Românii, cetăţeni europeni. Cel puţin pe Google, după căutările de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mo şi F.O.C.A., "robotzii" cei mai căutaţi pe Google anul acesta
Mo şi F.O.C.A., "robotzii" cei mai căutaţi pe Google anul acesta

Topul Zeitgeist prezintă internauţii români ca fiind la curent cu marile evenimente de la nivel global, fiind interesaţi de divertisment, sport, dar şi de dragoste şi tehnici de a săruta.

Google prezintă astăzi tradiţionalul Zeitgeist, barometrul căutărilor la nivel global. Datele oferite de reprezentanţii companiei care deţine cel mai important motor de căutare arată tendinţele utilizatorilor de internet. Potrivit analizei birourilor Google din diverse ţări, în 2012, cele mai populare domenii au fost sportul şi divertismentul, moartea lui Withney Houston înregistrând un volum imens de căutări la nivel global. De un interes crescut s-a bucurat şi melodia asiaticului Psy, care a urcat pe primele locuri în topurile de profil nu doar din România, ci şi din ţări precum Ungaria, Spania sau Marea Britanie. Olimpiada din această vară, lansările din domeniul tehnologiei, dar şi starea internetului, prin Anonymus (Cehia) SOPA şi ACTA, au urmat în topul interogărilor făcute de internauţii din Europa.

„S-a înregistrat un interes crescut, susţinut, pentru evenimentele sportive majore, pentru tot ce este nou, dar şi pentru evenimentele de impact major, indiferent de natura acestora. Tendinţa de la nivel global, care se manifestă şi în România, este că toate evenimentele din offline, cu un impact foarte mare, se reflectă imediat şi în online”, a declarat Gabriela Chiorean, Communications Manager la Google România.

Românii, la fel de romantici ca britanicii

Pe de altă parte, comportamentul românilor nu s-a modificat radical faţă de anul precedent, când Zeitgeist a fost realizat în premieră şi în ţara noastră. Se continuă trendul ascendent în ceea ce priveşte interesul pentru divertisment, personalităţi sau fotbal. Totuşi, dacă anul trecut utilizatorii cea mai mare creştere s-a înregistrat pe căutările despre show-ul „Românii au talent”, anul acesta Creative Monkeyz, cei care au lansat seria online de animaţii „Robotzi” s-a clasat pe primul loc în interogările online ale românilor.

Două noi categorii introduse în analiza Google pe România, şi anume „cum se face?” şi  „ce este?”, au dezvăluit o latură sensibilă a utilizatorilor de internet. „Am putea spune că românii sunt foarte romantici, principala lor dilemă fiind ce este iubirea. Mai mult, în topul căutărilor se află şi dragostea sau fericire, pentru ca, pe primul loc la categoria «cum se..? să fie sărutul”, a mai precizat Gabriela Chiorean. Şi nu doar românii sunt interesaţi de iubire şi de sărut, ci şi vecinii noştri din Ungaria şi britanicii. Pe de altă parte, spaniolii au fost mai degrabă interesaţi de cum funcţionează Twitter şi ce este Pinterest, categorii care au intrat şi ele în atenţia românilor, însă nu pe locuri fruntaşe. Utilizatorii din Cehia sunt  orientaţi către alte domenii, curiozitatea lor ţinând de „cum să slăbeşti“ şi „cum să obţi parola“.

Gusturi cizelate

O altă secţiune introdusă în premieră în raportul Google România se referă la preferinţele culinare ale românilor. Şi se pare că nostalgia este la cote maxime în mediul online, deoarece pe primul loc ca volum de căutări se află tradiţionalul salam de biscuiţi. Ciorba de perişoare şi pizza urmează în top, alături de chec, ciorbă de burtă sau papanaşi. Interesul pentru mâncare este evident şi în căutările spaniolilor care sunt preocupaţi de cum se fac sosul bechamel, brioşele sau tartelettele.

Ce s-a schimbat pe parcursul unui an este apetitul românilor pentru un anumit gen de celebrităţi, dincolo de evenimentele tragice, cum ar fi moartea cântăreţei Amy Winehouse în 2011 sau a lui Whitney Houston în 2012. Astfel, dacă anul trecut românii erau mai interesaţi de Oana Zăvoranu, Daniela Crudu, Florin Salam sau Nicolae Guţă, anul acesta mult mai populari pe internet au fost Adrian Năstase, Lucian Bute sau câştigătorul celui de-al doilea sezon al show-ului „Românii au talent”, Cristian Gog.  „Într-adevăr, publicul a avut alte interese, dincolo de personaje implicate în evenimente majore, fiind interesaţi de sportivi, posibil şi prin prisma Olimpiadei din acest an”, a mai precizat reprezentantul Google Romania.

Formate de succes

În zona de divertisment, emisiunile care au trezit interesul în mediul online autohton sunt în special cele produse de ProTV: „Românii au talent” (pe primul loc şi în 2011), „Vocea României” şi „Happy Hour”. „Producţiile  româneşti sau formatele din străinătate adaptate sunte cele mai căutate. Acestora li se adaugă inclusiv serialele româneşti, cum a fi «Pariu cu viaţa», aflat pe locul 10 în topul general al căutărilor”, a explicat Gabriela Chiorean. Pasiunea pentru divertisment este comună cu cea a maghiarilor, aceştia incluyând formatul Megastar în topul curiozităţilor. Filmul „Ice age 4”, melodia „A ta” cântată de Corina, dar şi derby-ul din campionatul de fotbal Steaua-Dinamo au fost şi ele pe primele locuri în căutările românilor.

În ceea ce priveşte interogările pe telefonul mobil, acestea sunt în creştere. Românii caută informaţii locale, utile, dar şi cele de divertisment. Astfel, pe primele locuri în interogările pe Google se află horoscop, bancuri, program tv, vremea şi mersul trenurilor. „Online-ul românesc înregistrează creşteri pe toată linia, atât ca număr de utilizatori cu acces la internet, tranzacţii pe internet, posesori de telefoane inteligente. Toate aceste creşteri se reflectă puternic şi în numărul de utilizatori care caută informaţie online“, a conchis Gabriela Chiorean.

Ce este Zeitgeist?

Termenul se traduce prin „spiritul timpului“ şi cuprinde topul celor mai populare interogări de pe Google.  Clasamentul se realizează de 12 ani şi cuprinde peste 800 de categorii în peste 50 de limbi de interfaţă oferite de motorul de căutare.

Top 10 căutări populare în 2012 România

1. Creative Monkeyz
2. Rezultate bacalaureat
3. Mercador
4. Filme online
5. 9gag
6. Kizi
7. Twoo
8. Euro 2012
9. Horoscop
10. Pariu cu viaţa

Top 10 căutări pe mobil în România

1. Horoscop
2. Bancuri
3. Program TV
4. Vremea
5. Mersul trenurilor
6. Jocuri
7. Ştiri
8. Curs valutar
9. Restaurante
10. Rezultate live

TehnologiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite