De ce a renunţat Samsung la bateria detaşabilă şi cardul microSD în Galaxy Note 5 şi Galaxy S6 edge+

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de ultimul mare târg de tehnologie, IFA 2015, Samsung a lansat Galaxy S6 edge+ şi Galaxy Note 5. Se laudă cu tot felul de tehnologii noi şi utile utilizatorului, aşa că am discutat cu un reprezentant al companiei despre acestea, dar şi despre cum e piaţa din România.

Samsung Galaxy Note 5 nu va fi disponibil iniţial în Europa. Oricât de mult ar fi fost aşteptat de utilizatori, şi oricâte petiţii s-ar face, Samsung l-ar putea aduce în 2016, dar fără a confirma vreo dată. În schimb, va fi disponibil Samsung Galaxy S6 edge+. Din 14 august este la precomandă, din 4 septembrie va fi în magazine.

Mircea Stoicescu, Head of Product Management Telecom Division de la Samsung, a vorbit la Adevărul Live despre telefoanele Samsung din 2015, ce aduc nou, de ce a renunţat compania la slotul pentru card microSD şi, în final, de ce mai avem nevoie de tastaturi fizice. Galaxy S6 edge+ beneficiază de un aşa accesoriu. Potrivit cifrelor Samsung, rata de înlocuire a unui telefon premium, aşa cum sunt cele din gama Galaxy S şi Galaxy Note,  este de aproximativ 12 luni.

De asemenea, în România Samsung are o cotă de piaţă de peste 40% pe segmentul telefoanelor inteligente. Pe această piaţă aduce Galaxy S6 edge+ prin operatori şi magazine, dar Note 5 cumpărat de la terţi nu îţi asigură şi service. "Samsung asigură service pentru produsele importate oficial în Uniunea Europeană, dar dacă este adus de o terţă parte, de pe alt continent, legea spune că responsaibilitatea aparţine vânzătorului", a explicat Mircea Stoicescu.

Cât de mare este România pentru un telefon mare

În 2012, s-a vândut aproximativ un milion de telefoane inteligent, iar în 2013 cu 500.000 de bucăţi mai multe. În 2014 însă cifra a ajuns la 2,5 milioane de unităţi, iar tendinţa pentru 2015 este să depăşească trei milioane. Pe această piaţă, Samsung încă vinde la preţ premium, de peste 3.000 de lei (peste 750 de dolari), pe când companii din Asia, la nivel mondial, încearcă să ducă preţul sub 200 de dolari.

Mircea Stoicescu susţine că preţul nu se reduce doar la produs, ci şi la inovaţie, la acele etape de dezvoltare. "Cei care deschid piaţa prin tehnologii noi au nişte produse mai scumpe cel puţin la începutul duratei lor de viaţă. De ce alţii îşi permit să practice preţuri mai mici? Pentru că e mai simplu să copiezi ce au făcut Apple sau Samsung decât să dezvolţi tehnologia. De aceea companiile din China vin cu tehnologii create de alţii, dar le dau ceva mai ieftin, iar dacă vrei tehnologie de ultimă oră, plăteşti un preţ şi o cumperi de la cel care o dezvoltă. Altfel, mai aştepţi un an sau doi şi o cumperi mai ieftin", explică Stoicescu. 

Cele mai noi telefoane Samsung: Note 5 şi Galaxy S6 edge+ şi utilitatea lor pentru utilizator 

Modelele premium de anul acesta ale sud-coreenilor dispun de încărcare rapidă prin cablu, încărcare wireless, construcţie din metal şi sticlă şi spaţiu de stocare de 32, 64 sau 128GB (doar pentru primele modele, lansate în martie). Deşi Galaxy S6 şi S6 edge+ nu au slot pentru card microSD, utilizatorii se aşteptau ca Note 5 şi S6 edge+ să aibă. Stoicescu spune că sunt motive întemeiate pentru care s-a renunţat a acesta, cum s-a renunţat şi la bateria care poate fi înlocuită de utilizator.

"Din experienţa mea pot spune că rata de pierdere a capacităţii bateriei este mult mai lentă decât rata de schimbare a telefonului în sine. Astfel, n-o să ajungi să percepi că a scăzut capacitatea bateriei înainte de a schimba telefonul. Apoi, motivul poentru care accesul la baterie nu mai există este pentru că am ţinut cont de dimensiunea produsului şi integrarea tehnologiilor wireless. Dacă era baterie detaşabilă, creşteam grosimea", declară Stoicescu.

Apoi, s-a ajuns la eliminarea suportului pentru card pentru a nu face rabat de la viteză. "În seria nouă din 2015 este integrat cel mai rapid mediu de stocare pentru telefoane, cu tehnologie UFS 2.0, şi unul dintre motivele pentru care am renunţat la microSD este că cele două medii nu se potriveau din punct de vedere al vitezei. Decizia a fost să renunţăm la stocarea externă", spune Mircea Stoicescu. O explicaţie pe larg este disponibilă şi aici.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite