Noi meserii create de Inteligența Artificială și de Legea I.A. a Uniunii Europene

0
Publicat:

În timp ce multă lume este îngrijorată de locurile de muncă care vor dispărea din cauza Inteligenței Artificiale (IA), alte meserii vor apărea ca urmare a Legii Uniunii Europene pentru inteligența artificială. Iată cinci noi meserii apărute în domeniul Inteligenței Artificiale.

Noi meserii în domeniul IA - Foto Shutterstock
Noi meserii în domeniul IA - Foto Shutterstock

Noi locuri de muncă vor apărea în Europa o dată cu utilizarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale. În plus, documentul istoric aprobat de parlamentarii europeni reprezintă primul set de norme din lume pentru reglementarea inteligenței artificiale, iar asta poate duce la apariția a cinci noi joburi în domeniul IA. 

Agențiile de recrutare și studii independente, citate de Euronews, sugerează că au început deja să se facă angajari în Europa, în aceste domenii. 

Fiecare reglementare vine la pachet cu foarte multe joburi pentru enforcement, asta înseamnă că oamenii trebuie să verifice dacă ele sunt respectate. Lucrurile ar fi simplificate dacă reglementările sunt făcute la nivel de cod. Cumva obiectivele legii AI ar putea fi obținute prin cod sursă, nu prin texte, pentru că atunci când ai texte  ai nevoie de foarte multe resurse ca să te asiguri că reglementarile sunt respectate, pentru a pregăti oamenii.”,  spunea anterior expertul în securitate cibernetică Alexandru Panait, pentru Adevărul. 

1. Inginer de inteligență artificială 

Un inginer de inteligență artificială realizează, programează și antrenează algoritmi de inteligență artificială astfel încât "să poată funcționa ca un creier uman", conform Microsoft. 

Mai mult decât atât, cei interesați de acest loc de muncă trebuie să aibă expertiză în dezvoltarea de software, programare, știința datelor și ingineria datelor, arată sursa citată. 

De altfel, un raport al companiei de recrutare LinkedIn privind perspectivele pieței muncii în Europa în 2024 a menționat că inginerii în inteligență artificială se numără printre profesiile cu cea mai mare creștere în Italia și Elveția, ocupând locul al doilea, respectiv al treilea. Totodată, candidații cu cele mai mari șanse sunt cei care au competențe în domeniul viziunii computerizate, al învățării automate și al limbajului natura. 

În ceea ce privește experiența, candidații din Italia au avut o medie de 19 luni de experiență, iar cei din Elveția au avut cel puțin trei ani de experiență, mai arată raportul. 

2. Prompt Engineers sau „traducători IA” 

Se caută și persoane care să asigure o comnicare bună cu instrumentele IA, ei sunt denumiți „Prompt Engineers” sau "traducători IA", conform companiei de recrutare Protiviti. 

Acești ingineri sunt responsabili de rafinarea prompturile date modelelor lingvistice mari (LLM), cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, pentru a se asigura că IA-ul le oferă cele mai precise răspunsuri posibile. De altfel, ei vor scrie descrieri mai amănunțite pentru ChatGPT, astfel încât să poată dezvolta ceva mai adaptat la ceea ce are nevoie afacerea, potrivit unei previziuni a firmei Robert Half din Marea Britanie. 

 În plus, inginerii ar putea specifica structura, numărul de puncte și lungimea sumară a fiecărei secțiuni a unui whitepaper de afaceri, conform Euronews.  

Prompt Engineer este, prin urmare, atât un expert IT, cât și un analist de afaceri într-unul singur. În plus față de cunoștințele tehnice, el sau ea aduce la masă abilități de comunicare și de analiză", a declarat Christian Schmitz, consultant în recrutare la Robert Half. 

Această meserie nu necesită o diplomă universitară, însă în următorii cinci ani universitățile își vor adopta programa, spun specialiștii. 

3. Analist de securitate cibernetică cu inteligență artificială 

Previziunile LinkedIn pentru acest an arată că jobul de analist de securitate cibernetică / analist de operațiuni de securitate este una dintre profesiile cu cea mai rapidă creștere în Europa. Mai exact, în următoarele țări: Germania, Italia, Suedia și Olanda. 

 Ce fac analiștii în securitate cibernetică? Pun în aplicare standarde de securitate, identifică și evaluează factorii de risc și descoperă vulnerabilitățile din cadrul companiilor sau organizațiilor pentru a le proteja de atacuri cibernetice externe. 

Acesta nu este neapărat un job nou, creat de IA, dar experții consideră că cei care au experiență au un avantaj.  

"Întotdeauna există riscul ca volumele mari de date introduse în AI să cadă în mâini neautorizate. Inteligența artificială nu va da fundamental peste cap securitatea cibernetică... dar dezvoltatorii de inteligență artificială care iau în considerare aspectele de securitate vor fi deosebit de solicitați ", a declarat Sebastian Mayer de la compania Protiviti, într-un comunicat. 

 4. Specialist sau consultant în tehnologie IA 

Specialiștii în IA sunt deja căutați de Comisia Europeană în Luxemburg și Belgia. Asta, după ce în urmă cu o săptămână a fost adoptată Legea UE privind IA, primul cadru juridic din lume care abordează riscurile și oportunitățile noii tehnologii. 

 Concret, consultanții vor aplica și supraveghea "noi reguli pentru modelele de IA de uz general" și vor elabora "coduri de practică de ultimă oră" pentru modul în care va fi utilizată IA, scrie în fișa postului. 

Totodată, vor lucra la instrumente, metode și criterii de referință pentru a evalua raza de acțiune a modelelor de inteligență artificială generală și pentru a evalua riscurile acestora. 

 Persoanele cu expertiză în evaluări, investigații și monitorizarea "ecosistemului" AI, dar și cercetători, informaticieni, ingineri de software și de date cu o anumită experiență anterioară în domeniul IA, sunt printre cele căutate de Comisia Europeană. 

5. Ofițerul de etică al AI 

Scopul ofițerilor de etică este acela de a se asigura că instrumentele IA folosite în procesul de angajare sau efectele acesteia asupra angajaților vor fi corecte și echilibrate, conform companiei Robert Half. 

Practic, ei vor evalua ce prejudecăți ar putea apărea atunci când se folosește o IA în procesul de angajare, știind că datele istorice tind să avantajeze bărbații albi cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, se explică într-o prognoză de pe site-ul Robert Half. 

 Uniunea Europeană a fost sfătuită să angajeze ofițeri de etică IA înainte de adoptarea legii, pentru „supraveghea etica IA în cadrul organizațiilor". 

 Un grup de experți din șase țări europene, reunit în proiectul SHERPA, recomandă ca persoanele angajate ca ofițeri de etică în domeniul IA să "combine înțelegerea științifică și tehnică cu conștientizarea eticii și a drepturilor omului", atunci când oferă consultanță cu privire la utilizarea sistemelor de IA. Acest rol ar trebui să fie independent și să fie capabil să se pronunțe atunci când există o problemă de prejudicii, mai spun experții. 

De altfel, rolul ar trebui să fie asemănător cu cel al unui responsabil cu protecția datelor sau al unui responsabil principal cu etica - posturi care există deja în cadrul Comisiei Europene, al Parlamentului și al altor organisme. 

Legea IA a Uniunii Europene își propune să prevină înlocuirea oamenilor cu aceasta și distrugerea credibilității conținutului digital. Directiva istorică este comparată de experții în securitate cibernetică cu un GDPR al A.I. care va încerca să protejeze modul în care circulă datele pe internet pentru a proteja oamenii de deepfake sau fake news. Și angajatorii vor avea restricții dacă vor folosi și forță de muncă umană, și inteligență artificială. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite