Treburile casnice rămân în grija femeii „moderne“: bărbaţii se implică de două ori mai puţin decât ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţenia şi gătitul le „fură” femeilor aproape 12 ore pe săptămână FOTO: Arhivă Adevărul
Curăţenia şi gătitul le „fură” femeilor aproape 12 ore pe săptămână FOTO: Arhivă Adevărul

În societatea modernă, rolurile tradiţionale se păstrează în continuare în majoritatea familiilor. Femeile fac de două ori mai multe treburi casnice decât bărbaţii, potrivit unui sondaj realizat de BBC.

În ultimele decenii, bărbaţii au preluat din sarcinile casnice, dar trebuie să mai treacă o vreme până când vor găti, călca sau spăla cot la cot cu partenerele de viaţă. Reprezentantele sexului feminin alocă, în medie, 11 ore şi jumătate pe săptămână treburilor casnice, în vreme ce bărbaţii nu pierd mai mult de şase ore pe săptămână cu asemenea sarcini, după cum arată un studiu realizat de realizatorii Radio 4's Woman's Hour, emisiune BBC dedicată femeilor.

Responsabilităţile principale ale femeilor în gospodărie sunt schimbarea aşternuturilor (86%) şi igienizarea toaletei (83%). Sarcinile cele mai importante ale bărbaţilor sunt golirea gunoiului (80%) şi mici reparaţii făcute în casă (78%). Există câteva treburi casnice pe care ambele sexe le ocolesc: igienizarea toaletei şi călcatul rufelor. De partea cealaltă, gătitul este o activitate pe care atât bărbaţii, cât şi femeile o consideră plăcută.

„Vremurile s-au schimbat. Femeile pot merge acum la serviciu, pentru ca după ce ajung acasă, să se apuce de treburi casnice“, spune cu ironie Jane Garvey, prezentatorul emisiunii BBC dedicate femeilor.

În aceste condiţii, nu este de mirare că peste un sfert (27%) din partenerii care locuiesc împreună se ceartă de câteva ori pe lună pe seama treburilor casnice, după cum arată acelaşi sondaj. Cuplurile care îşi împart treburile casnice se bucură de o viaţă intimă mai bună decât cele în care doar unul dintre parteneri se ocupă de menaj. Aceasta era concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Western Ontario din Canada.

În casa voastră cine face treburi casnice mai multe? Puteţi afla dacă v-aţi împărţit egal responsabilităţile în gospodărie cu ajutorul unui test disponibil pe pagina: bbc.co.uk/womanshour.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite