Google, între cel mai mare coşmar al omenirii şi revoluţionarea acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google vrea mai mult decât supremaţia în Internet şi pe piaţa telefoniei mobile. Vrea roboţi, case inteligente şi, practic, să fie peste tot pe unde sunt oameni. Cum arată viitorul pe care compania şi-l conturează cu achiziţii de miliarde de dolari?

Sunt două scenarii la care poţi spera (sau nu): Google devine o companie similară Skynet din seria filmelor „Terminator“, cu zeci de roboţi autonomi şi dotaţi cu inteligenţă artificială, sau va fi pentru industria automatizărilor ceea ce este pentru Internet şi dispozitive mobile. Dar cum a ajuns o companie cu afaceri în online să genereze un astfel de scenarii? A început cu o achiziţie însemnată şi nu se va opri prea curând.

La începutul lunii decembrie apărea vestea că Andy Rubin, creatorul Android, va fi pus de Google la conducerea unei noi divizii care se va ocupa de dezvoltarea roboţilor. Roboţii au venit la câţiva ani după ce Google a început să creeze maşini autonome pe care speră că va ajunge să le comercializeze în viitor şi pentru care a obţinut permisiunea de a le folosi în California. Roboţii autonomi par un pas firesc.

La aproape o săptămână după anunţul lui Rubin, Google a cumpărat Boston Dynamics, companie fondată în 1992 şi care se ocupă de dezvoltarea roboţilor. Compania are contracte de milioane de dolari cu departamentul guvernamental DARPA şi a creat câţiva roboţi interesanţi de-a lungul timpului, cum ar fi Atlas, robotul umanoid, şi Cheetah, „ghepardul“ mai rapid decât Usain Bolt.

image

La aproape o lună, Google a cumpărat Nest Labs, o companie promiţătoare, dar fără mari reuşite dincolo de crearea a două dispozitive: termostatul inteligent conectat la Internet şi care îţi învaţă obiceiurile pentru cel mai ridicat grad de confort şi detectorul de fum care monitorizează calitatea aerului din casă. Totuşi, Nest vrea să transforme casele într-unele mai „deştepte“, iar pentru asta Google a fost dispusă să investească 3,2 miliarde de dolari.

Ultima achiziţie este DeepMind, compania specializată în dezvoltarea inteligenţei artificiale. Google a cheltuit 400 de milioane de dolari şi dincolo de domeniul roboţilor autonomi, compania ar putea fi folosită şi în căutările online, notează DeepMind a fost de interes şi pentru Facebook şi Apple.

Cât e Skynet, cât e revoluţie ca pe Internet?

Anthony Levandowski, inginer Google specializat în automatizări, a fost în centrul atenţiei la finalul săptămânii trecute. Câteva zeci de oameni au protestat în faţa casei sale ca să-l convingă să renunţe la proiectele sale de la Google. Aceştia l-au acuzat chiar că vrea să-şi creeze o utopie cibercapitalistă în oraşul Berkeley şi contribuie la apariţia unei lumi dominate de supraveghere, control şi automatizare.

Aceasta este imaginea de tip Skynet a Google, iar Skynet a speriat oamenii în momentul în care guvernul SUA a scăpat de sub control roboţii săi şi aceştia au ajuns să domine lumea şi să ucidă oamenii. Google adună piesele puzzle-ului lumii populate cu roboţi autonomi care să facă diverse lucruri în locul oamenilor. Este însă realist scenariul „Google pentru noi e Skynet 2“?

Momentul în care Skynet preia conducerea lumii

Poţi crede în el, poţi specula pe marginea acestui subiect, dar până la urmă şi „Terminator“ a fost doar un film. Oamenii au reuşit să se sperie şi când un fragment din cartea „Războiul lumilor“ de H.G. Wells a fost citit la radioul britanic. Ei au crezut, neprinzând începutul, că marţienii au ajuns pe Pământ şi au început să-l distrugă. Dincolo de aceste amănunte şi dincolo de speculaţii, Google are un scop evident: vrea să fie peste tot, de la motorul de căutare din Internet la maşina care te conduce la serviciu, toate acestea generând profit.

Google este, în definitiv, compania care a dezvoltat cel mai mult domeniul maşinilor autonome. Apoi, Google Glass este un alt exemplu de gadget futurist care se poate dovedi foarte util, imediat ce va deveni niţel mai bun. Niciunul dintre aceste produse nu este de larg consum, ci în faza de cercetare. Deşi scenariul „Skynet“ este uşor de înţeles şi fascinant prin ceea ce presupune, realitatea îl va depăşi şi, foarte probabil, infirma. Oamenii au, în general, o reticenţă în faţa noilor tehnologii, cum au avut şi faţă de Internet ori energie electrică sau telefonie, dar în timp acestea se stabilizează şi deservesc cele două mari scopuri: utilizatorii câştigă timp şi îşi uşurează viaţa, companiile câştigă miliarde de dolari de la cei dintâi.

Află mai multe: 

Google cumpără compania care a dat lumii robotul mai rapid decât Usain Bolt

Cum intră Google în casa inteligentă de mâine cu o achiziţie de miliarde de dolari

Google a cumpărat o companie misterioasă din domeniul inteligenţei artificiale. Google vrea să înveţe singur

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite