Un viermişor „fabrică“ biocombustibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viermişorul gribble
Viermişorul gribble

Invazia crustaceelor marine numite gribble ar putea fi cheia progresului în domeniul biocombustibililor, spun câţiva cercetători britanici, citaţi de cotidianul „The Times“.

Viermişorul gribble, care seamănă cu specia câinele-babei, le-a făcut probleme marinarilor timp de secole, pentru că distrugea profilele din lemn ale navelor.

Dar aceste izopode au devenit acum din ce în ce mai interesante pentru specialiştii în ecologie. O echipă de cercetători britanici a descoperit că acestea au darul de a digera lemnul, o proprietate  nemaiîntâlnită la alte specii.

A doua generaţie de biocombustibili

Enzimele produse de micile creaturi descompun celuloza şi o transformă în zaharuri bogate în energie, asta însemnând că pot transforma lemnul şi paiele în biocombustibil lichid.

Cercetătorii de la universităţile din York şi Portsmouth au făcut descoperirea după ce au realizat un studiu extins asupra genelor speciei numite Limnoria quadripunctata.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că lungul tub digestiv al acestor crustacee este dominat de enzime care atacă celuloza şi lignina, component greu de separat în general din ţesutul lemnos.

Zeci de milioane de dolari sunt alocate în următorii cinci ani în Marea Britanie pentru crearea celei de-a doua generaţii de biocombustibili.

Aceştia sunt mult mai eficienţi şi mai prietenoşi cu mediul înconjurător decât cei actuali, obţinuţi pe scară largă din culturile de porumb, grâu şi trestie de zahăr. Noua generaţie de biocombustibili va avea la bază deşeuri din paie şi lemn, dar mai ales din răchită. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite