STUDIU De ce se urăsc şefele şi subalternele. Cum demonstrează ştiinţa că femeile nu se înghit între ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neîncrederea instinctivă pe care femeile aflate în ipostaza de subalterne o simt faţă de concurentele din poziţii de conducere face dificilă, pentru primele, ascensiunea scara ierarhică sau să avanseze în carieră. FOTO Shutterstock
Neîncrederea instinctivă pe care femeile aflate în ipostaza de subalterne o simt faţă de concurentele din poziţii de conducere face dificilă, pentru primele, ascensiunea scara ierarhică sau să avanseze în carieră. FOTO Shutterstock

Femeile se înţeleg mult mai bine cu şefii dacă aceştia sunt bărbaţi, conform unui studiu realizat la Universitatea din Quebec, în Canada.

Relaţiile se armonizează, însă, atunci când angajatele se află pe aceeaşi poziţie ierarhică sau când angajaţii, indiferent de posturile ocupate, sunt bărbaţi, mai arată rezultatele cercetării efectuate în cadrul a cincizeci de departamente de psihologie ale unor universităţi canadiene. De aceea sunt mult mai frecvente echipele în care superiorii sunt de sex diferit faţă de majoritatea subalternilor, au explicat psihologii. Concluziile studiului contrazic alte cercetări care avansau teoria că natura grijulie a femeilor le face, în mod natural, să fie mai dispuse să se ajute una pe cealaltă, în timp ce bărbaţii sunt mult prea competitivi pentru a se susţine în mod constructiv.

Cu ocazia noului studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că bărbaţii lasă neînţelegerile deoparte mult mai repede decât femeile pentru a forma alianţe, în timp ce femeile fac acelaşi lucru numai atunci când sunt pe poziţii egale din punct de vedere ierarhic. 

Ideea de la care am pornit această cercetare a fost „cine cooperează mai bine cu membrii aceluiaşi sex: bărbaţii sau femeile?“ Iar evidenţa ne-a arătat că, deşi în mod obişnuit se crede că femeile sunt mai bune la acest capitol, bărbaţii sunt, de fapt, cei care se descurcă mult mai bine. Rezultatele noastre nu demonstrează clar dacă acest nivel scăzut de cooperare dintre femei este un efect determinat în mai mare măsură de femeile şef sau de subalternii de acelaşi sex. Totuşi, prin corelarea datelor obţinute cu informaţii desprinse din copilăria subiecţilor testaţi, am ajuns la concluzia că femeilor aflate pe trepte ierarhice inferioare le este mult mai greu să se înţeleagă cu superiorii de sex feminin“, a declarat Richard Wrangham, cel care a condus studiul.

Profesorul Joyce Benenson, cercetător în cadrul Universităţii Harvard, a explicat faptul că neîncrederea instinctivă pe care femeile aflate în ipostaza de subalterne o simt faţă de concurentele din poziţii de conducere face dificilă, pentru primele, ascensiunea pe scara ierarhică sau să avanseze în carieră. „Acest lucru înseamnă că o angajată abia venită în cadrul unei companii nu va primi acelaşi sprijin pentru a evolua profesional din partea superiorului ei femeie, ca cel primit de un proaspăt angajat de sex masculin de la un şef, fie el bărbat sau femeie“, a adăugat Benenson. Pe de altă parte, Joyce Benenson a atras atenţia că, atâta vreme cât femeile sunt discriminate la locul de muncă în favoarea bărbaţilor, nu se poate spune cu certitudine dacă este mai bine ca în poziţiile de top să ai bărbaţi.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite