Escrocheria cu apeluri primite de la numere dubioase din străinătate a revenit. Ce să faci ca să te fereşti de facturi „umflate” cu sute de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

În urmă cu mai bine de jumătate de an, din ce în ce mai mulţi români au început să raporteze apeluri telefonice primite de pe numere ciudate, din ţări foarte îndepărtate, în care nu au nicidecum rude plecate. Ei bine, apelurile dubioase au revenit, iar din acest articol învăţăm, din nou, cum e bine să ne ferim de aşa ceva.

Schema utilizată de hackeri nu este nicidecum complicată sau elaborată, aceştia profitând de simpla curiozitate a oamenilor.

De obicei, ei închiriază numere cu prefix de ţări care nouă ni se pot părea exotice, de genul Zanzibar, Guatemala sau Rwanda, numere pe care apoi le folosesc să sune potenţiale victime care nu ştiu cum să reacţioneze.

Metoda are la bază un simplu apel efectuat către victimă, urmat de întreruperea subită a acestuia. Curios, cel care va pica în plasă va suna înapoi la numărul respectiv, acesta încadrându-se într-o linie cu suprataxă. 

Astfel, dacă te gândeşti să apelezi înapoi numere dubioase, poţi pierde şi zeci de euro pe minut, depinzând de cât vei sta de vorbă cu „actorul” din spatele telefonului.

Cea mai simplă metodă prin care te poţi feri de astfel de escrocherii constă în îgnorarea apelanţilor din ţări îndepărtate. În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afişând această informaţie pe ecran în momentul în care eşti sunat.

Dacă smartphone-ul tău nu dispune de această funcţie, va trebui, pur şi simplu, să nu apelezi înapoi numere despre care nu ştii nimic, care nu aparţin cunoscuţilor sau rudelor plecate în străinătate. Identificarea hackerilor este cu atât mai simplă, prin prisma faptului că aceştia vor încerca să lege un dialog în engleză, până să îţi închidă pentru a te determina să îi suni înapoi.

Adevărul.ro a scris mai pe larg, în trecut, despre acest fenomen, AICI şi AICI.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite