Când încep copiii să nu se mai simtă confortabil dacă merg dezbrăcaţi la plajă: vârsta până la care nuditatea li se pare ceva firesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O abordare des întâlnită, dar greşită, este să-i spui copilului că este deja mare şi să-l compari cu copiii mai mici pentru a-l determina să accepte un costum de baie, dacă el refuză să-şi acopere corpul. FOTO irispress.es
O abordare des întâlnită, dar greşită, este să-i spui copilului că este deja mare şi să-l compari cu copiii mai mici pentru a-l determina să accepte un costum de baie, dacă el refuză să-şi acopere corpul. FOTO irispress.es

Copiii mici adoră să se joace dezbrăcaţi pe plajă, cu inocenţa specifică acestei perioade din viaţa lor. Totuşi, după o anumită vârstă, copiii încep să fie conştienţi de propria goliciune şi de a celor din jur, mai ales că în societate se pune adesea semnul egal între nuditate şi sexualitate.

În primii ani de viaţă, nuditatea este ceva firesc, perfect naturală pentru copiii obişnuiţi ca în familie să fie lăsaţi să se joace dezbrăcaţi prin casă, să facă baie împreună cu fraţii de vârste apropiate, adesea în prezenţa părinţilor, sau să stea goi în public, atunci când merg cu părinţii la plajă.

De regulă, părinţii încep să se întrebe dacă mai este cazul să-şi mai lase copiii dezbrăcaţi pe plajă, chiar dacă aceştia se simt în continuare în largul lor. O abordare des întâlnită, dar greşită, este să-i spui copilului că este deja mare şi să-l compari cu copiii mai mici pentru a-l determina să accepte un costum de baie, dacă el refuză să-şi acopere corpul. 

Important este ca părintele să facă trecerea de la nuditate la îmbrăcarea primului costum de baie cât se poate de firesc, fără să-l facă să se ruşineze că are corpul descoperit, pentru a evita să dezvolte anumite complexe.

Psihologii subliniază că cei mici încep să perceapă diferenţele dintre sexe între 3 şi 5 ani, de la caz la caz, dar părinţii ar trebui să fie atenţi la reacţiile copiilor faţă de nuditate pentru că este important ca tot ceea ce este legat de nuditate, intimitate şi sexualitate să fie integrat şi armonizat, în ritmul de dezvoltare a copilului şi conform nevoilor lui, împreună cu tot ceea ce reprezintă el din punct de vedere psihologic şi social, după cum declara psihologul Cristina Fulop pentru adevarul.ro. Semnalele pot fi diverse, cum ar fi că micuţul începe să-şi ferească privirea atunci când îşi surprinde părintele dezbrăcat sau, din contră, devine foarte interesat de părţile intime ale corpului părinţilor, uneori ale adulţilor pe care îi observă la plajă.

Când apare sentimentul de jenă

Deşi vârsta de la care copilul începe să nu se mai simtă confortabil dezbrăcat la plajă poate să difere de la micuţ la micuţ, de regulă acest moment apare cel mai des după vârsta de 6 ani. Sentimentul de jenă se instalează însă şi ca urmare a educaţiei primite în familie, iar dacă acasă nuditatea a fost privită ca ceva ruşinos, copilul nu a fost expus nudităţii altor persoane în mediul familial (mama care îşi schimbă hainele în prezenţa lui etc), atunci va simţi nevoia de intimitate mai devreme decât alţi copii, aşa cum explică Lawrence Balter, psiholog în cadrul Universităţii din New York. 

Vârsta de şase-şapte ani este recomandată şi de psihologul Ana Savin în cartea „Totul se întâmplă înainte de 6 ani”: ”Cred că până ce copilul ajunge la şase ani, este de dorit o politică foarte liberală în ceea ce priveşte nuditatea în casă. După şase ani, cred că lucrurile ar trebui să se schimbe. În mod obişnuit, până la vârsta de şapte sau opt ani, copiii manifestă un soi de pudoare instinctivă, pe care noi, părinţii, ar trebui să o încurajăm. Atunci, un copil ar putea să ceară ca uşa de la baie să fie încuiată când face duş. Să respectăm dreptul său la intimitate”, afirmă psihologul.

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite