Stomatolog: „Guma de mestecat este un dezastru“. Ce efect poate avea aceasta asupra sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guma de mestecat poate reprezenta un dezastru pentru articulaţia dintre osul mandibular şi craniu
Guma de mestecat poate reprezenta un dezastru pentru articulaţia dintre osul mandibular şi craniu

Deşi poate ajuta la autocurăţarea dinţilor, specialiştii atrag atenţia că guma de mestecat poate reprezenta un dezastru pentru articulaţia dintre osul mandibular şi craniu.

Rafturile din supermarketuri abundă în periuţe şi paste de dinţi, pentru diferite nevoi şi cu diverse proprietăţi, oamenii fiind dispuşi să cumpere orice produs care i-ar putea ajuta. Inclusiv guma de mestecat are fanii ei, desi specialiştii spun că aceasta ar putea face mai mult brău decât bine.

„Guma de mestecat ajută pentru „autocurăţarea dinţilor”. În timpul masticaţiei se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinţii, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce priveşte articulaţia dintre osul mandibular şi craniu, guma e un dezastru. De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulaţia la maximum, în timp. Mai exact, este acelaşi lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanţe lungi. Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obţine acelaşi efect de autocurăţare, dar fără disconfortul articular.”, precizează stomatologul dr. Lorelei Nassar.

În privinţa consultului stomatologic, medical aminteşte că este obligatorii la şase luni, chiar şi în cazul în care pacientul nu suferă vreo afecţiune orală.

„ Controlul stomatologic este indispensabil o dată la 6 luni, împreună cu un detartraj şi un periaj profesional. În tot acest timp se pot depune depozite de tartru între dinţi – piatră dentară - sau pot apărea carii incipiente pe diferite suprafeţe ale dintelui, leziuni gingivale etc., ce pot fi depistate doar de către medicul dentist, deseori nefiind însoţite de durere.”, punctează dr. stomatolog Nassar.

Pe lângă controlul periodic la stomatolog, iată câteva recomandări pentru igiena şi protejarea dinţilor:

· Un periaj corect de cel puţin 2 ori pe zi;

· Consumul de fructe şi legume tari, crude – deoarece stimulează autocurăţarea dentară.

· Consumul de dulciuri doar la o singură masă, nu în diverse etape de-a lungul zilei.

· Alege să consumi un desert din brânzeturi – „ acestea asigură un ph bazic în gură, şi astfel, scade riscul de apariţie a cariilor.”, concluzionează medicul specialist Lorelai Nassar.

Ce fel de periuţă alegem

Dincolo de design sau brand, în cazul periuţei de dinţi este importantă tehnica de periaj şi frecvenţa periajului într-o zi. „Sunt de preferat periuţele manuale. Periuţa electrică doar creează senzaţia că ar curăţa mai bine, în realitate însă, nu se întamplă asta.”, este de părere specialistul.

Specialistul recomandă întotdeauna periuţele cu peri moi. „Chiar dacă un periaj viguros, cu o periuţă dură poate părea revigorant, totuşi el poate duce la formarea unor eroziuni dentare în timp. Având o tehnică corectă (maximum 3 minute), reuşim să periem toţi dinţii cap-coadă, pe toate feţele. Aceste 3 minute de periaj corect fac mai mult decât orice brand de pastă de dinţi şi periuţă la un loc. Putem folosi chiar bicarbonat, rezultatele vor fi la fel. De aceea, nu contează ce tip de periuţă alegem. Acelaşi rezultat îl putem obţine şi cu o periuţă primitivă din păr de cal, şi cu una super sofisticată şi costisitoare, dacă periem corect.”, completează dr. Nassar.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite