5 funcții de securitate importante ale iPhone, pe care ar trebuie să le cunoști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

iOS 16.1, cel mai recent sistem de operare Apple, găzduiește o serie de noi funcții de securitate și confidențialitate menite să protejeze datele tale și implicit pe tine. În continuare vom vorbi despre 5 caracteristici noi care îți protejează mai bine iPhone-ul de hackeri.

Activare security response în iOS 16.1.
Activare security response în iOS 16.1.

1. Răspuns rapid de securitate - Security Responses& System Files

iOS, precum și macOS și iPadOS, permit acum "răspunsuri rapide de securitate" automate. Acest lucru permite companiei Apple să aplice rapid patch-uri software ( tip zero-day sau alte vulnerabilități critice) și să le trimită la milioane de dispozitive fără a necesita o repornire sau vreo interacțiune cu utilizatorul final.

Opțiunea e disponibilă în  Setări > General > Actualizări software > Actualizări automate.

În engleză Settings > General > Software Updates > Automatic Updates.

Chiar și cu această funcție dezactivată, Apple spune că "unele fișiere de sistem" se pot actualiza automat în fundal.

2. Modul Blocare - Lockdown Mode

O caracteristică creată inițial ca răspuns la programe spion precum Pegasus de la NSO, Lockdown Mode oferă un nivel extrem de protecție suplimentară proprietarilor de dispozitive care pot fi expuși riscului unor atacuri cibernetice foarte sofisticate, cum ar fi jurnaliștii, politicienii, activiștii și oficialii guvernamentali. Acesta funcționează prin limitarea celor mai utilizate funcții ale dispozitivului, cum ar fi Mesaje și navigarea pe internet, pentru a face mult mai dificilă pătrunderea programelor malware.

Sau, după cum explică Apple, Lockdown Mode este utilizat "pentru a reduce suprafața de atac care ar putea fi exploatată de programe spion de mercenariat cu ținte foarte precise, anumite aplicații, site-uri web și funcții sunt strict limitate pentru securitate....".

image

Cei mai mulți oameni nu vor fi niciodată ținta unor atacuri de această natură, dar dacă vrei să incerci: Setări > Confidențialitate & Securitate>Modul Blocare> Activează Modul Blocare.

În engleză Settings > Privacy & Security > Lockdown Mode și apoi Turn on Lockdown Mode.

3. Chei de acces - Passkeys

Pentru cei care nu sunt familiarizați, Passkeys este o nouă metodă de autentificare implementată cu iOS 16 pentru a înlocui parolele. Funcția este rezultatul unui parteneriat dintre Apple, Google și Microsoft - pe baza standardului FIDO.

Configurarea este destul de simplă. Utilizatorii care doresc să se înregistreze prin intermediul unui site web sau al unei aplicații care utilizează Passkeys vor fi invitați să creeze un cont. După asta, va apărea o fereastră în care li se va cere să salveze o cheie de acces. 

Autentificare prin Passkeys. FOTO Apple
Autentificare prin Passkeys. FOTO Apple

Atunci când revii pe acest site web sau în această aplicație pentru a te autentifica, poți selecta cheia de acces și o poți valida folosind Face ID sau Touch ID. Nu este nevoie de nume de utilizator, parolă sau altă formă de autentificare.

Passkey funcționează pe toate dispozitivele Apple care rulează iOS 16.1, iPadOS 16.1 și macOS Ventura. Toate cheile create pe un sistem de operare sunt sincronizate între dispozitivele aceluiași utilizator prin intermediul iCloud Keychain. În plus, atât cheile de acces locale, cât și cele care sunt schimbate cu iCloud sunt criptate de la un capăt la altul, astfel încât sunt ilizibile.

Deși această funcție este încă limitată ca disponibilitate, este un instrument util pentru a îngreuna accesul atacatorilor la conturi.

4. Note securizate și criptate - Lock Note

Deși capacitatea de a bloca sau "securiza" notele create în aplicația Note nu este chiar atât de nouă, merită să rețineți că această funcție există. Notele securizate sunt criptate de la un capăt la altul și pot fi vizualizate cu ajutorul unei fraze de acces furnizate de utilizator sau prin simpla autentificare cu Face ID sau Touch ID.

Există mai multe moduri de a securiza o notă, dar cel mai rapid este să țineți degetul apăsat pe ea în interiorul unui dosar și apoi să apăsați pe Lock Note din opțiuni.

image

Apple spune despre modul în care criptează notele securizate:

"Când un utilizator securizează o notă, o cheie de 16 octeți este derivată din fraza de acces a utilizatorului folosind PBKDF2 și SHA256. Nota și toate atașamentele sale sunt criptate utilizând AES cu modul Galois/Counter Mode (AES-GCM)."

AES-GCM este un cifru securizat și, din punct de vedere criptografic, oferă mai multă integritate a datelor și este puțin mai rapid decât moduri similare de criptare precum CBC. Deși, din punct de vedere tehnic, descifrarea acestui tip de criptare ar putea dura miliarde de ani folosind tehnologia de calcul actuală, este important de reținut că niciun sistem nu este complet sigur.

5. Verificare de siguranță - Safety Ceck

O altă funcție de securitate nouă și importantă din iOS 16 este Safety Check. Acest nou instrument este conceput pentru persoanele care se confruntă sau sunt expuse riscului de abuz domestic și le permite utilizatorilor să verifice cu cine împărtășesc informații, să restricționeze orice Mesaje și FaceTime, să reseteze permisiunile de confidențialitate ale sistemului, să schimbe orice cod de acces asociat cu iPhone-ul sau ID-ul Apple și multe altele.

image

Iată cum descrie Apple Safety Check pentru iPhone:

"Dacă siguranța ta personală este în pericol, poți utiliza Safety Check pe iPhone (care rulează iOS 16 sau o versiune ulterioară) pentru a opri rapid partajarea informațiilor tale sau pentru a revizui și actualiza partajarea cu persoane și aplicații individuale."

În cele din urmă, această funcție poate acționa aproape ca un buton de panică dacă te afli într-o situație în care dorești să întrerupi complet accesul. O poți găsi accesând Setări > Confidențialitate și securitate > Saftey Check. În engleză  Settings > Privacy & Security > Safety Ceck.

Chiar dacă nu te interesează niciuna dintre noile caracteristici axate pe securitate din iOS 16.1, este esențial să actualizezi dispozitivul în mod constant la cea mai recentă versiune de iOS, care, cel mai probabil, adaugă patch-uri critice pentru deficiențe de securitate și elimină erori care contribuie la calitatea experienței tale de utilizare.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite