Cel mai util test al bateriei: de la iPhone 6 la Galaxy S6, cele mai eficiente telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaxy S6 Active, de la Samsung, oferă cea mai bună autonomie.
Galaxy S6 Active, de la Samsung, oferă cea mai bună autonomie.

După cum bine ştii, cel mai mare inamic al smartphone-ului este autonomia scăzută a bateriei. Din fericire există un test care îţi arată care ţine cel mai mult şi cel mai puţin. Surprinzător, dar Sony are un învingător la acest capitol.

Influenţa cea mai mare asupra capacităţii bateriei o are ecranul. În urma unui test care ia în calcul consumul procesorului, ecranului, sistemului de operare şi aplicaţiilor, cei de la Sony Xperia Z3 Compact ca fiind cel mai eficient dispozitiv. Este urmat de Samsung Galaxy S6 Active şi Galaxy S6 edge+. La o baterie cu capacitate de 2.600 mAh, o diagonală de 4,7 inci pe un ecran de tip IPS LCD, cu rezoluţia 1.280x720 pixeli, Sony are o autonomie a bateriei de 10 ore şi două minute.

Pentru o comparaţie bună, luăm în calcul autonomia raportată la capacitatea bateriei, tipul procesorului şi al ecranului. Dacă luăm drept exemplu Samsung Galaxy S6 Active, cu o capacitate maximă a bateriei de 3.500 mAh, şi iPhone 6 care are doar 1.810 mAh, observăm că autonomia trece de la o durată de 12 ore şi nouă minute la una de 5 ore şi 22 minute.

Pentru a ne face o idee, dacă am pune pe Samsung Galaxy S6 Active o baterie de iPhone 6, autonomia ar ajunge la doar 6 ore şi 16 minute. Invers, cu o baterie atât de mare iPhone 6 ar avea o autonomie de 10 ore şi 22 minute. Aici influenţează şi tipul ecranului, care la Samsung este Super AMOLED, cu rezoluţia de 2.560x1.440 pixeli, la o diagonală de 5,1 inci, şi care are consum mai mare de energie când afişează nuanţe de alb. Pe de altă parte, la iPhone 6 avem de-a face cu un ecran LCD la rezoluţie de 1.334x750 pixeli cu diagonala de 4,7 inci.

Telefoanele testate de PhoneArena sunt cele disponibile pe cele mai multe pieţe. Nu este un test exhaustiv.

test phonearena baterie

Dincolo de S-AMOLED şi LCD, mai există şi Nexus 6, un model scos de Motorola sub indicaţiile Google. Acesta are o autonomie de 7 ore 53 de minute pentru o capacitate de 3.220 mAh, ecranul fiind AMOLED, dar o versiune mai slabă decât tehnologia folosită de Samsung. Are însă o diagonală de 5,96 inci la o rezoluţie 2.560 x1.440 pixeli.

În final, chiar dacă un telefon este similar cu altul din punct de vedere hardware, mai sunt alţi factori care influenţează autonomia. Un exemplu este optimizarea software foarte bună de pe iPhone, pe când tehnologia S-AMOLED folosită de Samsung pe seria Galaxy S6 şi Galaxy Note 5 a ajuns să aibă un consum mai mic decât a altor ecrane AMOLED.

Autor: Ana Pârvu

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite