru că munceam la firma noastră, care nu prea mergea. Nu a contat că în mintea mea era doar grija zilei de mâine: cum plătim orele de tenis ale băiatului, cele de pian ale fetei, cum plătim şcoala particulară, cele trei vacanţe din an, dintre care două în străinătate. Când am împlinit 15 ani de căsătorie şi, evident, am uitat, când am ajuns acasă, soţia mea m-a întrebat ce zi este şi i-am răspuns senin: marţi. Mi-a spus calm că vrea să divorţăm. Am fost şocat, am crezut că glumeşte. Nu reuşeam să găsesc o explicaţie. Eram convins că şi-a găsit pe cineva. S-a dovedit că nu, am divorţat pur şi simplu pentru că eram insensibil, obsedat de bani şi că nu o mai iubeam“, povesteşte Marius Liteanu (43 de ani), din Bucureşti.

El spune că tot aniversările l-au reapropiat de familie, deşi cu mare greutate. „Mi-am dat seama că am fost un idiot. Aveam secretară, agendă, smartphone. Cât îmi lua să pun un reminder? Am făcut-o în ziua când s-a pronunţat divorţul şi de atunci n-am mai ratat nicio aniversare. Inclusiv a căsniciei încheiate, zi în care îi trimit în fiecare an un buchet de flori. Au trecut trei de atunci şi pare că m-a iertat. Dacă ne mai căsătorim, o vom face în ziua primei nunţi, ca să fiu sigur că nu uit vreodată“, mai spune Marius.

Cum să-l faci să-şi amintească

Deşi, în mod tradiţional, bărbaţii sunt cei care o dau în bară când vine vorba de aniversări, şi femeile sunt pasibile de acelaşi păcat, la fel cum sunt şi cupluri care îşi amintesc mereu aceste date importante sau cupluri pentru care nu contează deloc zilele respective.

În orice caz, partenerul care îşi aminteşte şi tânjeşte ca soţul/soţia să fie la fel de conştient de aniversările cuplului este de fiecare dată tot mai dezamăgit de scăparea celuilalt, rănile resimţindu-se de multe ori adânc şi pentru o lungă perioadă de timp. În acest context, experţii în relaţii au alcătuit un mic ghid pentru a trece mai uşor peste aceste momente şi pentru a face partenerul să-şi amintească fiecare zi importantă din evoluţia relaţiei.

  • În primul rând, susţin psihologii, este necesar să-ţi dai seama dacă partenerul a uitat cu adevărat de aniversare sau pur şi simplu îţi pregăteşte o surpriză. Aşa că, în loc să laşi norii negri să se abată asupra relaţiei de la primele ore ale dimineţii, aşteaptă.
  • Pe de altă parte, dacă totuşi există semne clare că a uitat complet de data căsătoriei, de exemplu, asigură-te că-i transmiţi semnalele potrivite pentru a-şi aminti. Cumpără-i o agendă în care să treci data magică sau pune-o ca reminder în telefon sau pe reţeaua de socia­lizare pe care ştii că o foloseşte.
  • Dacă ţi se par semnale prea subtile, atunci pune un post it pe frigider prin care numeri zilele până la aniversare: „20 de zile, 19 zile, 18 zile… până la aniversarea de 10 ani“ este un mesaj cât se poate de clar, nu crezi?
  • Dacă uită chiar şi în aceste condiţii, nu te grăbi să crezi că iubirea a murit, că nu mai contezi deloc pentru celălalt sau că are o aventură. Pentru unii oameni, naşterea copiilor, zilele de naştere sau alte momente sunt mai importante şi mai uşor de ţinut minte.
„Dacă vrei să-şi amintească, explică-i calm, cu căldură, cât de mult a însemnat pentru tine acea zi şi cât de important este să o marcaţi în fiecare an. Poartă-te ca atunci când v-aţi cunoscut, când nu aveaţi grija facturilor la întreţinere, a pampersilor sau a cumpărăturilor de weekend la supermarket. Când există dragoste, înţelegere şi comunicare, cu siguranţă se găseşte şi o soluţie”, conchide Alina Chifu, psiholog, Bucureşti. 
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite