NFT-urile: O modă sau o comoară nou descoperită?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NFT. FOTO Shutterstock
NFT. FOTO Shutterstock

În caz că erai curios să ştii cum se poate crea şi vinde un NFT, am creat unul de probă. Mai jos poţi regăsi paşii pe care i-am urmat cât şi ce am descoperit în urma experimentului meu că ar fi pozitiv, negativ şi intangibil la aceste tokenuri populare, scrie Jack Moore pe blogul ESET.

 

Cum funcţionează NFT-urile?

Operele de artă tradiţionale precum picturile sunt valoroase tocmai pentru că sunt unice, în timp ce fişierele digitale pot fi duplicate uşor şi la nesfârşit. Acest lucru este valabil şi pentru NFT-uri (ele oferă doar dovada proprietăţii), iar diferenţa este că prin NFT-uri lucrările de artă pot fi „tokenizate” pentru a crea un certificat digital de proprietate care poate fi apoi cumpărat şi vândut.

Spre exemplu, cu marketingul potrivit un fişier GIF poate ajunge să coste sute de mii de dolari. Majoritatea NFT-urilor vor fi vândute iniţial pentru câţiva bănuţi, dar unele pot ajunge să valoreze sume extrem de mari. Cel mai scump NFT de până acum este un colaj digital de imagini care s-a vândut cu aproape 70 de milioane de dolari anul trecut.

Cu toate acestea, nu te entuziasma încă prea tare deoarece astfel de bogăţii nu sunt în niciun caz garantate. De obicei fondatorii platformelor utilizate pentru NFT-uri sunt adevăraţii câştigători. Pieţe online precum OpenSea (care este ca eBay-ul lumii NFT) au explodat în popularitate. În ciuda interesului aparent în scădere pentru NFT-uri ca obiecte de colecţie digitale, mulţi cred însă că piaţa va creşte exponenţial în următorul deceniu.

Care sunt riscurile?

În lumea online, un risc permanent de care trebuie să fii conştient este criminalitatea cibernetică. Iar un lucru la care este cert că sunt excelenţi infractorii cibernetici este că pot să se adapteze rapid la o tehnologie sau o tendinţă nouă, înainte ca publicul să fie pe deplin educat şi conştient de ceea ce implică această nouă direcţie. Deoarece vânzările NFT se fac în mediul virtual, acestea nu sunt supuse reglementărilor şi tot marketingul se face prin intermediul reţelelor sociale. Astfel, este uşor să fii înşelat sau cel puţin să dai de escroci care încearcă să profite. Comunităţile populare de NFT-uri obişnuiesc să angajeze influenceri şi celebrităţi pentru a le promova activele, ceea ce face dificil să poţi deosebi escrocii de cei care fac afaceri corect.

Dacă eşti atras de cumpărarea de NFT-uri, trebuie să ştii că mai întâi ai nevoie de un portofel de criptomonede sau de un cont de cryptocurrency exchange precum Binance sau Coinbase - majoritatea marketplace-urilor folosesc în prezent blockchain-ul Ethereum pentru a-şi alimenta tranzacţiile. Apoi tot ceea ce trebuie să faci este să alegi marketplace-ul de la care doreşti să cumperi un NFT şi să alegi din el un articol care îţi place. Majoritatea marketplace-urilor au un sistem de licitaţie configurat, în care va trebui să licitezi pentru NFT-ul dorit, dar uneori va exista un preţ de “cumpără acum” – din nou, similar cu eBay.

O mulţime de NFT-uri sunt de fapt cumpărate doar pentru distracţie, dar multe din ele sunt cumpărate şi ca o investiţie. Piaţa NFT este o piaţă speculativă condusă de sentimentul indus de penurie şi de frica de a fi lăsat pe afară (FOMO - fear of missing out), care de multe ori creşte artificial cererea, iar acest lucru poate avea un efect de spirală atunci când lucrurile merg prost şi îi poate face pe oameni să iasă uşor în pierdere. Colecţia binecunoscută de NFT-uri Bored Ape Yacht Club a transformat cumva conceptul de NFT într-un produs destul de ciudat, iar perioada de glorie a colecţiei a coincis, de asemenea, în mare măsură cu ascensiunea NFT-urilor.

Cu toată evoluţia aceasta cu suişuri dar şi perioade de scădere, viitorul pare interesant, pentru că NFT-urile ar putea reprezenta cadrul unei noi economii digitale, cel puţin conform susţinătorilor NFT. Contractele inteligente care alimentează NFT-urile sunt codificate pe blockchain, ceea ce înseamnă că oamenii pot avea încredere atunci când cumpără un NFT. Gândiţi-vă la arta digitală. În viitorul apropiat, artiştii ar putea avea un control mai bun asupra propriei opere de artă şi ar putea să-şi vândă arta în formă digitală, ceea ce îi va ajuta să îşi gestioneze şi să-şi vândă lucrările foarte uşor, la preţul pe care îl consideră corect.

Pe de altă parte, taxele din spaţiul NFT pot depăşi adesea rentabilitatea, aşa că un prim sfat ar fi să te uiţi în profunzime la comisioanele implicate, deoarece acestea sunt adesea greu de înţeles sau chiar induc în eroare. Vei fi taxat pentru cumpărarea criptomonedei iniţiale (dacă nu deţii deja unele), pentru schimbul de monede, pentru listarea NFT şi apoi, de asemenea, pentru achiziţionarea unui NFT.

Toată această agitaţie – cât de uşor este de fapt de creat un NFT?

Din cauza agitaţiei din ultimul an din jurul NFT-urilor, m-am gândit că nu există o modalitate mai bună de a le înţelege pe deplin decât să-mi fac propriul meu NFT. NFT-urile pot fi orice, de la un fişier media scurt, un PNG, un GIF sau chiar un tweet, şi sunt vândute pentru orice este dispus cineva să plătească pentru el. Fiind tată şi deci specializat în dansuri ridicole, m-am gândit că cel mai potrivit ar fi să fac un GIF emoţionant cu mişcările de dans tipice ale unui tată stângaci şi să încerc să-l vând cu o sumă exorbitantă!

Jack Moore dans NFT

Figura 1. Mişcările de dans tipice pentru un tată stângaci.

Odată ce mi-am finalizat GIF-ul, mi-am creat un cont pe OpenSea şi mi-am putut vinde acest NFT direct acolo. Am decis să-mi vând NFT-ul fără o limită de pret, într-o licitaţie condiţionată de timp, cu un preţ de pornire de 2 dolari. Am sperat apoi la o avalanşă de oferte generoase.

Taxe

Este posibil ca taxele pentru a plasa un NFT online să depăşească potenţialele profituri, astfel că ele trebuie luate în considerare cu atenţie. Există comisioane pe care trebuie sa le suporţi de fiecare dată când schimbi bani şi acest lucru trebuie făcut de cel puţin două ori. Aceste taxe apar atunci când schimbi din moneda locală într-o monedă digitală, dar apoi aceasta trebuie să fie transformată în ETH. Trebuie apoi să plăteşti pentru a putea plasa NFT-ul într-o licitaţie, dar trebui să plăteşti şi taxe pentru mineri pentru a acoperi acest schimb. Cu toate acestea, mi-am plasat GIF-ul online şi am făcut pasul sperând că va fi un succes. Prin tot acest proces, voiam să testez fireşte procedura nu să câştig efectiv bani.

Partea interesantă a experimentului este că de fapt am reuşit să-mi vând NFT-ul creat. Când am primit e-mailul care îmi confirma că s-a vândut am fost încântat şi nerăbdător să aflu cât mai repede pentru ce preţ s-a tranzacţionat. Ei bine, pentru doar cu 2 dolari. Partea amuzantă e că am cheltuit peste 20 dolari, incluzând taxele, pentru a-mi crea NFT-ul şi pentru a face acest experiment - ​​această cheltuială totală fiind oricum substanţial mai mică decât taxa de miner pe care OpenSea dorea să mi-o perceapă iniţial (Figura 2).

Taxa de miner OpenSea pentru NFT

Figura 2. Ca fapt divers, înainte de a scădea la un nivel mult mai mic, taxa de miner era mult mai mare decât eram dispus să accept să plătesc pentru acest experiment

Escrocherii

Din păcate, infractorii cibernetici urmăresc tendinţele şi nu sunt niciodată prea departe de noile tehnologii şi caută orice oportunitate pentru a-i înşela pe oameni. Iată două dintre cele mai frecvente escrocherii cu NFT-uri:

  • Phishing

Phishing-ul poate avea loc prin e-mail sau prin mesaje Twitter, aşa că trebuie să îţi păstrezi mintea limpede şi să “greşeşti” mai degrabă prin faptul că eşti mereu precaut.

Când configurezi un portofel cu criptomonede, ar trebui să primeşti o frază seed. Expresia bază (seed) este o listă de cuvinte (de obicei variază între 12 şi 24 de cuvinte) care poate fi folosită pentru a-ţi putea recupera accesul la portofelul de criptomonede în cazul în care uiţi parola. Ca regulă generală, vei avea nevoie doar de expresia de bază doar atunci când creezi un backup hardware al portofelului tău de criptomonede sau când îţi recuperezi portofelul.

Escrocii pot încerca să folosească tehnica de phishing adesea prin e-mail sau prin mesaje de pe reţelele sociale, şi să te conducă către site-uri web false (clone).

Site web fals OpenSea

Figura 3. Exemplu de site web fals OpenSea

Prin urmare, accesează întotdeauna direct site-ul web, verificat, pentru orice tranzacţie cu criptomonede şi nu acces niciodată linkuri neverificate, ferestre pop-up şi nu folosi o adresă online primită pe email pentru a  introduce informaţiile. Când primeşti prima frază de bază, noteaz-o pe hârtie, pune-o într-un loc foarte sigur, cum ar fi un seif, şi nu o da niciodată nimănui – nu stoca nici măcar o fotografie a ei în telefon.

  • Scheme pump-and-dump

Trucurile pump-and-dump devin oarecum previzibile în lumea criptomonedelor şi a NFT-urilor. Termenul se referă la momentul în care un grup de oameni cumpără o mulţime de NFT-uri sau valută şi cresc astfel în mod artificial cererea (precum utilizatorii eBay care cresc cererea). Odată ce au succes, escrocii îşi retrag banii atunci când preţurile sunt mari, şi îi lasă cu active cu valoare în cădere liberă pe cei care nu erau implicaţi anterior.

Cum să îţi protejezi NFT-urile

Iată cinci sfaturi generale prin care puţi rămâne în siguranţă:

  • Asigură-te mereu că cheile private sau frazele de bază de acces (seed) pentru activele tale cripto rămân cu adevărat private - nu le împărtăşi niciodată cu nimeni.
  • Dacă primeşti vreodată un mesaj direct de la cineva care pretinde că este fondator, celebritate sau influencer, nu răspunde la mesaj şi nu da click pe link-urile primite. Din păcate, aşa încep multe escrocherii.
  • Dacă tot vrei să cumperi un NFT, îţi recomand să faci cercetări pentru a te asigura că vei cumpăra articolul dintr-un cont verificat. Nu este o idee rea să te uiţi după bifa albastră de verificare ce se află lângă profilul artistului pe piaţa NFT. Totuşi, nici aceasta nu este nicidecum o garanţie a legitimităţii contului.
  • Dacă cumpăraţi un NFT, încercă să intri, de asemenea, în posesia bunului material sau digital (sub forma unui fişier JPEG, MP3 sau PDF). Acest lucru nu este întotdeauna posibil, dar ajută la creşterea încrederii că ceea ce cumperi este autentic. Noi escrocherii provoacă mereu furtuni pe scena NFT, motiv pentru care merită să intri aici cât mai bine informat.
  • Cel mai bun mod de a evita înşelătoriile NFT noi şi pe cele existente este să fii mereu informat şi să fac cercetări înainte de a intra pe acest teritoriu.

 

Deci, care este vestea bună?

Susţinătorii lor şi primii investitori susţin că pieţele online de NFT marchează cadrul unei noi economii digitale şi există deja o mulţime de oameni care sunt entuziasmaţi de viitorul acestei tehnologii. “Frica de a fi lăsaţi pe afară” (FOMO - fear of missing out) este un sindrom digital a cărei apariţie în acest context particular este uşor de explicat, plecând de la constatarea că, în anumite situaţii, imaginile comice de joasă rezoluţie ale maimuţelor, meme-urilor sau chiar NFT-urile pentru „teren virtual” în metavers ajung să coste mii de dolari.

Suntem martorii unei potenţiale evoluţii şi se pot face bani, cel puţin în teorie, într-un astfel de context, dacă evoluţia se dovedeşte una reală. Riscul de speculaţii  nu poate fi ignorat. Călătoria este totuşi interesantă şi aştept cu nerăbdare să văd unde poate duce, fie şi doar pentru că pune în lumina reflectoarelor inovaţiile tehnologice şi progresul ca atare. Nu uita însă să fii întotdeauna foarte precaut şi să foloseşti cât mai multe mecanisme de protecţie!

Articolul lui Jack Moore poate fi citit aici.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite