Un nou record al temperaturii minime: -91 de grade Celsius în Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au descoperit cel mai rece loc de pe Planetă, unde temperaturile ajung la -91 de grade Celsius. Zona este în Antarctica.

Locul a fost descoperit în lanţul montan din Antarctica şi ar putea îngheţa ochii, nasul şi plămânii cuiva în doar câteva minute. Acest lucru se întâmplă deoarece temperatura este cu 13 grade Celsius mai mică decât cea la care CO2-ul se transformă din caz în gheaţă uscată (-78,5 grade Celsius), scrie "The Daily Mail".

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la America National Snow and Ice Data Centre. Pentru acest lucru ei au folosit sateliţi şi alte metode de a măsura temperaturile.

Locul ar fi la 3.800 de metri altitudine pe muntele numit Dome Fuji. El ar fi mai friguros decât staţia de cercetare rusească Vostok, unde s-a înregistrat temperatura de -89,2 grade Celsius, în timpul unei lungi ierni antarctice în 1983. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că sunt locuri şi mai friguroase decât acesta, dar nu au fost descoperite încă de sateliţi.

"Există cu siguranţă zone foarte restrânse care au temperaturi şi mai mici decât acestea", au declarat reprezentanţii centrului american.

Cea mai friguroasă aşezare din lume este Oimiakon din Siberia. E de fapt un sat în republica autonomă Sakha, lângă râul Indigirka. Cea mai mică temperatură medie lunară a fost de 46 de grade Celsius, în ianuarie. Cea mai mică temperatură medie anuală se înregistrează în Eureka, Canada  - 19,7 grade Celsius.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Din Siberia. Cu dragoste. Povestea unei românce care a locuit 10 ani în polul frigului din Rusia

GALERIE FOTO Primul laborator mobil de cercetare se deschide în Antarctica

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite