Apple investeşte milioane de dolari în producţia de calculatoare în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Cook se orientează spre SUA pentru producţia Mac-urilor. FOTO Reuters
Tim Cook se orientează spre SUA pentru producţia Mac-urilor. FOTO Reuters

Apple este o companie americană, dar produsele sale sunt asamblate în Asia, cu precădere în China. Tim Cook, directorul companiei, vrea să schimbe asta, de aceea plănuieşte o investiţie de milioane de dolari şi unele produse vor începe să fie originare din Statele Unite ale Americii.

Linia de produse pe care Cook vrea s-o aducă în SUA este cea de Mac-uri, calculatoarele personale pe care le vinde Apple. Revenirea în ţara natală se va întâmpla în 2013 şi în acest proiect vor fi investite 100 de milioane de dolari, notează „The Verge“. Dar odată cu planul Apple, şi Foxconn, principalul producător de dispozitive mobile, vrea să intre pe piaţa din America de Nord.

Principala problemă pentru Foxconn este că în SUA mâna de lucru nu mai este atât de ieftină ca în China. „Va trebui să echilibrăm ingineria de calitate din Statele Unite cu forţa de muncă din China“, a declarat pentru „Bloomberg“ Louis Woo, purtător de cuvânt Foxconn. Înainte de Apple, Google a venit cu producţia în ţara natală cu dispozitivul Nexus Q. Acesta însă nu s-a bucurat de un succes prea mare.

Costurile ridicate din afară

Apple a fost fondată în SUA. Primul calculator a fost vândut acolo. Din Statele Unite a început creşterea şi tot în SUA a fost vândut primul iPhone. Multă vreme calculatorele companiei erau privite, în Europa şi alte state, ca nişte extratereştri printre alte PC-uri. Începerea fabricării Mac-urilor este o strategie de a-şi asigura acea piaţă stabilă pe care Apple a supravieţuit mereu. Dar şi costurile cresc în Asia.

Hal Sirkin, partener al firmei The Boston Consulting Group, a studiat fenomenul de întoarcere a producţiei în ţară („insourcing“) în ultimii doi ani, notează „Wired“. China a intrat în World Trade Organization în 2001, atunci când salariul mediu al unui muncitor era de 58 de cenţi pe oră. Dar în fiecare an, remuneraţiile au crescut cu 15-20% anual.

Odată ce mâna de lucru nu mai e ieftină, ecuaţia se inversează.

În ultimul an, Apple a investit 10 miliarde de dolari pentru a asigura producţia tuturor echipamentelor sale. În comparaţie cu această sumă, suma dedicată producerii Mac-urilor  în SUA nu reprezintă decât 10%. Iar calculatoarele personale nu mai sunt de mult timp principala sursă de venit pentru companie, dispozitivele mobile se asigură de acest rol.

În ultimul trimestru, Apple a vândut 5 milioane de calculatoare Mac, 14 milioane de iPad-uri şi 27 de milioane de iPhone-uri. În ordine, vânzările au crescut, faţă de trimestrul precedent, cu 1%, 26%, respectiv 58%.

Venirea acasă, un mic exerciţiu de PR

Apple are nevoie să întoarcă ceva în SUA, după toate produsele sale care au debutat acolo. Locurile de muncă sunt, acum, un „mulţumesc“ practic pe care îl poate oferi compania. Totuşi, Apple susţine că oferă aproape 600.000 de slujbe. Şi pe lângă acestea, o fabrică ar mai şterge din imaginea negativă creată în China din cauza condiţiilor uneori precare în care se munceşte acolo.

Iar competitorul direct al Apple, dar şi unul dintre furnizorii săi, Samsung, n-o duce deloc rău în SUA. Fabrica din Texas a sud-coreenilor are 1.100 de angajaţi, după cum notează „TechRadar“, este liderul producătorilor de dispozitive mobile şi a reuşit asta în doi ani de la aproape 0% cotă de piaţă. Iar Horace Dediu, analist Asymco, a mai observat o problemă a producţiei în alte ţări decât cea originară. „Furnizorii tind să devină competitori. S-a întâmplat în industria PC-urilor cu Acer şi Dell, dar se întâmplă şi cu Apple“, a spus acesta cu referire la Samsung.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite