VIDEO Aniversarea a 45 de ani de când omul a vrut să cucerească Luna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut aproape jumătate de secol de când omenirea a ieşit în spaţiu cu scopul de a cuceri Luna. La finalul lui decembrie 1968, trei astronauţi au părăsit Pământul într-o călătorie către satelitul natural al Terrei şi în drum spre destinaţie au realizat una dintre cele mai cunoscute fotografii ale lumii.

Pe 21 decembrie 1968, NASA şi-a trimis în spaţiu o echipă de trei oameni. Ei aveau să devină primii astronauţi care să orbiteze în jurul Lunii, iar misiunea lor s-a numit Apollo 8. Cei trei erau comandantul Frank Borman, pilotul sondei James Lovell şi pilotul modulului lunar William Anders. Ei au reuşit să vadă Pământul în întregimea sa şi au ajuns pe partea întunecată a Lunii.

Misiunea Apollo 8 trebuia pornită în primăvara anului 1969, dar au schimbat data de lansare pentru a grăbi puţin lucrurile, chiar cu preţul a trei luni de antrenament anulate. În iulie 1969, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin aveau să fie primii oameni care ajung pe Lună. Cât despre misiunea din '68, pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, echipajul a făcut o transmisiune live în timpul căreia au citit din Biblie, din capitolul „Geneza“. Acea transmisiune a fost cea mai vizionată din toate timpurile.

După 20 de ore şi 10 rotaţii în jurul Lunii, echipajul Apollo 8 a pornit spre Pământ. Trecuseră 6 zile şi trei ore de când au plecat în spaţiu, iar aterizarea s-a făcut în Oceanul Pacific. Ei n-au ales ziua de 21 decembrie la întâmplare, are noaptea cea mai lungă din an. Mai jos este videoclipul lansării în spaţiu.

Tot în 1968, NASA a produs şi cea mai cunoscută fotografie a secolului XX. E vorba de cea cu Pământul pe jumătate vizibil şi jumătate adâncit în întunericul spaţiului (vezi foto articol). A ajuns simbol pentru o conferinţă a ONU, a fost pe coperta „Time“ şi şi-a câştigat locul printre cele mai cunoscute fotografii din toate timpurile. Între astronauţii misiunii Apollo 8, poza n-a fost gândită. Ei au văzut Pământul, iar Borman a fost cel care a cerut un film color pentru a imortaliza planeta.

Niciun om nu a mai văzut lumea într-o singură imagine şi a apucat să ne povestească asta. Sunday Denver Post, citat de Sploid

Videoclipul care arată cum a fost realizată această imagine.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite