Copiii care folosesc tablete sau smartphone-uri pot dezvolta probleme cu mâinile şi degetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care utilizează în mod frecvent dispozitive electronice cu touchscreen, precum tabletele sau smartphone-urile, pot dezvolta pe termen lung probleme la nivelul mâinilor şi degetelor, anunţă un nou studiu american, citat de Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă avertizează că părinţii care îşi lasă copiii să se joace pe dispozitivele electronice cu touchscreen trebuie să fie conştienţi că o asemenea utilizare pe termen lung este dăunătoare pentru muşchii mâinilor, din pricina faptului că aceştia nu se mai dezvolta precum s-ar întampla in cazul scrisului de mână.

Ergoterapeutul Lindsay Marzoli de la Centrul de terapie şi învăţare din Maryland, Statele Unite, afirmă că noile tehnologii, pe lângă avantajele informaţionale pe care le oferă copiilor, le pot daună din punct de vedere al lipsei forţei musculare.

„Dacă ei folosesc zilnic tablete şi alte dispozitive tactile, muşchii lor rămân slabi. Ceea ce vedem în prezent sunt o mulţime de copii care pur si simplu nu şi-ai dezvoltat musculatura mâinilor”, spune Lindsay Marzoli.

Dată fiind noutatea tehnologiei cu touchscreen, experţii sunt rezervaţi cu privire la efectele pe termen lung care pot apărea la copiii care nu-şi dezvoltă capacitatea de a scrie de mână.

„Utilizarea aproape nelimitată, fără supravegherea părinţilor, înseamnă după mine că flirtezi cu un pericol major de dezvoltare”, precizează medicul pediatru Timothy Doran.

Academia americană de Pediatrie recomandă ca un copil să nu petreacă mai mult de două ore pe zi în faţa dispozitivelor video. De asemenea, părinţii care au copii sub doi ani sunt încurajaţi să protejeze copiii de orice dispozitiv electronic.

Oamenii de ştiinţă americani mai aduc în prim plan faptul că aproape trei sferturi dintre copiii de şcoală primară suferă de dureri de spate sau gât în ultimul an.

„Stilul de viaţă modern, alături de multă tehnologie, are efecte negative asupra sănătăţii musculo-scheletice pentru copiii noştri. Este vital să le insuflăm obiceiuri sănătoase pentru a trăi confortabil şi pentru a avea capacitatea să îşi atingă potenţialul maxim în cadrul dezvoltării lor”, a declarat fizioterapeutul Lorna Taylor.


Citeşte şi:

„Detofixierea digitală”: ce să faci când cel mic este dependent de tabletă

Tabletele şi telefoanele au înlocuit până şi televizorul ca metodă de liniştire sau distrare a copiilor, iar studii recentă confirmă. Unul dintre trei bebeluşi învaţă să umble pe tabletă înainte să vorbească. Drept urmare, părinţii trebuie să ia măsuri urgente încă din primii ani.

Bebeluşii folosesc tableta înainte să înveţe să vorbească: câte ore pe zi ar trebui să li se permită copiilor accesul la internet?

Unul din trei bebeluşi folosesc tableta încă de vârsta de 1 an, iar copiii cu vârste între 2 şi 4 ani petrec deja până la patru ore în faţa televizorului sau a tabletei, relevă un studiu britanic.

Dependenţa de tehnologie loveşte din fragedă pruncie

Din ce în ce mai frecvent, specialiştii se confruntă cu cazuri în care copii de grădiniţă devin atât de dependenţi de telefoanele inteligente şi de tablete, încât au nevoie de sprijin psihologic.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite