Noi dezvăluiri despre tehnicile de spionaj folosite de NSA: foloseşte gadgeturile din SUA pentru a supraveghea lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NSA s-a asigurat că are ceva mai bună „portiţă“ de intrare. FOTO Wired.com
NSA s-a asigurat că are ceva mai bună „portiţă“ de intrare. FOTO Wired.com

Apar noi documente cu privire la căile de spionaj ale NSA şi se pare că agenţia foloseşte routerele şi alte dispozitive fabricate în Statele Unite ale Americii pentru a introduce „portiţe“ de acces. Agenţia dezminte, parţial, informaţiile.

Glenn Greenwald, fostul jurnalist al „The Guardian“, are noi informaţii cu privire la metodele de spionaj ale NSA. El afirmă, într-un nou articol publicat în versiunea online a ziarului britanic, că agenţia se foloseşte de producătorii americani de hardware pentru a-şi instala „portiţe“ de acces încă dinainte ca produsele să ajungă la utilizatori. Dar nu la orice fel de utilizatori, ci la cei din străinătate. Informaţiile sunt şi în noua carte a lui Greenwald, „No Place to Hide“.

Jurnalistul a obţinut informaţiile de la fostul angajat NSA Edward Snowden, cel care încă din vara anului trecut i-a oferit mai multe documente privind acţiunile agenţiei. Ironic e că americanii i-au acuzat pe chinezii de la Huawei că se folosesc de produsele livrate în SUA pentru a spiona utilizatorii. La acea vreme, compania a negat aceste acuzaţii. Nici o anchetă condusă de Casa Albă nu a întors vreo dovadă împotriva Huawei.

Noile informaţii de la Greenwald vin la câteva luni după ce publicaţia „Der Spiegel“ a scris despre cum NSA interceptează produsele electronice şi implantează în acestea cipuri de supraveghere prin care poate prelua şi controlul asupra lor. Atunci, erau pe lista germanilor companii precum Cisco, Dell, Western Digital, Seagate, Maxtor, Samsung şi Huawei, toate cu reţele de distribuţie globale. Acum, NSA a spus că are încredere în calitatea hardware-ului şi software-ului americane, dar dacă situaţia o cere, acestea pot fi alterate.

NSA se bazează pe aceste produse pentru a proteja cele mai importante informaţii ale naţiunii (...) Nu vom comenta acest caz, nici activităţile de colectare a informaţiilor, dar interesul NSA într-o anumită tehnologie e determinat de folosirea acelei tehnologii de către ţinte străine“, a afirmat NSA printr-o declaraţie publicată de CNET. „(...) Activităţile NSA sunt concentrate şi folosite împotriva, şi doar împotriva, ţintelor străine în raport cu cerinţele unui moment dat. Publicarea materialelor despre sistemele de colectare a informaţiilor folosite de SUA fără un context accentuează confuzia“, mai spune agenţia.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-snowden-i-nsa" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Snowden şi NSA" on Storify</a>]

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite