Cartea „Pedepsiţi prin recompense” a expertului în parenting Alfie Kohn a fost lansată astăzi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alfie Kohn  FOTO Arhivă Adevărul
Alfie Kohn  FOTO Arhivă Adevărul

„Pedepsiţi prin recompense” de Alfie Kohn este titlul unei noi cărţi a expertului în parenting, care are potenţialul de a atinge şi a depăşi succesul înregistrat de volumul “Parenting necondiţionat”, apărut anul trecut tot în colecţia „Cărţile părinţilor”.

„Pedepsiţi prin recompense”, cartea care l-a consacrat pe Alfie Kohn la nivel mondial, reuneşte multe studii relevante si se adresează nu doar părinţilor, ci şi specialiştilor în psihologie şi educaţie, angajaţilor şi angajatorilor.  

„Incomod şi extrem de bine argumentat, acest titlu pune degetul pe un punct nevralgic al societăţii de astăzi: erodarea motivaţiei intrisenci prin folosirea de recompense, laude, note ş.a.m.d. O lectură incomodă, recomandăm «Pedepsiţi prin recompense» tuturor celor care au curajul să chestioneze normele din grădiniţe, şcoli, universităţi sau de la locul de muncă, dar mai ales părinţilor care astăzi îi educă pe adulţii de mâine", a spus Despina Bădescu, redactor-şef al platformei www.totuldespremame.ro. 

„Pedepsiţi prin recompense” este o carte de 440 de pagini, structurată în trei părţi - prima este o argumentaţie împotriva recompenselor (motivele pentru care recompensele eşuează, problema laudei), a doua pune sub lupă efectele recompenselor (plata în funcţie de performanţă, momeli pentru învăţare în sălile de clasă, de ce behaviorismul nu ajută copiii să devină oameni buni), iar a treia oferă o privire dincolo de recompense, invitându-ne să descoperim sursa reală a motivaţiei.

Pedepsele şi recompensele sunt două faţete ale aceleiaşi monede, spune autorul, ambele  având efect pe termen scurt. Se impune, susţine Alfie Kohn, găsirea unei alternative la aceste două moduri de a controla şi de a manipula oamenii.

„«Pedepsiţi prin recompense» este o carte pentru orice persoană care vrea să contribuie la sisteme - fie ele familii, comunităţi, organizaţii, instituţii de învăţământ - bazate pe valori profunde, în care cei ce fac parte din sistemele respective să acţioneze motivaţi de dorinţa de a contribui şi de satisfacţia pe care le-o oferă activitatea pe care o întreprind. Este o invitaţie de a ne gândi la efectele pe termen lung ale recompenselor exterioare, în ciuda aparentei lor eficienţe pe termen scurt", a explicat Monica Reu, preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă.

„Cu toţii am auzit despre cazuri în care un cadru didactic favorizează elevii ai cărui părinţi cotizează mai mult sau situaţii când un medic nu se uită la pacient decât dacă familia şi-a arătat disponibilitatea de a băga adânc mâna în buzunar, invocând scuza că «la salariile acestea mizere nimeni nu ar putea da dovadă de toleranţă mai mare». Rareori vedem acestea ca pe efecte pe termen lung ale sistemului pedeapsă/recompensă atât de prezent în jurul nostru. Un adevăr cu care ne confruntăm în fiecare zi este acesta: cu cât oamenii sunt mai instruiţi să răspundă la moduri extrinseci de motivare, cu atât motivaţia interioară scade", a completat Monica Reu, care este şi curatorul Conferinţelor lui Alfie Kohn în România. 

Experienţa lecturii acestei cărţi este revelatoare pentru orice cititor care doreşte să înteleagă profund natura umană. „Înainte de a ajunge la soluţii şi reţete, Alfie Kohn ne propune întrebări pe care eu însămi rareori le-am formulat, referitor la preconcepţii, idei sau chiar dogme care sunt atât de puternic înrădăcinate încât am uitat că peste tot, miezul cunoaşterii este de fapt acest miraculos semn al întrebării. Oare aşa este? Oare doar aşa se poate? Chiar funcţionăm doar împinşi de pedepse şi momiţi de recompense? Cartea Pedepsiţi prin recompense ne propune o revenire asupra conceptului de natură umană, în primul rând, prin prisma bunului simţ şi a respectului faţă de semeni”, a punctat Elena Irimia, traducătorul acestei cărţi. 

„Pedepsiţi prin recompense” (Punished by Rewards) a fost tradusă în multe limbi şi apreciată în toate colţurile lumii. Los Angeles Times titrează despre această carte: „Kohn susţine că recompensele distrug dorinţa oamenilor de a face tot ce pot mai bine. Îşi argumentează critica practicilor noastre motivaţionale cu dovezi solide, exhaustive. ”

În România, “Pedepsiţi prin recompense” şi “Parenting necondiţionat” sunt  disponibile pentru vânzare pe www.shop.totuldespremame.ro şi în reţeaua de librării Humanitas.

Citeşte şi:

„Fetele din ziua de azi confundă sexul cu afecţiunea”: cum să-ţi creşti fetiţa pentru a ajunge o femeie puternică

De ce copiii iubesc să se joace „Cucubau!”

Adevărul Live: Cele mai bune metode de educare a copiilor: modern vs. tradiţional

Viață de cupluPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite