MSI Modern 14, laptop mic pentru birou sau distracţie [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laptop MSI Modern 14. FOTO Adrian Pogîngeanu
Laptop MSI Modern 14. FOTO Adrian Pogîngeanu

MSI Modern 14 e cel mai mic laptop pe care l-am testat până acum în 2022, iar performanţa şi dimensiunea redusă îi dau un aer de intimitate, de obiect personal.

Modern 14 (C12M) este realizat în întregime din plastic, policarbonat, aşa apare pe site-ul producătorului. Acest lucru este bun pentru greutatea laptopului, care opreşte cântarul la 1,4 kg. 

Deşi mic şi uşor nu este tocmai cel mai subţire notebook de pe piaţă, cu cei 19,35 mm. Dimensiunile complete sunt 319.9 x 223 x 19.35 mm. Am testat modelul în varianta Classic Black, dar mai există şi una Urban Silver.

Ramele laterale sunt foarte subţiri, în timp ce cele de sus şi de jos sunt mai groase. Marginea de sus adăposteşte o cameră HD.

Panoul de dedesubt are lateral stânga-dreapta două decupaje pentru două difuzoare stereo (2W fiecare) şi un ”grătar” pentru ventilaţie, cu o formă neregulată, interesantă. Deci atenţie pe ce-l pui pentru a nu bloca aerisirea, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate, ca acum.

Laptop MSI Modern 14 2022

Tastatura este iluminată şi îi lipseşte NumPad (panoul cu cifre din dreapta), ceva obişnuit pentru un laptop de 14 inci. Tastele cauciucate au o cursă medie şi după câteva ore de utilizare, când m-am obişnuit cu ele, pot spune că scrisul e confortabil.

Laptop MSI Modern 14 tastatura

Touchpad-ul mare, poziţionat central permite o alunecare lină şi urmărire foarte rapidă şi precisă a gesturilor.

În cutie găseşti laptopul, încărcătorul micuţ şi ghid de pornire rapidă / utilizare.

În partea stângă, există mufa de alimentare, un conector HDMI, un port USB Type-A 3.2 (Gen. 2), un port USB Type-C 3.2 (Gen. 2) cu suport Power Delivery şi o mufă jack audio+microfon. Apoi, în dreapta, are două porturi USB Type-A 2.0 şi un slot pentru card MicroSD.

Să vorbim şi despre ecran. Modern 14 are un ecran IPS Full HD (1920 х 1080)  cu diagonala de 14″ (35,56 cm), raport 16:9 şi o densitate de 157 ppi. Luminozitatea maximă trece de 350 niţi, ceea ce îl face utilizabil şi în locuri mai luminoase.

Culorile şi contrastul sunt bune pentru şcoală, muncă de birou sau distracţie. Ecranul lui MSI Modern 14 (C12M) nu foloseşte PWM (Pulse-width modulation). Acest lucru îl face confortabil de utilizat pentru perioade lungi de timp, fără să te supere ochii.

Specificaţiile principale ale modelului testat MSI Modern 14 (C12M): procesor 12 Gen Intel i5 1235U, 8GB DDR4-3200 (maximum 16GB), procesor grafic Intel Iris Xe graphics, stocare SSD (NVMe PCIe Gen3) de 512 GB, sistem de operare Windows 11 Pro. Pe parte de conectivitate wireless avem 802.11 ax (Wi-Fi 6) + Bluetooth v5.2.

Laptop MSI Modern 14 specs

Cum se mişcă ”jucăria”? Foarte bine, iar dacă lucrezi de acasă şi ecranul de 14 inci nu e suficient poţi adăuga pe HDMI şi un monitor 4K. Laptopul este rapid în majoritatea sarcinilor şi are un sistem de răcire solid, care rezistă bine la utilizare îndelungată.

Dincolo de observaţii am făcut şi nişte teste sintetice, care arată că capacitatea de lucru a lui MSI Modern 14 (C12M) este la nivelul unui sistem desktop obişnuit.

  • UserBenchmark arată că laptopul poate fi folosit ocazional şi pentru gaming, dar nu-l cumpăra cu acest scop în minte.
MSI Modern 14 test UserBenchmark
  • PASSMARK
MSI Modern 14 test PASSMARK
  • PCMARK10
MSI Modern 14 test PCMARK10
  • CrystalDiskMark test de viteză a SSD-ului la citire şi scriere.
Laptop MSI Modern test CrystalDiskMark

Modern 14 (C12M) dispune de o baterie de 39 Wh, compusă din 3 celule. Aceasta oferă o autonomie între 6 şi 9 ore cu o singură încărcare, în funcţie de modul de utilizare. În testul profesional de baterie PCMark 10 - Modern Office am obţinut 6 ore şi 43 de minute. Încărcătorul de 65W, de dimensiunile unuia de telefon, încarcă laptopul în circa o oră.

Laptop MSI Modern 14 (C12M) test baterie PCMark 10 - Modern Office

În majoritatea timpului va fi o plăcere să lucrezi pe MSI Modern 14, aşa cum spuneam la început oferă un aer de intimitate, de lucru foarte personal datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse. Carcateristici care ne întorc la portabilitate, îl poţi lua oriunde cu uşurinţă. Şi să vă spun şi de preţ, la momentul acestui review, versiunea testată se găseşte în magazine la un preţ de circa 3300 lei, dar am văzut şi o versiune mai ieftină şi probabil este şi una mai scumpă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite