Articol publicitar

Tehn​ologia în sprijinul artiştilor: interviu cu Nicu Mihai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Mihai

Din mulţimea de artişti digitali români, Nicu Mihai se remarcă prin canalul său de YouTube unde, de aproape 7 ani, îşi foloseşte pasiunea pentru desen şi tehnologie pentru a posta clipuri cu artă, desen şi animaţie prezentate într-un stil care combină perfect vloggingul cu educaţionalul.

O serie din creaţiile sale digitale le publică şi pe Instagram, unde nu se oboseşte să scrie cu diacritice, pentru un aer profesionist, cum chiar el recunoaşte că face pe YouTube.

Pasiunea pentru a crea animaţii a descoperit-o întâmplător, prin împletirea celor mai importante pasiuni - desenul pe hârtie şi tehnologia – un moment în care a aflat că îşi poate exprima perfect ideile în mediul digital, animaţia fiind soluţia la toate problemele descoperite pe parcurs, iar formatul pe care îl îmbrăţişează cel mai des este cel de prezentare a procesului de desenare, indiferent că este vorba de desen cu un creion mic, unul foarte mare, o pictură mai puţin obişnuită, cu ketchup sau una în acuarelă.

Despre Nicu se poate spune că este un artist digital complet pentru că, pe lângă desen şi animaţie, el mai face parte şi dintr-un band de muzică, You Arrive. Şi cum nu îi ajung toate orele din zi pentru a putea posta clipuri pe YouTube zilnic, acestea având nevoie de un volum foarte mare de munca care se întinde pe câteva zile, Nicu îşi mulţumeşte urmăritorii cu diverse story-uri şi cu postările din contul său de Instagram, unde cochetează deseori cu fotografia.

Artiştilor în devenire şi celor care se gândesc să se apuce la modul serios de desen, Nicu Mihai le spune mereu să aibă răbdare, să nu se descurajeze şi să persevereze, pentru că este vorba de un proces de durată, iar, la început nu o sa iasă totul bine şi asta este OK, pentru că este necesar să faci multe lucruri urâte ca să poţi face, ulterior, lucruri frumoase.

Cum te-ai prezenta cuiva care nu a auzit încă de tine?

Sunt Nicu, pe net lumea mă ştie ca Nicu Mihai sau "ăla care desenează" şi am, probabil, cel mai mare canal de artă, desen şi animaţie de pe YouTube-ul românesc, care îmi şi poartă numele. La bază sunt artist şi designer grafic, ilustrator, animator 2D şi alte cuvinte pompoase, dar activitatea mea principală în momentul acesta este crearea de conţinut video pentru canalul meu, bazat pe aptitudinile mele. De la o vreme sunt şi co-vocalist, chitarist şi producător în proiectul muzical You Arrive.

Nicu Mihai

Cât de importantă este tehnologia pe care o foloseşti atunci când faci animaţie sau desenezi?

Toată activitatea mea are multă implicare tehnologică, şi cumva depinde de performanţele device-urilor pe care le folosesc. Adică nu pot să animez eficient dacă placa video nu mă duce, nu pot să aleg culorile potrivite în desene dacă ecranul nu e calitativ, nu pot să montez clipurile pentru canal dacă programele se tot blochează, şi implicit... nu prea pot să fac nimic fără un computer performant.

Ce calculator foloseşti acum şi ce apreciezi cel mai mult la el?

Recent, discutând cu un prieten care se pricepe la hardware, am aflat de laptopul ASUS Vivobook Pro 14X OLED, că are placă video nu ştiu cum, că are ecran nu ştiu de care, că face nu ştiu ce... Am mai auzit astea, dar cum sunt sceptic de fel, a trebuit să îl ţin în poală ca să mă conving.

Primul lucru care m-a lovit: ecranul 90 Hz, OLED, incredibil de luminos şi colorat, acoperă 100% gama de culori DCI-P3, are rezoluţie enormă şi tre' să te cam chinui să vezi pixelii individuali. Deşi nu ajung niciodată să am clipuri filmate în mai mult de 25 de cadre pe secundă, 90 herţi-ul ăsta de care vorbeşte toată lumea face din utilizarea interfeţei o plăcere de nedescris. Aş mişca toată ziua ferestrele pe ecran numai ca să văd cât de smooth e totul. Păcat că adesea sunt prins ore întregi într-un singur program de editat, dar în timpu' liber le mişc de colo-colo, promit.

Placa video e un NVIDIA RTX 3050, varianta pentru laptopuri. Cunoscătorii s-au convins când am zis 3050. Necunoscătorii care nu le au cu numere şi d-astea trebe' doar să ştie că rupe din orice punct de vedere. Pe editare video e stas, pe editare foto nici nu se pune problema, iar cuplată cu ecranul ăla fain îţi satisface orice nevoie, de la colorizare foto/video cu acurateţe, până la gaming excelent, chiar şi când nu este cuplat la priză. Până la urmă de aia îţi iei un laptop, să îl ţii după tine.

Procesorul nu prea am reuşit să îl stresez prea tare, eu lucrând cu mult content grafic (şi cu jocuri când nu am chef să lucrez). E un Intel i7. De ce să mint, aici nu prea mă pricep la numere, generaţii sau arbori genealogici, dar am softuri care folosesc exclusiv procesorul. Mi-am testat simulatoarele de amplificator de chitară de la Neural DSP, notorii pentru nevoia de procesor puternic.

Crezi că am ajuns în punctul în care un laptop poate înlocui o întreagă suită de echipamente profesionale?

Am transformat lejer laptopul într-un amplificator de chitară electrică, iar latenţa între momentul când lovesc coarda şi momentul când iese sunetul amplificat e extrem de neglijabilă. Aici şi eu sunt pretenţios. Singurul mod în care ai latenţă zero e când cânţi printr-un amplificator real. Dar având în vedere că amplificatorul din sufrageria mea are aproximativ 38 de kilograme fără cabluri, la 10-15 milisecunde latenţă eu zic că Vivobook ăsta mic se descurcă excepţional, mult peste alte procesoare de pe piaţă.

Nicu Mihai

Poţi să dai exemplu o inovaţie recentă care a schimbat modul în care foloseşti laptopul pentru a crea animaţii, a desena sau pentru a edita clipurile tale?

Pentru editare video eu folosesc un mouse extern, şi am impresia că ASUS ştie că e o practică comună. Presupun asta pentru că au integrat pe trackpad un fel de "tre' să vezi ca să înţelegi" numit DialPad. Se aprinde un cerc luminos chiar pe trackpad (nu înţeleg cum au băgat leduri acolo, dar okay...) care e folosit la diverse controale si shortcuturi. Dacă ai mouse, oricum nu mai foloseşti trackpadul, deci acum măcar e pus la ceva folositor.

Cerculeţul ăla e integrat cu sistemul de operare, iar când "învârţi" de el apare o interfaţă neintrusivă pe ecran de unde poţi alege, tot cu cerculeţul de pe trackpad, tot felul de funcţii care se adaptează în funcţie de aplicaţie. Pe desktopul gol poţi controla volumul şi luminozitatea ecranului cu o mişcare circulară, iar în aplicaţiile Adobe se introduc noi funcţii destul de interesante precum zoom sau scroll pe timeline atunci când editezi video în Premiere Pro sau mărimea brush-ului în Photoshop.

Mi se pare cool şi îndrăzneţ. N-am văzut în altă parte nimic similar, şi e o metodă bună să salvezi timp. Sper să extindă mai departe ideea DialPad-ului. Mi-o pot imagina aplicată sub formă de shortcuturi personalizate pentru ce programe vrei tu, cu mai mult control. Poate l-ai putea seta ca o învârtire să iti dea un clip de pe YouTube înainte sau înapoi. Totul o să depindă de soft.

Dar o funcţie aparent banală care, însă, este extrem de utilă în realitate?

Probabil cea mai neînsemnată chestie, dar care pentru mine este un bonus gigant, deşi nu are legătură cu performanţele laptopului: o acoperitoare de plastic la camera web care face slide stânga-dreapta.

Nu prea înţeleg de ce ASUS nu o foloseşte mai mult în marketarea laptopului ăsta, mai ales că ştim bine cum stă treaba cu privacy-ul în ziua de azi. Din ceva motiv m-a marcat mult ideea de a fi sută la sută sigur că nici un progrămel nedorit nu te poate vedea fără acordul tău sau că nu rişti să uiţi camera deschisă la cursurile online sau şedinţele virtuale. Ştiţi vorba aia din moşi strămoşi. "Dacă pui ceva în faţa camerei de filmat, nu te mai vezi".

~~~

Orice model cumpărat de ASUS Vivobook Pro 14X OLED îţi aduce, în momentul achiziţiei, trei luni de acces gratuit la Adobe Creative Cloud, cea mai cunoscută suită de programe dedicate creatorilor de conţinut, fiind un companion formidabil pentru un laptop conceput de la zero pentru a satisface exigenţele mediilor profesionale.

Suplimentar, dacă doreşti să participi şi în campania Părerea ta contează tot ce ai de făcut este să publici o recenzie de folosire a laptopului de cel puţin 200 de caractere pe una din platformele participante şi vei primi un an de garanţie suplimentară pentru noul tău ASUS Vivobook Pro 14X OLED.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite