Bilanţ după un an de luptă cu ransomware: zeci de mii de dispozitive decriptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaspersky Lab anunţă câteva statistici privind parcursul iniţiativei No More Ransom. A fost lansată în 2016 şi până acum a ajuns să numere peste 100 de parteneri.

Iniţiativa fost lansată de Poliţia Olandeză, Europol, McAfee şi Kaspersky Lab anul trecut în contextul în care atacurile ransomware continuă să facă subiectul a numeroase ştiri, afectând companii, autorităţi şi persoane fizice din toată lumea. Site-ul No More Ransom este disponibil de curând şi în limba română.

Numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe ransomware în perioada aprilie 2016 – martie 2017 a crescut cu 11,4%, comparativ cu anul anterior, de la 2,3 milioane de utilizatori la 2,5 milioane în toată lumea. Totuşi, programele ransomware au început să se dezvolte încă din 2012. Iar cel mai puternic de până acum, atacul WannaCry de la jumătatea lunii mai, a vizat peste 300.000 de companii, din 150 de ţări, în primele zile, afectând infrastructură critică şi afaceri întregi. Unele organizaţii se luptă încă să îşi revină după atacurile ExPetr din 27 iunie.

Portalul No More Ransom oferă 54 de soluţii de decriptare, puse la dispoziţie de nouă parteneri, şi acoperă 104 tipuri de ransomware. Până acum, aceste instrumente au reuşit să decripteze peste 28.000 de dispozitive, privându-i pe infractorii cibernetici de o sumă estimată la aproximativ 8 milioane de euro, din răscumpărări. Portalul a înregistrat peste 1,3 milioane de vizitatori unici. Doar pe 14 mai, în timpul crizei WannaCry, site-ul a fost vizitat de 150.000 de persoane.

Platforma No More Ransom este disponibilă în 26 de limbi, printre cele adăugate recent numărându-se româna, bulgara, chineza, ceha, greaca, maghiara, indoneziana, norvegiana, malaysiana, suedeza, tamila şi thailandeza.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite