Controverse la fabricile care asamblează iPhone-ul în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foxconn a fost în mijlocul unor scandaluri care aveau ca subiect condiţiile de muncă FOTO Mediafax AFP
Foxconn a fost în mijlocul unor scandaluri care aveau ca subiect condiţiile de muncă FOTO Mediafax AFP

Firma unde se fabrică produsele Apple în China ar avea noi probleme, potrivit cotidianului de stat din ţara asiatică. Foxconn este condamnată pentru faptul că se foloseşte de studenţi care sunt obligaţi să lucreze la fabricile sale.

Cotidianul „The Daily Telegraph“ citează ziarul „China Daily“ care spune că studenţii şi elevii din şcolile vocaţionale sunt forţaţi de către profesorii lor să lucreze pe liniile de asamblare ale companiei bazate în Taiwan. 

Unii studenţi nici măcar nu au legătură cu fabricarea electronicelor, dar totuşi ar ajunge pe liniile de asamblare ale Foxconn. Unul dintre tineri a vorbit cu China Daily şi a spus că profesorul său nu-l lăsa să treacă în următorul an dacă refuza internship-ul. 

De asemenea, cotidianul chinez citează o sursă anonimă dintre angajaţii permanenţi, care a spus că lansarea iPhone 5 a forţat compania să angajeze foarte mulţi angajaţi pe termen scurt, pentru a rezista cererii Apple. 

„Nu trebuie să dăm vina pe Foxconn“

„The Daily Telegraph“ a vorbit cu Geoffrey Crothall, directorul unui sindicat care a spus că cei care vor cumpăra iPhone 5 ar trebui să înţeleagă sacrificiul făcut pentru gadgeturile lor. „Oamenii ar trebui să înţeleagă că un gadget înseamnă foarte multă muncă din partea unor tineri, care nu au prea multe alegeri şi se duc în aceste fabrici pentru că nu există alte oportunităţi. Muncesc mult şi ar merita mai mulţi bani“, a spus Crothall. 

„Folosirea studenţilor ca interni este foarte întâlnită în sectorul de manufactură din China, iar Foxconn face parte din acest sistem. E foarte important, dar toată lumea o face. E nedrept să dăm exemplu doar pe cei de la Foxconn pentru că folosesc sistemul pe care-l au la dispoziţie“, a mai spus Crothall. 

Apple şi Foxconn au experienţă în problemele de muncă, mai ales după o serie de sinucideri ale angajaţilor în timpul anului 2010. Asociaţia pentru ajutorul muncitorilor in China a monitorizat fabricile, iar în august 2012 au spus că în fabricile care construiesc iPad şi iPhone condiţiile de muncă s-au îmbunătăţit. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite