Posesorii de telefoane Apple, victimele unui atac cibernetic susţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iphone block

Atacul a fost semnalat de echipa Project Zero a celor de la Google, însărcinată cu descoperirea vulnerabilităţilor de securitate.

Cercetătorii de securitate ai Google au descoperit dovezi conform cărora atacuri cibernetice au fost realizate asupra iPhone-urilor pentru o perioadă de cel puţin doi ani. Aceste atacuri erau întreprinse cu ajutorul unor website-uri care instalau software maliţios în smartphone-uri pentru a aduna date despre contacte, imagini şi alte informaţii.

Analiza celor de la Google a relevat că aceste site-uri erau vizitate de câteva mii de ori pe săptămână. Modalitatea de atac a fost explicată în detaliu de o serie de postări foarte tehnice, care au apărut pe blogul Project Zero.

”Doar prin vizitarea site-ul hack-uit, serverul ce conţinea exploit-ul începea să îţi atace dispozitivul şi, dacă avea succes, instala o unealtă de monitorizare” a notat Ian Beer, un membru al Project Zero.

Datele telefoanelor infectate erau trimise criminalilor cibernetici la fiecare 60 de secunde

Odată ce era instalată pe iPhone-ul unui utilizator, această unealtă putea accesa o cantitate enormă de date, inclusiv contacte, imagini şi locaţia în timp real, cu ajutorul GPS-ului. Toate aceste date erau apoi trimise către un server extern la fiecare 60 de secunde.

În plus, unealta putea accesa date şi din aplicaţiile folosite de posesorul telefonului, precum Instagram, WhatsApp sau Telegram. ”Aproape orice versiune de la iOS 10 până la ultima versiune de iOS 12” erau vulnerabile acestui atac, conform lui Beer.

Apple a rezolvat această problemă în februarie, după ce au fost contactaţi de membrii Project Zero. Dacă foloseşti un iPhone, ar fi bine să te asiguri că dispozitivul tău este updatat la ultima versiune de iOS (12.4.1, la momentul scrierii articolului).

Pentru a vedea ce versiune de iOS ai, poţi intra în setările telefonului, la tab-ul General. Acolo vei accesa tab-ul Software Update, care îţi va arăta dacă ai ultima versiune a sistemului de operare, sau trebuie să o descarci.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite