Cum ajunge iPhone 6 să coste de câteva ori mai mult decât preţul „de fabrică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

iPhone 6 iese de pe linia de asamblare cu un preţ de maximum 250 de dolari. Ajunge în magazine de câteva ori mai scump. De ce? Iată toate explicaţiile despre preţul „umflat“.

Odată cu fiecare Adevărul Live. Un telespectator a avut o curiozitate recurentă cu fiecare model de iPhone sau smartphone de vârf: „De ce preţul de raft este mai mare, de câteva ori, decât cel de producţie?“. Am adresat problema în emisiune, dar sunt necesare şi explicaţii pe larg.

Conform IHS, după cum a scris şi Playtech, un iPhone 6 costă între 200 şi 247 de dolari, în timp ce un iPhone 6 Plus este un pic mai scump, sărind de la 216 până la 263 de dolari. Variaţiile sunt bazate doar pe spaţiul de stocare şi pe diferenţele de componente între cele două dispozitive (ex.: iPhone 6 Plus foloseşte un ecran mai mare, o baterie mai mare etc.). În Statele Unite ale Americii, iPhone 6 porneşte de la un preţ de 650 de dolari şi urcă până la 950 de dolari iPhone 6 Plus cu stocare de 128GB.

Este o diferenţă nesimţită, nu-i aşa? Ei bine, şi da, şi nu. iPhone 6 costă sub 250 de dolari când iese de pe linia de asamblare, dar pentru a fi asamblat sunt plătite următoarele: angajaţi, fabrică, resurse materiale terţe componentelor care intră în asamblare. Chiar dacă iPhone 6 este asamblat în China, unde costurile sunt încă reduse, se mai adaugă câţiva dolari preţului de raft. Totuşi, salariile niciodată nu reprezintă cea mai mare parte din preţul telefonului şi nici transportul. Acestea sunt în volume mari, iar costurile scad astfel.

Află totul despre strategia costurilor şi de ce Apple, Samsung şi alţii practică preţuri mari

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite