4 moduri prin care imaginea unor vedete e folosită pentru fraude online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elon Musk / Twitter - escrocherie Dogecoin. FOTO Profimedia
Elon Musk / Twitter - escrocherie Dogecoin. FOTO Profimedia

Escrocheriile online sunt unul dintre modurile preferate prin care infractorii cibernetici reuşesc să sustragă sume uluitoare de la victime naive. Şi din moment ce varietatea este cheia în toate, autorii care orchestrează fraudele aleg să-şi păcălească ţintele prin capcane tot mai diverse.

Amer Owaida, Security Writer al ESET, scrie pe blog despre cele mai comune 4 metode de fraudare online, care se folosesc de imagine vedetelor, şi oferă sfaturi ca să ocoleşti capcanele.

Aceste scheme de înşelătorie sunt bazate adesea pe subiecte de actualitate, cum ar fi campania de vaccinare COVID-19, sau pe idei reciclate, cum ar fi escrocheriile care promit o moştenire considerabilă de la o rudă pierdută de mult.

Astăzi, ne vom îndrepta atenţia către campaniile prin care escrocii online se folosesc de numele şi imaginile unor persoane bogate şi faimoase pentru a sustrage sume fabuloase de la fanii lor loiali.

Oferte false de criptomonede 

Aceasta ar putea fi considerată una dintre înşelătoriile favorite. Ofertele false bazate pe criptomonede au existat probabil de când criptovaluta a încetat să fie domeniul de competenţă al entuziaştilor Satoshi Nakamoto şi a început să facă valuri, bucurându-se acum de o mai mare acoperire.

Pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni cu putinţă, infractorii folosesc o gamă variată de canale, de multe ori deturnând conturi de YouTube cu un număr mare de followeri sau încercând să răspândească cadouri false prin Twitter. Pasul următor este să le ceară oamenilor bani în formă virtuală la o adresă bitcoin, promiţând că vor dubla suma ca parte a cadoului; după cum probabil aţi ghicit deja, victimele nu vor mai vedea niciodată suma dată la schimb. 

Pentru a face ca totul să pară legitim, escrocii încearcă adesea să lase impresia că premiile puse în jos sunt aprobate sau chiar finanţate de diferiţi giganţi tehnologici. Bill Gates este adesea impersonat în aceste escrocherii, ceea ce în sine este o tactică ciudată, deoarece fondatorul Microsoft s-a exprimat împotriva criptomonedelor. Cu toate acestea, Elon Musk, pe de altă parte, este un mare fan al criptomonedelor şi, ca atare, este adesea impersonat atunci când vine vorba de astfel de fraude. Într-un astfel de atac, numele directorului Tesla şi SpaceX a fost chiar încorporat în adresa Bitcoin în sine.

Live-uri pe Facebook, „ghiceşte şi vei primi un premiu” - sau nu

Unele vedete se implică destul de mult în interacţiunea cu fanii lor, făcând live-uri pe platforme precum Facebook sau Instagram. În timp ce fanii apreciază eforturile pe care celebrităţile lor preferate le depun pentru a le crea conţinut sau că răspund la unele dintre întrebările lor, escrocii folosesc videoclipurile live pentru a păcăli fanii fideli în goana după bani. 

În acest scop, un scammer (escroc) va crea conturi false, copii fidele ale conturilor reale ale persoanelor publice, incluzând postări, imagini şi videoclipuri care par ale vedetei în cauză. Cu toate acestea, numele va fi scris greşit sau completat cu un cuvânt precum „TV” sau „fan page”.

În cele ce urmează, autorul din spatele fraudei va transmite în direct un videoclip ce a fost postat sau transmis live de către vedetă în urmă cu ceva timp, cu o descriere de tipul: „primele 1000 de persoane care comentează vor primi 1.000 USD” şi completează operaţiunea cu utilizarea unor hashtaguri în trend, pentru ca videoclipul să fie mai uşor de găsit.

Odată ce fanii interacţionează cu acest clip fals, vor primi un mesaj cu instrucţiuni suplimentare pentru revendicarea premiilor, care implică deseori să dea click pe un link către un site web, unde e necesară completarea unui formular cu datele personale sensibile sau un transfer de bani din contul victimei. Este de la sine înţeles că aceasta va pierde banii, iar datele lor pot fi abuzate pentru alte escrocherii.

Doriţi să susţineţi o cauză caritabilă?

O altă schemă frecvent întâlnită, ce implică tot persoane publice, presupune crearea de conturi false care imită identitatea vedetelor şi contactează fanii în mod direct cu diferite mesaje. Acest lucru poate avea loc pe orice platformă de socializare, fie că este vorba de Facebook, Instagram sau Twitter.

Tactica nu este atât de sofisticată; victima va primi un mesaj direct din partea contului fals, iar impostorul care se dă drept altcineva le va cere să contribuie în numele unei cauze caritabile, pe care pretind să o susţină. Alternativ, li s-ar putea oferi şi bilete la concerte private inexistente şi alte pretexte care i-ar convinge să dea o sumă de bani.

Aşa cum se întâmplă de regulă cu aceşti impostori, victimele vor pierde banii, iar organizaţia caritabilă nu va intra niciodată în posesia sumelor strânse de la victime. De exemplu, un escroc cibernetic care s-a dat drept Bruce Springsteen a reuşit să sustragă mai mult de 11.000 de dolari de la o victimă.

Investiţi în asta!

O altă strategie populară pe care s-ar putea să o fi întâlnit merge pe următoarea idee: victimele sunt îndemnate să aloce bani unor „investiţii”, care ar fi susţinute de vedete.

Escrocheriile legate de investiţii nu sunt noi şi comunică întotdeauna acelaşi mesaj - investiţia este maximizată rapid şi uşor, iar rezultatul este întotdeauna „garantat”. Este doar o altă variantă a fraudelor deja cunoscute.

Schema ia de obicei forma diferitelor reclame pop-up cu articole ce pretind o rentabilitate uimitoare a investiţiei, completate cu titluri cât mai promiţătoare precum „vedeta X a investit în această companie sau produs şi a câştigat un profit de 4 ori mai mare” sau „celebritatea Z vă sfătuieşte să investiţi bani în direcţia Y, pentru că poate fi foarte profitabilă în viitor”.

Oportunitatea de investiţie este de obicei falsă, deşi se poate baza pe una reală, însă banii nu vor fi niciodată folosiţi în acest scop, desigur. Singurii care se vor îmbogăţi sunt infractorii din spatele schemei.

Cum puteţi rămâne în siguranţă?

Identificarea unor escrocherii ca acestea nu necesită multă muncă, în special acum când platformele de socializare au început să ia măsuri pentru protejarea utilizatorilor, ca să distingă mai uşor celebrităţile reale de impostori. Deci, atunci când o „vedetă” vă contactează, cel mai simplu lucru pe care îl puteţi face este să vedeţi dacă acel cont a fost verificat şi are o pictogramă specifică; Facebook, Instagram şi Twitter folosesc toate o insignă sub formă de bifă lângă numele de utilizator.

În ceea ce priveşte diferitele oportunităţi de caritate şi investiţii, acestea pot fi verificate printr-o căutare rapidă pe Google pentru a vedea dacă sunt autentice. Dacă par reale, ca extra măsură de siguranţă, puteţi contacta direct organizaţia în cauză, pentru a verifica dacă colaborează cu o anumită celebritate.

Pe scurt, cel mai bun mod de a vă proteja este să rămâneţi vigilenţi şi să puneţi la îndoială tot ceea ce pare deseori real. Nu strică să luaţi toate măsurile de siguranţă, când vine vorba de banii voştri. Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că este un scam.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite