VIDEO Al cincilea gigant al sistemului solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul Solar
Sistemul Solar

Până acum, astronomii ajunseseră la un consens în privinţa teoriei potrivit căreia sistemul solar are şi a avut dintotdeauna patru planete gigant: Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus...

Se pare că, totuşi, specialiştii s-ar fi putut însela. David Nesvorny, de la Soutwest Research Institute, din San Antonio, Texas, a realizat simulări computerizate care indică faptul că este foarte puţin probabil din punct de vedere statistic ca sistemul solar să fi avut numai patru planete gigantice la începuturile sale.

Rezultatele simulărilor sale indică faptul că sunt doar 2.5% şanse ca sistemul solar să ajungă la configuraţia actuală cu patru giganţi, fiind înregistrate în schimb 25% şanse ca el să se fi dezvoltat în acest mod, dacă ar fi avut în componenţă şi un al cincilea gigant.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, domnul Nesvorny a efectuat nu mai puţin de 6.000 simulări ale naşterii şi dezvoltării sistemului solar, afirmând: „posibilitatea ca sistemul solar să fi avut mai mult de patru planete gigantice, iar în timp să fi eliminat din ele, pare foarte plauzibilă, în special luând în considerare recentele descoperiri ale unor planete în spaţiul interstelar, ce pot indica faptul că ejecţia planetară este un fapt obişnuit în Univers."

Citeşte articolul integral şi vezi VIDEO pe stiintasitehnica.com

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite