De ce un telefon fix acasă este o idee bună, chiar și în 2024

0
Publicat:

Poate că  nu ar trebui să râdeți de prietenii voștri care mai au telefoane fixe vechi. Asta pentru că o pană de curent care a afectat compania de telecomunicații AT&T din Statele Unite ale Americii în această săptămână ne reamintește de ce sunt ele utile.

Cum poate fi folosit telefonul fix
Cum poate fi folosit telefonul fix FOTO arhiva Adevărul

Joi dimineața, 22 februarie, utilizatorii AT&T din multe orașe mari din Statele Unite s-au trezit fără serviciu de rețea pe telefoanele lor mobile. Pana de curent majoră pare să fi durat mai mult de 12 ore, mulți oameni rămânând fără niciun fel de conexiune la lumea modernă.

"Păstrarea clienților noștri conectați rămâne principala noastră prioritate, luăm măsuri pentru a ne asigura că clienții noștri nu vor mai experimenta acest lucru și în viitor", a declarat compania printr-un comunicat.

AT&T a asigurat, de asemenea, că pana de curent nu a fost rezultatul unui atac cibernetic, și a dat vina pe "aplicația și executarea unui proces greșit utilizat în timp ce se extindea rețeaua".

Însă pana de curent le-a reamintit oamenilor de ce este periculos să te bazezi doar pe telefoanele mobile și să reconsidere utilitatea unui dispozitiv fix.

Telefoanele fixe sunt cele care se conectează prin cabluri speciale în casele noastre. Telefoanele fixe se conectează unele la altele printr-o rețea globală de comunicații care a fost construită pe parcursul a mai mult de un secol. Dar pe măsură ce telefoanele mobile au devenit disponibile și accesibile, mulți oameni au ales să renunțe complet la cele fixe.

Un sondaj din 2022 realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite a arătat că doar aproximativ 29% dintre adulții din SUA locuiau într-o casă cu telefon fix, față de peste 90% în 2004.

Trecerea masivă s-a produs în jurul anului 2015, când vânzările de smartphone-uri au intrat într-o perioadă de boom care a remodelat industria tech și a contribuit la transformarea Apple în una dintre cele mai valoroase companii din lume.

Ce face telefoanele fixe mai fiabile

Telefoanele fixe funcționează pe o infrastructură separată, construită din linii telefonice de cupru care sunt ieftine și destul de fiabile. De asemenea, ele nu au dezavantajele rețelelor celulare, cum ar fi apelurile pierdute, calitatea slabă și distorsionată sau recepția slabă.

Un motiv important pentru care unii păstrează telefoanele fixe este că acestea tind să funcționeze chiar și în timpul unei pene de curent, ceea ce este un mare avantaj pentru persoanele ale căror locuri de muncă implică servicii de urgență, afaceri sau îngrijire medicală.

De asemenea, aparatele de fax analogice sunt construite în jurul sistemelor telefonice fixe, ceea ce înseamnă că cele mai multe spitale și cabinete medicale, precum și birouri de avocatură și politică, trebuie să mențină o conexiune telefonică fixă în funcțiune.

Dezavantajele telefoanelor fixe

Comisia Federală de Comunicații din SUA a încetat să mai impună cerințele companiilor de telefonie de a furniza servicii de telefonie fixă (numită serviciu Plain Old Telephone Service, sau POTS) în întreaga țară. Ca rezultat, tot mai multe case și birouri sunt construite cu prize Ethernet în loc de prize telefonice.

De asemenea, conexiunile telefonice fixe nu sunt ieftine. În SUA, CNET notează că planul tradițional de telefonie fixă al AT&T începe de la 48 de dolari pe lună, iar pentru internet trebuie să folosiți aceeași companie. CenturyLink este mai ieftin, începând de la 30 de dolari pe lună, iar Spectrum percepe cel puțin 20 de dolari pe lună.

Și nu toate telefoanele fixe folosesc linii telefonice de cupru. Din ce în ce mai multe companii își bazează sistemele telefonice pe conexiunile lor de internet, un serviciu numit Voice over Internet Protocol, sau VoIP. AllConnect urmărește în prezent doar trei furnizori de servicii care oferă telefoane fixe de stil vechi: CenturyLink, Comcast Xfinity și Cox.

Ce poți face cu un telefon fix

Dacă aveți un telefon fix dar nu îl folosiți, atunci doar cheltuiți în fiecare lună bani pentru a plăti abonamentul. Dar există câteva modalități de a-l face mai util.

Google Voice este o opțiune populară care oferă un număr de telefon nou care acționează ca un fel de centru de comandă. Ori de câte ori oamenii sună, Google Voice sună fiecare telefon la care este conectat, fie un telefon fix de acasă, fie un telefon mobil, fie un telefon de serviciu sau orice altceva.

Există și alte astfel de servicii, inclusiv Zoom și RingCentral, dacă nu vă place să lucrați cu Google.

Un telefon fix poate, de asemenea, să se conecteze cu sistemele de securitate la domiciliu și senzorii de alertă medicală pentru a vă asigura că, dacă sunteți într-o situație de urgență, ajutorul va fi acolo cât mai curând posibil.

Dacă nu sunteți eligibil pentru un telefon fix, sau nu vă place serviciul oferit, aveți mai multe opțiuni din partea furnizorilor de satelit. Companii precum HughesNet și SpaceX pot susține VoIP pe conexiunile lor de internet.

Producătorii de telefoane precum Apple încep să construiască treptat mesageria prin satelit pentru dispozitivele lor. iPhone 14, care a debutat în 2022, are o caracteristică numită SOS de Urgență, care se poate conecta la un satelit pentru a trimite datele de localizare prietenilor sau un text de urgență autorităților.

În România mai sunt aproximativ două milioane de abonați pe fir, însă numărul lor scade de la an la an, potrivit ProTV.

Conversațiile sunt în medie de 7 minute pe lună, față de mobil la care pierdem în jur de 5 ore pe lună.

În 2021, de exemplu, numărul abonaților la telefonia fixă a scăzut cu 16% față de 2020.

Companiile care mai asigură servicii de telefonie fixă sunt Orange Romania, RCS & RDS și UPC România.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite