InfoCons: Un instrument de verificare a veridicităţii ştirilor online a fost testat cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SocialTruth este gata a fi testat de către utilizatorii finali reali, cum ar fi o agenţie de presă şi o fundaţie ce apără interesele cetăţenilor. FOTO: Shutterstock
SocialTruth este gata a fi testat de către utilizatorii finali reali, cum ar fi o agenţie de presă şi o fundaţie ce apără interesele cetăţenilor. FOTO: Shutterstock

SocialTruth este un proiect European multicultural şi multidisciplinar conceput şi dezvoltat de un consorţiu internaţional de 11 parteneri, coordonat de către ICCS- Institute of Communications and Computer Systems. Obiectivul proiectului SocialTruth este de a analiza ştirile online, prin clasificarea veridicităţii acestora, cu scopul de a difuza informaţii on-line mai sigure şi mai fiabile.

Testele conţin peste 700 studii de caz derulate pe o durată de 14 zile. Acestea au vizat testarea a aproape 500 site-uri online folosind instrumentul SocialTruth. Astfel, au fost colectate date pentru partenerii tehnici, pentru dezvoltarea şi rafinarea instrumentului digital, care va fi evaluat în forma lui finală în septembrie 2021, potrivit Agerpres. 

Aproape 90% dintre ştirile reale au fost recunoscute corect de către instrumentul SocialTruth, fiind identificate drept valide şi fiabile, se arată rezultatele acestor prime teste experimentale.

Rata totală de succes a instrumentului SocialTruth pentru ştiri care includeau informaţii false a atins 63%.

Evaluările au fost efectuate utilizând aplicaţia Digital Companion. Acesta este un simplu add-on ce poate fi instalat, cu uşurinţă, pe toate browserele obişnuite. Experienţa de utilizator a aplicaţiei Digital Companion este confortabilă, deoarece este uşor de înţeles şi la fel de uşor de utilizat.

Sistemul blockchain a fost utilizat pentru a garanta fiabilitatea şi reproductibilitatea rezultatelor analizei de veridicitate a ştirilor online folosind aplicaţia Digital Companion.

Toate aceste rezultate preliminare au generat încredere consorţiului, în special echipei tehnice, care, în prezent, lucrează la rafinarea şi îmbunătăţirea motorului de identificare a nivelului de încredere în ştirile online, pentru a obţine, într-un timp scurt, un produs final de fiabilitate ridicată.

 

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite