REVIEW Samsung Galaxy Note 5 - Nu-i pentru oricine, dar este bun la orice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung Galaxy Note 5 este al cincilea produs dintr-o gamă foarte populară. Mulţumită Samsung - şi Apple i-a dat dreptate anul trecut! - există supertelefoane cu ecrane imense. Phabletul a fost o prostie, iar acum Galaxy Note 5 ucide cu foc acest trend.

Samsung Galaxy Note 5 nu a venit încă în Europa. Samsung vrea să te facă să îl vrei înainte să îl cumperi şi s-ar putea să-i iasă. În Europa are un Galaxy S6 edge+ (poate nu cel mai potrivit nume) şi e la fel ca Note 5, mai puţin prezenţa unui stylus. Poate mai bine ca niciodată, după ce le-am folosit pe cele două, am înţeles ce înseamnă un telefon premium şi de ce costă al naibii de mult. Mi-a plăcut, l-am urât, apoi mi-a plăcut mai mult pentru ceea ce face. Este un telefon mare, dar nu este degeaba.

Ce-i mai important despre Galaxy Note 5

  • Nota: 9,6
  • Preţ: 3.900 de lei pentru versiunea de 32GB în oferta QuickMobile
  • Cameră foto principală: 16 megapixeli care filmează 4K, cea secundară: 5MP, ecran de 5,7 inci QuadHD, Andoid 5.1.1 Lollipop cu interfaţa TouchWiz;
  • Memorie RAM de 4GB şi 32 sau 64GB spaţiu de stocare, procesor Samsung Exynos 7420 cu opt nuclee împărţite în câte două cipuri la 1,5Ghz şi 2,1GHz
  • Baterie de 3.000 mAh cu încărcare wireless şi încărcare rapidă, carcasă din metal şi sticlă;
  • Are cititor de amprente, scanner pentru puls, funcţionează cu cartelă nano SIM şi dispune de un stylus denumit S Pen.

 

Adevărul despre Samsung Galaxy Note 5

Are cel mai frumos şi luminos ecran de pe piaţă dintre toate telefoanele de top. La 5,7 inci QuadHD ai o rezoluţie excelentă completată de tehnologia S-AMOLED pentru culori şi luminozitate, de mare ajutor mai ales când îţi petreci serile citind pe întuneric. Deocamdată, Samsung nu are rival la acest capitol şi asta s-a văzut cel mai bine pe telefoanele lansate în 2015.

image

Camera foto a ajuns să fie chiar mai bună decât cea de pe iPhone, dacă nu ţii cont de simplitatea interfeţei. Culorile sunt foarte bune, contrastul este mai ridicat şi există o latitudine de expunere (n.red.: dynamic range) mai mare decât la modelele concurente, dispunând şi de modul HDR în timp real, atât în foto, cât şi în video. În plus, are stabilizare optică de imagine, poţi filma la rezoluţie Quad HD, fotografiile pot fi realizate în format RAW (necesită post-procesare, dar reţine mai multe detalii) şi ai diverse moduri (unele descărcabile din Galaxy Apps) pentru fotografii mai bune.

Este un telefon robust, compact, care arată foarte bine şi este mai premium decât ai fi putut visa în urmă cu un an că poate produce Samsung. Sticla şi aluminiul fac mereu casă bună, atât timp cât nu ţii cont de amprente. Alături de Galaxy S6 edge+ este un telefon care va atrage priviri, oamenii vor dori să-l atingă, să vadă "cum se simte" şi dacă "se merită".

Neadevărul despre Samsung Galaxy Note 5

Acest telefon, la fel ca cele de anul acesta din seria premium a Samsung, alunecă pe orice suprafaţă cât de puţin înclinată. Sunt un coşmar, te-ai putea trezi seara plini de griji că l-ai pus pe noptieră şi a alunecat în Iadul telefoanelor alunecoase. Sticla pe spate, pe cât de frumos arată, pe atât de pacoste este când vine vorba de aderenţă. Îi iei carcasă şi-i acoperi designul frumos sau nu-i iei şi "dai de pământ" cu el fără să vrei.

image

Există un stylus pe care l-am folosit la început, când am primit telefonul, şi când i-am făcut poze. Nu este pentru mine şi este jumătate de minus aici. Poate pentru alţii este, or fi oameni care apreciază scrisul analog cu pixul şi adoră click-ul pe care S Pen îl face acum dacă îl apeşi. Eu nu apreciez. S Pen este un mod al Samsung de a se diferenţa, dar niciodată până la capăt, cu maximum de eficienţă. Este mai bun ca niciodată, asta dacă te preocupa calitatea lui.

Nu, Samsung, nu vreau aplicaţiile tale. Anul acesta, Samsung a ajuns la o înţelege cu Microsoft şi preinstalează Word, PowerPoint, One Drive şi alte produse ale americanilor.

image

Mi-au prins bine, am primit 100GB stocare în OneDrive, dar în continuare sunt inutile produse precum Galaxy Apps, S Voice, S Finder (îl poţi scoate din meniul de notificări), S Planner sau Scrapbook. Apreciez un Voice Recorder, e util, dar restul nu. Treptat însă vor optimiza tot mai bine sistemul, se chinuie la asta încă de la Galaxy S4, până atunci soluţia e disable la aplicaţii inutile.

Cincinalul "gigantului" de succes - Samsung Galaxy Note 5

Că este sau nu competiţia continuă, că este sau nu rivalitatea cu mii de companii şi telefoane din China, că este sau nu propria mobilizare Samsung nu ştiu ce i-a motivat, dar ştiu că Note 5 este mai bun decât speram anul trecut când am testat Note 4. Este un telefon mare - gata cu toată moda de phablet! -, cu o cameră excelentă şi cele mai bune dotări tehnice de pe vreun smartphone actual.

image

Da, nu are slot pentru card microSD, nu mai are port infraroşu pentru a telecomanda televizoare (deşi era util uneori) şi n-are baterie detaşabilă. Samsung susţine că a dispărut suportul pentru card ca să ofere cea mai bună viteză şi n-ar minţi dacă ar fi doar atât. Utilizatorii sunt zgârciţi şi investesc puţin în carduri, iar viteza este în acord cu decizia asta. Apoi, bateria nu este detaşabilă parţial pentru că aşa devine mai subţire, oamenii schimbă mai des telefonul decât bateria, dar şi pentru că aşa evită cazuri în care utilizatorii pun un acumulator contrafăcut şi explodează telefonul.

Cu 4GB de memorie RAM şi cel mai bun procesor mobil de anul acesta, Samsung Galaxy Note 5 (şi Galaxy S6 edge+), dotări completate de carcasă, este un telefon despre care poţi spune că este premium, dar mai ales este un rival pentru iPhone 6 Plus. O fi Android pentru săraci, după cum arată unele analize, dar "săracii" care îşi permit un aşa smartphone cumpără mai mult decât dotări tehnice, cumpără şi un statut pe care li-l asigură. Da, Samsung a ajuns să vândă imagine.

image

Niciun telefon nu este perfect, oricât de mare sau de iPhone o fi, dar trebuie să fie perfect pentru utilizator. Sunt tot felul de modele cu ecran de 5,5 inci şi mai mare, dar pe cât de mult scade preţul sau creşte importanţa dotările, pe atât de puţin se mai remarcă prin ceva al lor. Spre deosebire de seria Galaxy S, gama Note a fost mereu specială. A apărut ca un pariu "imposibil" şi a continuat ca un câmp de testare ale funcţionalităţilor de "flagship killer" din anul următor.

Am urmărit lansarea Galaxy Note 5 şi Galaxy S6 edge+ dintr-o sală de cinema într-un mall din Bucureşti. Am crezut că sunt cele mai proaste produse ale Samsung, lipsite de idei şi suflet şi care n-ar merita banii. Le-am testat şi rând pe rând m-am răzgândit şi bine am făcut. Bateria e mai mică, dar autonomia este foarte bună. Am testat încărcarea wireless şi este de ajutor, nu de aruncat. Camera foto a devenit puţin mai bună - prin RAW şi live broadcast pe YouTube -, iar 1GB de memorie RAM în plus a sporit considerabil performanţele. În final, ecranul este splendid.

De ce vei iubi Samsung Galaxy Note 5: performanţele

Este cel mai rapid şi mai bogat în funcţionalităţi smartphone Android de anul acesta. Nu se vrea (încă) foarte simplist, ca modelele Motorola sau OnePlus, nu mai este scump, deşi materialele sunt ieftine, şi oferă acel mix între ce-i mai bun software şi cel mai bun hardware. Este un telefon mare la care te adaptezi repede şi apoi devine plăcut să-l foloseşti.

image

De ce vei urî Samsung Galaxy Note 5: două idei stupide de design

Simt că niciodată n-am spus-o de suficiente ori: sticla pe spate este o idee stupidă. Atât. S-a văzut asta pe LG Optimus G, Nexus 4 şi 4S, LG Nexus 4 şi acum pe seria Galaxy S şi pe Note 5. Pe cât de frumoasă este sticla, pe atât de fragilă şi lipsită de aderenţă este. De asemenea, camera ieşită în afara carcasei n-are scuză. Ah, ba are: grosimea telefonului. Prefer oricând unul niţel mai gros, decât unul căruia i se toceşte carcasa camerei.

image

Ce rămâne după Samsung Galaxy Note 5

Comuniştii îşi făceau plan pe cincinal, dar Samsung nu e dintre comunişti. Este o companie care a lansat o modă şi cinci modele mai târziu l-a lansat pe cel mai bun. Odată ce ai folosit un Galaxy Note 5 rămâi cu senzaţia utilizării unui smartphone despre care crezi că face foarte multe lucruri. Apoi, te gândeşti că trebuie să îl pui să facă atât de multe. Descoperi însă că aveai nevoie doar de un gadget care nu să facă orice, ci ceea ce ai nevoie rapid şi eficient. Acesta este şi motivul pentru care iPhone are succes.

image

Samsung a compensat optimizarea Apple prin dotări tehnice şi prin software-ul său. Este de ales, dar rămâne să vezi dacă îl preferi pe acesta sau pe Galaxy S6 edge+. A, şi nu este un telefon pentru oricine, ci pentru o minoritate din cauza dimensiunilor şi a unora dintre funcţionalităţi. Dacă un Galaxy S6 sau un iPhone 6 pot fi recomandate oricui, când vine vorba de Note 5, respectiv iPhone 6 Plus trebuie să iei în calcul mărimea. Nu încape în orice buzunar şi nici vorbă de folosit cu o singură mână în multe situaţii.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite