Studiu: gamerii principalele ținte pentru hackeri. Care este jocul favorit al infractorilor cibernetici

0
Publicat:

Comunitatea globală a gamerilor, care în prezent constituie aproape jumătate din populația lumii, a fost tot mai des atacată de infractorii cibernetici, în perioada iulie 2022 - iulie 2023, potrivit unei investigații extinse a Kaspersky.

Furtul datelor cardului. FOTO Shutterstock
Furtul datelor cardului. FOTO Shutterstock

În această perioadă, firma de securitate cibernetică a observat o creștere semnificativă a interesului infractorilor cibernetici față de comunitatea gamerilor. Aceștia au exploatat această comunitate vastă de entuziaști ai jocurilor video pentru a accesa informații personale, inițiind o serie de atacuri, printre care se numără exploatarea vulnerabilităților web, atacuri Distributed Denial of Service (DDoS), minerit de criptomonede și campanii elaborate de troieni sau phishing.

În perioada analizată, de la 1 iulie 2022 până la 1 iulie 2023, soluțiile Kaspersky au detectat 4.076.530 de încercări substanțiale de a descărca 30.684 de fișiere unice mascate ca jocuri populare, mods, cheats și alte software-uri legate de jocuri. Aceste incidente au afectat 192.456 de utilizatori din întreaga lume. Fișierele – clasificate în primul rând ca software nedorit și adesea etichetate ca not-a-virus:Downloader (89.70%) – nu sunt periculoase în sine, dar sunt capabile să descarce diverse alte programe, chiar și cele rău intenționate, pe dispozitivul utilizatorului. Adware-ul (5,25%) și troienii (2,39%) au fost, de asemenea, amenințări demne de remarcat la adresa gamerilor.

Minecraft a apărut ca ținta favorită în rândul infractorilor cibernetici, responsabil pentru declanșarea a 70,29% dintre toate alertele. Amenințările care folosesc Minecraft ca momeală au afectat 130.619 de jucători din întreaga lume în perioada de raportare. Roblox a fost al doilea joc cel mai vizat, contribuind la 20,37% din toate alertele care afectează 30.367 de utilizatori. Counter-Strike: Global Offensive (4,78%), PUBG (2,85%), Hogwarts Legacy (0,60%), DOTA 2 (0,45%) și League of Legends (0,31%) au fost, de asemenea, printre jocurile importante supuse amenințărilor cibernetice.

Comunitatea de jocuri mobile, care, conform raportului Newzoo 2023, este formată din peste trei miliarde de gameri, sau aproape 40% din populația lumii, se caracterizează prin creșterea semnificativă și accesibilitate și a devenit o țintă atrăgătoare pentru infractorii cibernetici. Între 1 iulie 2022 și 1 iulie 2023, Kaspersky a documentat 436.786 de încercări de a infecta dispozitive mobile, afectând 84.539 de utilizatori.

Diverse titluri de jocuri au fost folosite ca momeală pentru a viza gamerii de pe dispozitivele mobile. Pasionații de Minecraft au fost din nou ținta principală, deoarece 90,37% dintre atacuri s-au concentrat asupra celor 80.128 de jucători care au căzut victime. Utilizatorii indonezieni, în special, s-au confruntat cu exploatarea prin Minecraft, care a dus la un atac Trojan.AndroidOS.Pootel.a, înregistrând discret abonații mobili. Republica Islamică Iran a fost martoră la cea mai mare prevalență a acestor atacuri, cu 140.482 de alerte care au afectat 54.467 de jucători Minecraft.

PUBG: Battlegrounds Battle Royale, a fost al doilea cel mai exploatat joc mobil printre infractorii cibernetici, cu 5,09% din toate alertele, majoritatea incidentelor provenind de la utilizatorii Federației Ruse. Roblox (3,33%) s-a clasat pe locul al treilea în ceea ce privește detecțiile, dar pe locul al doilea în numărul de utilizatori afectați.

O descoperire demnă de remarcat implică apariția lui SpyNote, un troian spion distribuit între utilizatorii Roblox pe platforma mobilă Android sub masca unui mod. Acest troian prezintă diverse capacități de spionaj, inclusiv înregistrarea folosirii tastaturii, înregistrarea ecranului, streaming video de la camerele telefonului și capacitatea de a uzurpa identitatea aplicațiilor Google și Facebook pentru a înșela utilizatorii să-și divulge parolele.

Phishing-ul și paginile de distribuție contrafăcute continuă să reprezinte o amenințare semnificativă pentru jucători. Software-ul rău intenționat și nedorit se prezintă adesea sub forma unor jocuri populare, difuzate prin site-uri web ale unor terțe părți care oferă versiuni piratate. Aceste pagini înșelătoare afișează de obicei un număr de descărcări mai mare, având scopul de a induce în eroare utilizatorii, generând sentimentul fals de securitate. Cu toate acestea, făcând click pe butonul de descărcare rezultă, de obicei, o arhivă care poate conține elemente dăunătoare sau irelevante, departe de conținutul promis.

Pentru a fi în siguranță în timpul jocurilor, Kaspersky recomandă:

  • Descărcați jocurile din magazine oficiale precum Steam, Apple App Store, Google Play sau Amazon Appstore. Jocurile de pe aceste piețe nu sunt 100% sigure, dar cel puțin sunt verificate de reprezentanții magazinului și există un fel de proces de verificare: nu orice aplicație poate fi pusă la dispoziție în aceste magazine.
  • Dacă doriți să cumpărați un joc care nu este disponibil prin magazinele principale, cumpărați-l doar de pe site-ul oficial. Verificați de două ori adresa URL a site-ului web și asigurați-vă că este autentică.
  • Atenție la campaniile de phishing și la jucătorii necunoscuți. Nu deschideți link-uri primite prin e-mail sau într-un chat de joc decât dacă aveți încredere în expeditor. Nu deschideți fișierele pe care le primiți de la străini.
  • Nu descărcați software piratat sau orice alt conținut ilegal, chiar dacă sunteți redirecționat către acesta de pe un site web legitim.
  • O soluție de securitate puternică și fiabilă vă va fi de mare ajutor, mai ales dacă nu vă va încetini computerul în timp ce vă jucați, dar, în același timp, vă va proteja de toate posibilele amenințări cibernetice. 
  • Utilizați o soluție de securitate complexă pentru a vă proteja de software-ul rău intenționat și de activitatea acestuia pe dispozitive mobile.
TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite