Motorola Edge 30 Neo, cât de bun este cel mai ieftin smartphone dintr-o serie premium [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motorola Edge 30 Neo este mezinul seriei Edge 30, lansată în toamnă la Milano, și întrebarea pe care o ridică la primul contact este cât de bun este cel mai ieftin smartphone dintr-o serie premium.

Motorola Edge 30 Neo. FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Edge 30 Neo. FOTO Adrian Pogîngeanu

Pentru că Motorola România prin vocea lui Răzvan Sturza, șef vânzări, susține în continuare că nu țintește să facă volume în segmentul flagship, Motorola Edge 30 Neo ar trebui să se plieze pe strategia companiei.

Înainte de a trece mai departe să vedem unboxing-ul smartphone-ului. Cutia conține dispozitivul într-o husă transparentă de plastic, încărcătorul, cheița SIM, manual de utilizare, garanție etc.

Edge 30 Neo este dreptunghiular cu margini ovale, spate și muchii din plastic, iar culoarea modelului testat este Very Peri Purple, un mov albastru foarte plăcut. Numele și nuanța smatphone-ului sunt rezultatul parteneriatului dintre Motorola și Pantone.

Spatele e mat și nu păstrează amprente deranjante, o caracteristică specifică întregii serii Edge 30. Chiar și așa l-am păstrat în husa, ca să-l feresc de eventualele accidente.

Motorola Edge 30 Neo spate. FOTO Adrian Pogîngeanu
Motorola Edge 30 Neo spate. FOTO Adrian Pogîngeanu

Ecranul este un P-OLED de 6,28 inci, rezoluție 1080x2400, densitate 419 ppi și rată de refresh de 120 Hz. Formatul ecranului este 20:9 și luminozitatea maximă ajunge la 1000 de niți, nivel de flagship. 

Specificațiile modelului testat de Motorola Edge 30 Neo: dual SIM, chipset Snapdragon 695, GPU Adreno 619, 8GB RAM, 128 GB stocare, Android 12. Motorola promite 2 ani actualizări de versiune și 3 ani actualizări de securitate pentru Neo.

Specificații din aplicația AIDA64 în imaginea de mai jos.

image

Foto-video

Modulul dorsal de pe Motorola Edge 30 Neo e format dintr-o cameră principală wide de 64MP cu f/1.8, PDAF și OIS și din una ultrawide (120° FOV) de 13MP cu f/2.2. Opțiuni suplimentare Dual-LED flash, HDR, panorama. Filmează 1080p cu 30/60/120fps.

Camera de selfie este wide de 32 MP, f/2.4 cu HDR și filmează 1080p / 30fps.

image

Ai parte de fotografii bune ziua, pe ambele camere dorsale. Chiar și așa se cunoaște diferența dintre imaginile realizate cu camera principală și cea ultrawide. Pe timp de noapte și datorită stabilizării camera principală scoate în continuare imagini bune. În anumite situații, scenarii mai întunecate, ajută și modul Night Vision.

Imaginile de interior sunt în general bune, depinde evident de nivelul de lumină disponibilă. Camera în ansamblu este peste așteptări în acest segment de preț. Imaginile următoare needitate de zi, noapte și interior ar trebui să demonstreze ce se poate obține cu ea.

Imagini de zi.

Și imagini de interior și noapte.

Selfie-urile sunt colorate, cu o gamă dinamică largă și o claritate decentă.

Cineva mai pretențios i-ar putea reproșa lui Neo că nu filmează 4K, dar ar trebui să țină cont și de preț. Dacă vrei 4K, scoți mai mulți bani din buzunar.

Filmare de zi.

Filmare de noapte.

Edge 30 Neo dispune de un set de difuzoare stereo în configurația obișnuită - unul în partea de jos și un difuzor în partea de sus, care are și rolul de cască. Configurație este destul de echilibrată, există o diferență minimă de intensitate sonoră între cele două. 

Calitatea sunetului este și ea bună. Înaltele deformează puțin la volum mare, dar vocile sunt în general curate, iar basul este peste medie, dacă-l comparăm cu smartphone-uri din același segment.

Gaming

În jocuri se mișcă bine și foarte bine chiar și cu setări ridicate. E drept că se încălzește puternic când te joci perioade mai lungi de timp, dar n-am sesizat o scădere în performanță.

Demonstrația în clipurile următoare.

Asphalt 9

Call of Duty: Mobile Multiplayer

Call of Duty: Mobile Archon's Hammer

Teste sintetice - Antutu Benchmark, 3Dmark și Geekbench 5.

image

Chiar dacă rezultatele sunt net inferioare celor de pe un flagship, în utilizarea zilnică, nu o să simți diferența în e-mail, navigare pe internet, clipuri video, muzică și aplicații social media.

Motorola Edge 30 Neo are o baterie Li-Po de 4020 mAh, încărcare pe fir la 68W și încărcare wireless la 5W. Da, încărcare wireless pe un smartphone ieftin. Nu cred că mai există smartphone cu Android la prețul acesta care are încărcare wireless, cel puțin pe piața locală.

image

Multă vreme am considerat încărcarea wireless un moft și nici măcar acum nu mi se pare esențială la drept vorbind. Dar pentru că aproape toate smartphone-urile mele au încarcare wireless, mi se pare comod să pun telefonul în încarcatorul vertical de pe birou, să văd notificările în timp real. O chestie de obișnuință, care a început să-mi placă.

Pe fir dispozitivul se încărcă complet, de la 0 la 100%, în circa 40 de minute, iar în 15 minute ajunge la 50%. Pe wireless n-am fost atent, dar în mod cert o încărcare completă dureaza peste o oră.

În testul PCMark a scos peste 15 ore de ecran aprins, așa că în mod cert duce o zi și jumătate de utilizare normală. 

Ecranul P-OLED cu luminozitate de 1000 niți, rata de refresh de 120Hz, camera cu stabilizare optică și încărcarea wireless sunt doar câteva din caracteristicile care nu se găsesc pe nici un alt smartphone de pe piață, la prețul de 1399 lei. Atât costă Motorola Edge 30 Neo la momentul publicării acestui review și dacă ți se pare interesant, mergi într-un magazin fizic să-l vezi. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite