5 ponturi pentru o căsnicie fericită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experienţele noi, micile surprize şi detaşarea de stresul cotidian pot menţine „flacăra pasiunii“ aprinsă  FOTO: Shutterstock
Experienţele noi, micile surprize şi detaşarea de stresul cotidian pot menţine „flacăra pasiunii“ aprinsă  FOTO: Shutterstock

În căsnicie, dragostea intensă durează doi ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani pe 1.761 de cupluri căsătorite de cel puţin 15 ani, informează „The New York Times“.

După primii doi ani de căsnicie, puţine cupluri mai simt acei „fluturaşi în stomac“ de la începutul relaţiei, majoritatea ajungând să aibă o relaţie bazată în cea mai mare parte pe amiciţie.

Studiul a arătat că perechile care au reuşit să facă lucrurile mai interesante în căsnicie, cu ajutorul surprizelor şi complimentelor, sunt mai fericite decât cele care s-au lăsat pradă monotoniei. Oamenii tânjesc după noutate, subliniază articolul din „New York Times“, de aceea este important pentru cupluri să înţeleagă că, deşi entuziasmul se diminuează şi se transformă treptat în alt gen de sentiment, încă se pot păstra unele trăiri de la începutul relaţiei.

Psihoterapeutul american Gary Newman a identificat câteva lucruri care pot păstra vie „flacăra pasiunii“.

1. Experimentaţi 

Încearcă ceva nou cu partenerul, fie că participaţi la un curs împreună sau la o prelegere, orice lucru care este în afara programului vostru obişnuit, vă va ajuta şi vă va face să vă simţiţi nerăbdători.

2. Călătoriţi

Atunci când vezi lucruri noi, se activează acea parte a creierului asociată cu plăcerea şi noutatea. Chiar şi planificarea unei călătorii poate fi antrenantă şi distractivă. Dacă posibilităţile financiare nu vă ajută şi e imposibil să planificaţi o călătorie undeva departe, mergeţi să vizitaţi un punct turistic din aproprierea zonei în care locuiţi.

3. Faceţi mici surprize care să arate că vă gândiţi la cel drag 

Cumpără-i bomboanele sau parfumul preferat. Invită-ţi partenerul la ceva ce vroia să facă. Cercetătorii au descoperit că perechile care au întreprins activităţi distractive împreună au avut mai multe satisfacţii, iar cei care au avut parte de surprize au fost mai fericiţi.

4. Detaşaţi-vă de zgomotul cotidian

Relaţia noastră are de suferit atunci când prea multe lucruri ne distrag atenţia. Unele cupluri îşi închid telefoanele atunci când iau masa împreună, pentru a se putea bucura de intimitate şi pentru a nu fi deranjaţi. Orice lucru care adaugă presiune relaţiei trebuie înlăturat, sau dacă nu, minimizat. 

5. Fiţi atenţi la lucrurile mărunte 

Fă ceea ce partenerul tău încerca de mult să termine, uraţi-vă «noapte bună/bună dimineaţa» şi exprimaţi-vă aprecierea zilnic. Creaţi lucruri pe care să le aşteptaţi cu drag. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite