Supravieţuitori de la Auschwitz, faţă în faţă cu criminalii nazişti: „Îmi amintesc mirosul cărnii de om arzând. Niciodată nu va fi prea târziu să plătească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul unui fost gardian nazist de la Auschwitz, acum în vârstă de 94 de ani, acuzat de complicitate la crimă în 170.000 de cazuri, a determinat mai mulţi supravieţuitori ai ororilor din lagărele de concentrare să iasă în faţă şi să îşi spună povestea. Aceştia încă speră, spre apusul vieţii, la dreptate pentru suferinţa îndurată.

Suferinţa persoanelor schingiuite în lagărele de concentrare naziste ies şi astăzi la lumină. Mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului vor apărea săptămâna viitoare în faţa unui juriu şi îşi vor spune poveştile tragice, cu ocazia procesului unui fost gardian nazist. 

Pe numele lui Reinhold Hanning, în vârstă de 94 de ani, există 170.000 de capete de acuzare pentru complicitate la crimă. Bărbatul a fost sergent nazist între 1943 şi 1944, o perioadă în care sute de mii de evrei din Ungaria au fost gazaţi în lagărele de la Auschwitz.

Leon Schwarzbaum are tot 94 de ani şi este una dintre persoanele a cărei mărturii ar trebui să ajute la condamnarea lui Hanning. Amintirile din cea mai neagră perioadă a vieţii lui sunt încă vii, spune bărbatul. 

„Îmi amintesc perfect hornurile care scuipau fum negru şi foc, dar şi mirosul insuportabil al cărnii de om arzând”, rememorează Schwarzbaum, adăugând că este convins că revederea gardianului nazist îl va afecta. Totuşi, consideră că este important ca acuzaţii să aibă ocazia să îşi recunoască faptele şi să ofere detalii despre ororile petrecute în lagărele de concentrare. „Este, probabil, ultima lor şansă să spună adevărul. Şi trebuie să o facă”, spune bătrânul. 

image

Leon Schwarzbaum (stânga), alături de familia sa FOTO Daily Mail

Foştii nazişti, ajutaţi în proces de vârsta înaintată

Alături de el, alţi 40 de supravieţuitori, sau rude ale acestora, vor fi prezenţi în sala de judecată, dar nu toţi vor depunde mărturii.

Hanning, care trăieşte în prezent într-un orăşel mic din Detmold, Germania, recunoaşte că a lucrat la Auschwitz, însă neagă că ar fi lucrat în sectorul Birkenau, unde au fost ucise de nazişti peste un milion de persoane. Acesta este unul din cei 30 de foşti gardieni de la Auschwitz investigaţi de procurorii federali germani. Un alt caz este cel al unei bătrâne în vârstă de 93 de ani, fost operator radio, care are, la rândul ei, 260.000 de capete de acuzare de complicitate la crimă. 

image

Reinhold Hanning, acum în vârstă de 94 de ani, este acuzat de complicitate la crimă în 170.000 de cazuri FOTO Daily Mail

Şi fostul ofiţer nazist Hubert Zafke, acum în vârstă de 95 de ani, va fi adus în faţa procurorilor în luna februarie, fiind acuzat de complicitate la crimă în 3.681 de cazuri. Avocatul bărbatului, care a lucrat ca medic la Auschwitz în 1944, spune că este ruşinea Germaniei, ca naţiune, că mulţi dintre criminalii şi susţinătorii nazişti de primă mână au scăpat cu sentinţe minime sau chiar fără acuzaţii după război. Pe numele său Peter-Michael Diestel, acesta susţine că procurorii încearcă doar să compenseze greşelile din trecut prin acuzarea clientului său.

A fost doctor pentru soldaţii armatei naziste Wehrmacht, nu a avut nicio legătură cu Holocaustul, iar argumentul principal în cazul său este că, dacă el nu era acolo să-i trateze pe soldaţii răniţi, lagărele nu ar fi funcţionat. Ce ar fi trebuit să facă un bărbat tânăr, chiar dacă ştia ce se petrece acolo, să oprească acea tragedie?, spune avocatul.

În toate cazurile acuzaţilor, vârsta înaintată a acestora şi starea de sănătate precară vor constitui factori decisivi în desfăşurarea proceselor.

Un alt supravieţuitor, Justin Sonder, programat să depună mărturie vineri, spune că „niciodată nu va fi prea târziu ca persoanele care s-au aflat în spatele atrocităţilor petrecute la Auschwitz să plătească”. „Sunt întrebat adesea dacă cei care lucrau la Auschwitz au arătat vreodată compasiune. Răspunsul este nu, absolut niciodată”, spune Soder, în vârstă de 90 de ani. 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite